Кои подове в дома са най-подходящи, ако имате куче

куче Снимка: iStock

Н ай-добрата настилка, подходяща за семейства или хора, които отглеждат домашни любимци, безспорно е издръжливата. Съжаляваме, че ще се наложи да разочароваме всички от вас, които са почитате ли популярните разновидности на красиви вълнени килими и подове от твърда дървесина, но те не издържат добре на ежедневното износване. Така че– ако правите ремонт или търсите ново жилище, то сбогувайте се с фантазията си, че можете да напълните дома си с подобни неща. Просто, защото не си струва инвестицията.

Защо е важно да помислим за подовете в дома си?

Един от най-големите проблеми, свързани с домашните любимци и обзавеждането в дома – независимо дали става въпрос за подове или мебели, са техните нокти.

кучеСнимка: iStock

Дори и редовно да водите кучето си на грумър, който да следи те да са подрязани, това не елиминира възможността при тичане те да издълбаят твърдата дървесина. Или да закачат скъпия ви килим.

Dogsandcats.bg

Петната от кални лапи и неприятни миризми също понякога се оказват невъзможни за премахване – дори и с най-добрите почистващи препарати. 

И все пак – всичко изброено до тук не означава, че трябва да жертвате стила и разбирането си за дизайн за сметка на косматия си приятел. Както много неща, свързани с кучетата ни, и тук важи правилото за нагаждането и разумния избор. Стига да изберете правилно и с идея настилките в дома си, не се налага да правите компромиси със собственото си усещане за вкус и естетика. 

Предлагаме ви някои идеи за подови настилки, които са достатъчно издръжливи, но и красиви, за да зарадват вас и домашния ви любимец да не ги унищожи за месеци. 

  • Излят и запечатан бетон

Бетонът издържа на драскотини от всякакъв вид, лесно се почиства в случай на инциденти и не събира падналата козина на домашните любимци. Освен това – бетонният под излъчва стилна индустриална атмосфера, която е на мода от няколко години. 

Недостатък е, че трудно задържа топлина, а това може да се окаже проблем през зимата. Подовото отопление е решение, а лесен начин да добавите топлина и омекотите атмосферата е да го покриете с килими (евтини и лесни за поддръжка).

бетонен подСнимка: iStock

  • Плочки

Плочките са чудесен вариант за хора, които отглеждат домашни любимци. Те са издръжливи и лесни за почистване. Въпреки че поддържането на фугите може да е малко досадно занимание, за повечето собственици на кучета плочките са интелигентна, устойчива повърхност, която дава и много различни опции за дизайн. 

куче ядеСнимка: iStock

  • Луксозен винил

Луксозният винил е друга фантастична опция за собствениците на домашни любимци, които искат да поддържат подовете си чисти и блестящи с малко усилия. Е, ще ви излезе малко по-скъпо, но за сметка на това инвестицията си заслужава, защото ще получите под, издръжлив на влага, драскотини и вдлъбнатини. Освен това – звукът от ноктите на кучето ви при този вид настилка, е сведен до минимум. А предимствата му що се отнася до дизайна са неоспорими – повечето винили са проектирани да имитират каменни и дървени дъски и шарки. 

кучеСнимка: iStock

  • Ламиниран паркет

Ламинатът е друг продукт от изкуствена дървесина, който е изключително здрав и устойчив на надраскване. Въпреки това – той може да се повреди и надуе от течности, ако се оставят твърде дълго време непочистени. Основното му предимство е, че е по-евтин от дървото, бетона и повечето видове плочки. 

Единственият потенциален проблем с този вид подова настилка е, че слоят, който защитава ламината, е много хлъзгав и може да се стигне до инциденти, особено при по-активна игра и тичане на косматия ви приятел. За това – ако изберете ламинат, то помислете за покритие с малко текстура, за да помогнете на четириногото да получи сцепление. 

кучеСнимка: iStock

Трябва ли да забравим напълно за подове от твърда дървесина?

Домашният любимец не бива да е пречка за вас, ако държите в стаите на жилището ви подовете да са от дърво. Има някои възможности, които можете да опитате, ако действително това е предпочитаната от вас настилка. 

  • Уверете се, че подрязвате редовно ноктите на кучето си. 
  • При избора на дърво – помислете и заложете на възможно най-устойчивото на надраскване покритие. В случая – най-твърдото дърво. 
  • Дърво с матов или почти незабележим гланц ще свърши по-добра работа при скриване на драскотини. 

кучеСнимка: iStock

Ако държите на хубавите килими…

Няма две мнения по въпроса, че един хубав и качествен килим придава невероятно по-уютен вид на спалнята и дневната във всеки дом. Ако не искате да се лишавате от това, помислете да си закупите килим, който все пак да издържа на всички петна и миризми, които съпътстват отглеждането на домашен любимец. 

Специалистите по интериорен дизайн, цитирани от АКС, препоръчат да се фокусирате в неутралната бяла или бежова гама, тъй като мръсотията и космите не са толкова видими по тези килими. Не пропускайте да почиствате с прахосмукачката редовно, за да избегнете натрупването на козина. 

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още:

Как лесно да премахнем петно от кучешка урина от килима

5 трика за по-лесно и бързо почистване след кучето

Виж още