Как да почистим кучешка урина от матрака

куче урина Снимка: iStock

А ко наскоро сте приветствали в дома си малко куче, то трябва да сте подготвени, че злополуки се случват. Необходимо е известно време, за да изградите хигиенни навици у малкия си домашен любимец, а докато това се случи, то инциденти ще има. И това включва петна по дивана, килима и, за съжаление, по матрака ви. 

куче уринаСнимка: iStock

Вижте още: Как лесно да премахнем петно от кучешка урина от килима

За щастие има бърз начин да почистите кучешката урина от леглото си и по този начин – да спасите матрака си. Ключов момент е да запомните, че е важно това да се случи възможно най-бързо, непосредствено след като видите щетите. 

Dogsandcats.bg

Всичко, от което се нуждаете, са следните домакински почистващи препарати и помощници:

  • Бял оцет
  • Сода за хляб
  • Водороден пероксид – 3%
  • Препарат за миене на съдове 

Как да почистим бързо и лесно кучешката урина от матрака си

  • Стъпка 1: Попийте колкото може повече кучешка урина от матрака 

След като сте констатирали, че на матрака ви има петно от урина и той все още е мокър, попийте възможно най-много влага. За целта използвайте кухненско руло или кърпа, които да поставите върху мократа зона. След това – приложете натиск, за да попие колкото се може повече течност. Ако урината е засъхнала – преминете директно към втора стъпка. 

куче уринаСнимка: iStock

  • Стъпка 2: Използвайте разтвор от оцет и вода

В кана или друг съд смесете разтвор от 50% оцет и 50% вода. Налейте около 50 ml (или повече, ако засегнатата област е голяма) от всяка течност. Нанесете върху петното, оставете за няколко минути, а след това – отново попийте с хартиени кърпи. 

  • Стъпка 3: Приложете содата бикарбонат

Следващата стъпка е да поръсите голяма шепа сода за хляб върху засегнатата от урината област. Знайте – да се научите да почиствате кучешката урина от матраци, килими, плочки и дори – дървени подове с помощта на сода за хляб може да се окаже истинско спасение!

куче уринаСнимка: iStock

  • Стъпка 4: Смесете водороден пероксид с препарат за съдове

И накрая – смесете една четвърт чаша от водородния пероксид (3%) с една чаена лъжичка препарат за миене на съдове. Изсипете сместа върху содата, а след това – втрийте в петното с ръка или с четка за почистване.

Като алтернатива можете да поставите разтвора в бутилка със спрей и да го напръскате директно върху матрака. 

  • Стъпка 5: Изчакайте (и дишайте дълбоко!)

Оставете около 15 минути разтворът да подейства и след това започнете отново да попивате с хартиени кърпи. След като приключите всичко, което трябва да направите е да изчакате мястото да изсъхне напълно. След това – с помощта на четка с твърд косъм можете да отстраните остатъците от содата за хляб (ако е необходимо). 

куче уринаСнимка: iStock

Важни моменти, на които да обърнете внимание

Звучи лесно и действително не е никак сложно да почистите кучешка урина от матрак. Бъдете внимателни и използвайте само 3% водороден пероксид, а ако в близката аптека не разполагат с такъв, можете да го замените със спрей за отстраняване на петна от пране. Проверете бутилката на препарата – ако някъде на етикета пише „Oxy“, значи вероятно съдържа водороден пероксид. 

 

Вижте още: 

Кои подове в дома са най-подходящи, ако имате куче

Как да почистим играчките на кучето си

 

 

 

 

 

 

Виж още