Как да направите перфектната снимка на кучето си

куче Снимка: iStock

А ко разгледате смартфона на всеки собственик на куче, то няма как да не се натъкнете на галерия от снимки на домашния му любимец. И няма как да е иначе – всеки, който отглежда четириного, намира неговите големи, сладки очи, весело стърчащи уши и уникална чаровно-глуповата усмивка за просто невероятни!

За да успеете да увековечите на снимка всички прекрасни черти на кучето си, ще са ви необходими известни усилия.

Някои животни сякаш „нарочно“ не искат да погледнат към стопаните си, докато се опитват да ги щракнат. Други бягат, трети отказват да стоят мирно достатъчно дълго, за да се получи най-малкото прилична снимка. А осветлението никога не е правилното… 

Dogsandcats.bg

Ето няколко съвета за всеки собственик на куче, който иска да има поне една негова перфектна снимка

  • Привлечете вниманието на кучето

Ако искате да имате снимка на кучето си, което позира пред камерата, най-голямото предизвикателство пред което ще се изправите е да го накарате да погледне към вас. Можете да опитате викайки го по име, но често те „изведнъж“ изглежда забравят как се казват или се правят, че не ви чуват. Далеч повече успех бихте имали, ако използвате любимо лакомство или играчка. Очите на вашия космат приятел почти винаги ще следват изкусителния обект и дори да не гледа директно към обектива, придържането на лакомството близо до камерата все пак е нещо.

кучеСнимка: iStock

  • Усмихни се!

Знаем, че „усмивката“ на вашето куче – тази, в която то е с „меко“ изражение, леко клепнали уши и с всички зъби, е това, което искате да уловите с камерата си. Фразата „кажи сирене!“ обаче, едва ли ще ви помогне да я предизвикате у косматия си приятел. Можете да опитате да поиграете с животното преди фотосесията – ако то е „щастливо изморено“ може да е по-склонно да покаже позитивните си чувства под формата на благо изражение, подходящо за документиране. 

  • Забравете светкавицата

Работата със светкавица е сложна и по-голямата част от фотографите любители ще ви кажат, че далеч по-добри резултати ще постигнете, ако разчитате на естествената светлина. Ако осветите твърде много обекта на фотоса си, той може да изглежда „размит“ и цветовете да стоят неестествено. Кучетата с тъмна козина пък може да се „загубят“ на този тип снимки, а лицето им да се превърне в тъмно петно. За да избегнете това – планирайте снимките сутрин или в късния следобед. Набележете си място с топла естествена светлина или на сянка – в особено жарки дни с ярко слънце.

кучеСнимка: iStock

  • Помислете за перспективата

Бъдете различни – всеки може да погледне кучето си отдолу и да го снима, докато гледа нагоре. Това е една от най-популярните пози на четириноги, но фотосите на домашния ви любимец ще се откроят ако си поиграете с перспективата. Опитайте се да слезете до нивото на животното – сменете гледната точка. 

Експериментирайте от различни ъгли, за да намерите перспектива, която харесвате. Можете да приклекнете на земята и да насочите камерата нагоре или да отидете отзад за друга гледна точка.

кучеСнимка: iStock

  • Направете творчески компромис

Кучетата са като малки деца. А да накараш енергичен субект да стои неподвижно и да сътрудничи на фотографа понякога е невъзможно, независимо от това какво правите. Ако сте решени, че искате снимка за спомен с домашния си любимец на конкретно място обаче – не се отказвайте! Всичко, което трябва да направите е да промените тактиката. Ако позата в седнало положение не се получава – променете я. Кучето ви е сладко, независимо какво и как го прави, нали? Помислете за творчески компромис и винаги дръжте камерата/телефона си под ръка – щом видите перфектният кадър ще го познаете!

Снимките за спомен с домашния ни любимец невинаги са перфектни, а в повечето случаи си е истинско предизвикателство. Въпреки това – не спирайте да опитвате, експериментирайте смело и ще постигнете желаните резултати!

кучеСнимка: iStock

 

Виж още