Как да изградим по-силна връзка с кучето си

куче кофеин Снимка: iStock

Н а всеки собственик на куче, дори и на тези с опит в отглеждането на домашен любимец, може да се случи да се почувстват несигурни, докато се ориентират и научат как да изградят по-добра връзка с косматия си другар. Ако и вие сте имали своите съмнения дали сте на прав път, то бързаме да ви успокоим – не сте сами! В крайна сметка – сближаването с косматия ви другар не е ракетна наука, а и никой не се е родил научен на всичко, нали?

Сближаването с куче, независимо дали сте осиновили по-възрастно или зряло четириного или сте взели кутре, отнема време. И изисква търпение! Необходимо е да отворим не само дома, но и сърцето си за животното, а това понякога не е така лесно, колкото звучи. 

Как да се свържете по-добре с кучето си

Основните на грижата за кучето ви може да изглеждат очевидни, но ако проучите от какво по-точно се нуждае конкретното животно – спрямо индивидуалните му характеристики, това е допълнителна стъпка напред към това да му осигурите оптималната грижа. Например, ако имате у дома Хъски, то отделете време, за да проучите от какво се нуждаят представителите на породата – така ще помогнете на четириногото да се почувства по-добре физически, а това ще повлияе и на цялостното му настроение и поведение. Ако има нужда – допитайте се до ветеринарния си лекар за съвет каква храна е необходима на кучето ви въз основа на неговите възраст, тегло и порода.

Dogsandcats.bg

ПитбулСнимка: iStock

Спортувайте и играйте редовно

И вие, и домашният ви любимец се нуждаете да се раздвижите, а какъв по-добър начин от една добра тренировка. Правейки упражнения, разходки и други физически активности заедно, вие изграждате връзка с кучето си. Не забравяйте и, че едно животно, което не е получило възможност да изразходва енергията си, в даден момент ще започне да проявява признаци на скука и превъзбуда. Така че – направете излетите заедно приоритет. Времето за игра също е чудесен начин да се сближите с косматия си другар. Дръжте под ръка кошница с играчки, както и имайте предвид опции за открити забавления, за да дадете възможност на четириногото да тича, гони, носи и дъвче до насита. 

куче седенеСнимка: iStock

Придържайте се към определена рутина

Следването на един и същ график, когато става въпрос за разходки, хранене, лакомства и други, може да облекчи стреса на вашето куче и да му даде усещане, че може да разчита на вас. Ранното обучение е част от този процес, което означава да предоставяте на животното допълнително внимание, докато му показвате къде да свърши работите си, кога и как да сяда по команда и с кои играчки може да облекчи болките при никненето на зъбки, например. 

Обучението и изграждането на доверие у домашния ви любимец се допълват чудесно – използвайте твърде, но нежна ръка и бъдете последователни в дресурата. По този начин и двамата ще се чувствате уверени в способностите си, когато попаднете в социална среда, включваща други четириноги и хора.

куче човекСнимка: iStock

Осигурете безопасността на домашния си любимец

Определете очакванията си от самото начало, така че кучето ви да знае какво се очаква от него. Например, ако не поставите предпазна врата пред пералното помещение, животното няма как да научи, че не трябва да влиза в помещението и да си играе с чисто новите ви тенис чорапи.

Същото важи и за външното ви пространство (в случай, че живеете в къща с двор). Връзката ви, бъдете сигурни, ще се засили, ако кученцето се чувства сигурно и защитено в двора ви. Това може да включва здрава ограда, определено място за копаене или детски басейн за разхлаждане в горещ ден. Уверете се и, че разполагате с къщичка с подходящ размер, за да може домашният ви любимец да се оттегли там, когато се почувства уморен или просто да се отпусне, ако е свръхстимулиран.

кучеСнимка: iStock

Спете близо до кучето си

Ако кучето ви е още малко, помислете дали да не създадете рутина, включваща възможност животното да спи близо до вас. Поне в началото, докато изградите хигиенни навици. Можете да поставите леглото на животното близо до вашето, за да знае то къде да се настани, когато светлината изгасне. 

Дали ще позволите на домашния си любимец да споделя вашето собствено легло е личен избор, така че отделете време, за да се запознаете с плюсовете и минусите, преди да вземете решение.

Вижте още: 

5 основни съвета при осиновяване на куче

Какво казва поведението на кучето ви за вас

 

Виж още