Как да направим перфектната снимка на черно куче

черно куче Снимка: iStock

Д а правим много и различни снимки на любимото ни куче – това е сред любимите дейности на всеки стопанин на домашен любимец. Понякога обаче, това може да се окаже малко по-сложно, отколкото изглежда. Представете си следния сценарий: на плажа сте, прекарвате си чудесно в компанията на косматия си спътник и разбира се, какво по-логично от това да искате да увековечите този миг на безвремие с една хубава снимка. Има обаче един проблем – домашният ви любимец някак стои като черно петно, като не се открояват сладките му, неповторими черти. 

Вижте още: 10 причини да си вземете черно куче

Кучетата с черна козина са особено трудни са фотографиране именно поради зашеметяващата им тъмна козина, което затруднява улавянето на детайли при снимането им.

Dogsandcats.bg

Въпреки това – има някои трикове, които можете да опитате, за да се получат снимките на вашия домашен любимец по-добре. Не се притеснявайте – няма да имате нужда от допълнително фотографско оборудване или софтуер. Ще приемем, че използвате смартфона си с автоматични настройки. 

черно кучеСнимка: iStock

  • Осветлението: източник и позиция

Кое е най-голямото предизвикателство при фотографирането на домашни любимци с черна козина? Във фотографията осветлението се свежда до това как източникът на светлина и неговата позиция, се отнасят към основния обект (вашето куче) на снимката. Той именно определя яркостта и тъмнината в допълнение към тона и настроението. 

Ако обърнете специално внимание на това как светлината влияе върху качеството на вашите снимки, това ще ви даде възможност да използвате наличния източник на светлина и съответно – фотосите да се получат по-добре. Какво имаме предвид?

черно кучеСнимка: iStock

Когато снимате кучето си на открито, избягвайте ярка слънчева светлина. Вместо това – заведете животното на равномерно сенчеста зона, за да намалите контраста. Ако той е твърде голям, ще даде и по-ярък отблясък върху тъмната козина и ще хвърли по-плътни черни сенки. 

Най-доброто време от деня за снимки е така нареченият „Златен час“ – обикновено 1 час след изгрев и 1 час преди залез, когато естествената светлина е най-добра. Ако е прекалено тъмно (има облаци) или има твърде много фоново осветление, за да изведете чертите на вашето куче, опитайте да допълните наличната си светлина със запълваща светкавица, за да компенсирате разликите

Избягвайте директната слънчева светлина – тя означава, че камерата ви работи твърде усилено, борейки се с две крайности – черната козина на вашето куче и яркостта на слънцето. Важна част от показването на детайлите на домашния ви любимец на снимката е да постигнете баланс между сянка и осветяване, за да не стои животното твърде тъмно на фотоса.

черно кучеСнимка: iStock

Много е лесно да подекспонирате изображенията, когато снимате в автоматичен режим. Въпреки че на теория това е „по-умният начин“, тъй като камерата на вашия смартфон ще анализира картината и ще зададе правилните настройки, на практика тя възприема домашният ви любимец като нищо повече от тъмна сянка. Така има риск снимката да стане твърде тъмна, с малко детайл. При снимането на черно куче, най-добре е да използвате ръчните настройки, при условие, че сте готови да отделите време за учене и експериментиране. Повечето смартфони имат вградени тези функции (или изтеглете безплатно приложение), което ще предостави привидно безкрайни опции за ръчно настройване на вашия фотоапарат за тази перфектна снимка.

черно кучеСнимка: iStock

  • Фон: цветове и текстури

Фонът има огромна роля във фотографията – той може буквално да направи или да развали една снимка. Особено, когато имаме черно животно в кадър. Важно е фонът да не отклонява допълнително вниманието от основния обект. За по-жива картина изберете такъв, в който присъства поне един по-ярък и наситен цвят. В природата – зеленият фон е най-лесният и нелош избор. Цветовете от средния спектър също работят добре – помислете за синьо, зелено, лилаво, червено, жълто и оранжево. Всички те балансират едноцветната козина на питомеца си, създавайки необходимия контраст. 

черно кучеСнимка: iStock

  • Лазерен фокус върху очите

Както се казва в една стара поговорка – очите са прозорец към душата. Акцентът върху тази важна характеристика извежда фотографията на черните домашни любимци на друго ниво. Въпреки това, ако четириногото има дълга козина и контрастът й с цвета на очите му е малък, понякога може да е трудно да придадете на погледа на животното желаната от вас дълбочина.

черно кучеСнимка: iStock

Очите са важни във всяка снимка, но имат особено значение при фотографиране на черни животни, защото могат да са единствения друг контрастен цвят на снимката.

Добрата новина е, че контрастът между лице с черна козина и кафяви, сини или зелени очи, може да бъде безспорно зашеметяващ. Фокусирайте се върху погледа – при правилната светлина той ще даде живот на снимката! Хитър трик за акцент върху очите на кучето ви, е да направите снимката отгоре. Когато животното ви гледа от този ъгъл, козината се отдръпва, откривайки по-голяма част от лицето му.

  • Силуети: предимството във фотографията на черни домашни любимци

Силуетите са много ефективни за визуалното разказва на истории. Те осигуряват очевиден и привличащ вниманието контраст – големи тъмни зони върху големи светли зони, създавайки драматична атмосфера, което винаги прави една снимка по-интересна. Силуетите са естествено черни, което прави любимците с тъмна козина идеално подходящи при прилагането на тази техника. И тъй като вашият обект – кучето ви, е черен, не е нужно да недоекспонирате сцената толкова, колкото това би било необходимо с по-светло животно. 

Черно кучеСнимка: iStock

Както отбелязахме по-горе, най-доброто време да направите снимка на домашния си любимец тип силует, е когато слънцето е ниско в небето – точно след изгрев или преди залез. И работи най-добре, когато слънцето е точно зад вашето четириного приятелче.

Нашите домашни любимци ни даряват с щастие и безусловна обич всеки ден, независимо от порода, размер или цвят на козината им. Въпреки това, четириноги с черни кожухчета са „проклятието“ на всеки любител фотограф. Правенето на красиви снимки на вашето куче с черна козина може да бъде трудно, но далеч не е непостижима мисия. Обръщайте внимание на качеството на светлината – колкото е по-мека тя, толкова повече детайли ще уловите. 

 

 

Виж още