3 причини защо всяко куче трябва да знае името си

куче Снимка: iStock

Д а вдигне ръка този собственик на домашен любимец, комуто не се е случвало трескаво да вика името на кучето си в близкия парк или градинка. И това сякаш само кара животното да направи всичко възможно, за да се престори, че стопанинът му не съществува. Да, този сценарий е не само добре познат на мнозина от нас, но и смущаващ, а както сами ще се убедите – и опасен. 

ДакелСнимка: iStock

Едно от първите неща, които повечето хора правят, когато доведат ново куче в дома си, е да му изберат име. Всички обмисляме дълго и внимателно различните начини, по които можем да кръстим косматия си другар и улисани в това (несъмнено забавно!) занимание, всъщност прекарваме доста по-малко време в работа по това на го научим как да го разпознава. Ето и някои основни причини, поради които домашният ви любимец трябва да знае името си.

  • Изгражда неговия стил на комуникация

Докато хората възприемаме името като част от нас, то ни носи усещане за себе си и личната идентичност, при кучетата то по-скоро има практична цел. Когато човек говори, домашният му любимец разпознава едва няколко думи от речта му, нанизани в изречение. Всичко останало е случаен набор от звуци. В даден момент животното научава, че част от тях имат значение, но е необходимо време, за да започне да отсява ненужните думи, пишат от PetMD.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Кучетата ни не разбират името си по начина, по който го правим ние.Това е така, защото четириногите възприемат всичко, което им казваме като звук. Той може да е команда – и животното отговаря по съответния начин, например.

Но бъдете сигурни в едно – домашният ви любимец не разбира значението зад името. С необходимата практика той просто се е научил да реагира по определен начин на дадения звук. 

Когато гледате право кучето си, за него е лесно да разбере, че говорите на него. От друга страна, ако кажете на своя човешки другар: „Хей, дали би могъл да дойдеш тук и да седнеш за момент?“, питомецът ви едва ли ще разбере, че тези думи са предназначени за него. Тонът и езикът на тялото помагат, но най-вече животното реагира на името си като знак, че искате да ви обърне внимание. Това е ключът към вратата на неговото разбиране за човешката комуникация.

  • Надеждно извикване

Да обучите кучето си да идва при повикване е команда, която някои домашни любимци усвояват бързо още през първите месеци от живота си, докато други имат нужда от повече време.

кучеСнимка: iStock

Независимо кой от възможните сценарии се отнася за вашия четириног другар, да имаш куче, което не отговаря на името си, представлява нещо повече от неудобство. Това е потенциално опасна ситуация, както за вас, така и за домашния ви любимец, а и за всички наоколо. 

Ако кучето ви тича в парка пред вас, например, трябва да знаете, че при повикване той ще дойде бързо обратно, защото от това зависи неговата безопасност. Същото се отнася и ако избухне кучешки бой или наблизо има оживена улица с повече трафик.

  • Положителни асоциации 

В идеалния случай кучето ви ще мисли за името си като за най-доброто нещо, случвало му се някога! Всеки път, когато го чуе, това трябва да означава, че му предстои нещо хубаво. 

Изричането на името на домашния любимец може да сигнализира за обич и внимание от страна на собственика му, както и да говори за специално отношение. Ако животното не разпознава как се казва обаче, то бързо ще замени името си с друга често използвана дума. И тогава нямате гаранция, че тя ще е с положителна насоченост. 

кучеСнимка: iStock

Думи като „не“ или „престани с това“ са примери за „заучени имена“, които собствениците случайно са наложили на своите кучета. Те очевидно имат отрицателни конотации, но често това са и словата, които палавите четириноги чуват най-често. За това е важно да бъдете внимателни и да имате предвид, че ако „не“ е думата, която питомецът ви най-често чува от вас, за него не е трудно да започне да мисли, че се казва по този начин. 

След изграждане на правилната асоциация името на вашето куче може да се използва като утеха по време на стресови ситуации. Ако на него му харесва да чува как го произнасяте, защото това винаги води до нещо добро, можете да използвате думата, за да пренасочвате вниманието му и да го разсейвате при нужда. 

Ако кучето ви се страхува от гръмотевици, например, произнасянето на името му по време на буря ще му действа успокояващо.

Как да научим кучето как се казва

Независимо дали сте довели у дома кутре или сте осиновили по-възрастно куче, да го научите на името му е едно от първите предизвикателства при обучението, с които ще се сблъскате. Ключът към успеха е в последователността. За начало, от PupLife препоръчват използването на положително подсилване.

малко кучеСнимка: iStock

За първия си урок привлечете вниманието на кучето и кажете името му. Докато то все още ви гледа, веднага щом го изречете, го почерпете с вкусно лакомство, можете да добавите и похвала. Направете това няколко пъти.

След като четириногото осъзнае, че получава лакомство, след като кажете името му, увеличете трудността. Позволете му да се отпусне и насочете вниманието му към нещо друго. И точно, когато не ви гледа – кажете името му отново. Ако животното реагира, използвайте своя индикатор и го почерпете. Ако не ви погледне веднага, не повтаряйте името. Изричането му отново и отново намалява неговата ефективност. Вместо това изчакайте търпеливо, докато то най-накрая се обърне към вас.

Повторете тази стъпка няколко пъти в продължение на няколко дни. Постепенно можете да въведете разсейващи фактори и да практикувате урока на нови места. Всеки момент е подходящ, за да затвърждавате наученото. Когато сте на разходка и кучето подуши дърво – извикайте името му. Наградете го, ако насочи вниманието си към вас, а ако не - продължете разходката и опитайте по-късно.

малко кучеСнимка: iStock

Разпознаването на името не е нещо, което домашният ви любимец ще усвои от един път или след еднократен урок. Това е непрекъснат процес, който трябва да се подсилва редовно. Дори и да изглежда, че сте се справили, продължете с тренировките, като същевременно въвеждате по-съблазнителни разсейвания и предизвикателства. С търпение, последователност и положителни асоциации вашето куче ще научи името си за нула време!

Вижте още:

5 основни команди, на които да научите кучето си

Защо е важно да тренираме кучето си

 

 

Виж още