Как да измием зъбите на кучето си

куче зъби почистване Снимка: iStock

З наем, че най-добрият начин за поддържане на денталното здраве и хигиена на домашните ни любимци е чрез редовно миене на зъбите им. Но какво да направим, ако кучето ни просто не ни позволява да го направим? 

Ако четириногият ви другар не е фен на миенето на зъбите, не губете надежда! Трябва да разберете, че от гледна точка на кучетата миенето на зъбите не е нещо естествено. За това и не бива да очаквате, че домашният ви любимец ще приеме лесно и спокойно тази процедура. 

кучеСнимка: iStock

Помогнете му да свикне с идеята

Обучението на кучето ви да приема миенето на зъбите (или поне да не се бори с вас ожесточено, докато го правите), не се различава от дресурата на каишка. Отнема известно време, търпение и е важно да се постараете да създадете положителна асоциация. Идеята е кучето да започне да приема, че тази процедура не е заплашителна. Не пестете похвалите и не преминавайте към следващата стъпка, освен ако питомецът ви не изглежда уверен. 

Dogsandcats.bg

Целта е да се изчетка външната повърхност на зъбите в областта, където те се срещат с венеца. Цялата процедура не бива да отнема повече от минута до две, след което прекратете сесията. Нека бъде бърза, забавна и задължително – изпълнена с много похвали и награди!

кучеСнимка: iStock

Как да измиете зъбите на кучето си

  • Започнете, като разтриете с пръст венците за няколко секунди, като междувременно хвалите кучето си.
  • След като го наградите, добавете малко кучешка ензимна паста за зъби на върха на пръста си и масажирайте венците.
  • Експериментирайте с различни вкусове (пиле, черен дроб и тн.), но никога не използвайте човешка паста за зъби.
  • Нанесете малко паста върху четка за зъби за домашни любимци (ние препоръчваме тип напръстник) и изчеткайте външната повърхност на зъбите и венците.
  • Похвалете и отново наградете четириногия си другар.

миене на зъби на кучеСнимка: iStock

Алтернативи за почистване на зъбите

Друга възможност за поддържане на здравето на зъбите и венците на куче, което категорично не понася четкането, са водата за уста и спрейовете против плака, специално предназначени за домашни любимци. Денталните лакомства също са алтернатива, но не разчитайте на тях като единствена форма за грижи за зъбите.

Не забравяйте редовно да посещавате ветеринарния си лекар за професионална дентална профилактика. Честотата на препоръчителните почиствания ще варира в зависимост от здравословното състояние на домашния ви любимец. Най-ефективният дентален план за кучето ви е използването на професионално ветеринарно почистване (при нужда), съчетано с домашна дентална грижа. 

куче зъби почистванеСнимка: iStock

Вижте още:

По-чиста ли е устата на кучето ни от нашата

5 начина да почистите естествено зъбите на кучето си

 

Виж още