Как да изберете идеалното име за кучето си

куче топлинен удар Снимка: iStock

К огато става въпрос за приветстване на ново куче в живота ни, това неминуемо е свързано с много и различни решения. Може би вече знаете каква порода искате да бъде бъдещият ви домашен любимец. Или ако сте решили да осиновите – дали да е възрастно или по-младо четириного. До тук добре, но измислихте ли име на новия си най-добър приятел?

Лесно за някои, трудно за други – изборът на идеалното име за четириногото ви другарче може да се окаже малко по-сложен, отколкото сте очаквали.

То трябва да е съвкупност от различни неща – да отразява личността, да съответства на външния вид и ръста на животното, както и цялостното възприятие за него.

Dogsandcats.bg

ШнауцерСнимка: iStock

Помислете колко често ще изричате името на кучето си

Някои хора избират глупави, иронични или пресилени имена за кучето си. Това е нож с две остриета, образно казано. Защото докато у дома може да ви е забавно да наричате косматия си другар по този начин, щом напуснете безопасната зона и излезете навън, ситуацията може да стане леко смущаваща. Все пак, за да извикате питомеца си, ще ви се наложи да произнесете името му на висок глас! 

Ако все пак решите да изберете смешно име, уверете се, че е такова, на което смятате, че ще се забавлявате и смеете дори след 10-15 години. Уверете се, че това е нещо, което не бихте се притеснявали да кажете пред родителите си, пред партньор, пред деца, да извикате в парка...

ВаймаранерСнимка: iStock

Не се влияйте от модата

Живеем в свят, в който вицовете и меметата навлизат все повече в новинарския цикъл, а благодарение на социалните мрежи са достъпни за всеки само с един клик разстояние. Въпреки че може да си помислите, че би било забавно да кръстите кучето си на някоя Инстаграм звезда, водещ на развлекателно предаване или нещо друго, което в момента е хит, поспрете за момент и се замислете пак. Защото кучето ви ще съществува на този свят доста по-дълго, отколкото всяка актуална онлайн тенденция. 

Разбира се, това не означава, че не можете да кръстите кучето си на любимата си група или герой от филм. Ако сте фен на „Междузвездни войни“ през целия си живот, то няма как да не се почувствате задължени да кръстите питомеца си Люк или Йода, например. Разбираме ви!

куче лятоСнимка: iStock

Помислете за личността на кучето си

Сещате ли се за онзи неловък момент, когато срещнете някого за първи път, представите се взаимно и останете с усещането, че името му сякаш не пасва? Чувство, трудно за описване. За ваша радост, вие сами можете да изберете как да се казва домашния ви любимец. 

Ако не се чувствате уверени в избора си – дайте си малко време, за да опознаете личността на животното. Така ще можете в последствие да изберете идеалното име за него!

Идея: Чудесен начин да откриете перфектното име за четириногия си другар е да потърсите значенията зад популярните имена. 

Нека името е кратко

Имената на кучетата са отражение на тяхната личност, но също така трябва да служат и за целта, за която и ги даваме. А именно – да можем своевременно да повикаме домашния си любимец при нужда. Правилото за придържането към една или две срички ще улесни този процес, тъй като ще помогне на кучето ви да разбере, че се опитвате да привлечете вниманието му. 

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

Експертите препоръчват освен кратко, името да съдържа в себе си и някоя „свистяща“ съгласна като „ш“ или „щ“ или, още по-добре – лесна за изговаряне, ясна, заповедна съгласна – „к“ или твърдо „с“. Това помага да се разграничи името от околните шумове. 

Вижте още: 

Значението на името на кучето

3 причини защо всяко куче трябва да знае името си

Колко точно са умни кучетата

Виж още