Как да почистим устата на куче, което е яло изпражнения

куче мръсно Снимка: iStock

Д а установите (особено ако се случи по време на разходка), че кучето ви е открило и изяло нечии изпражнения... това безспорно е един от най-лошите кошмари на всеки стопанин на домашен любимец. 

куче мръсноСнимка: iStock

Най-доброто нещо, което трябва да направите, макар да знаем, че не е никак приятно, е максимално бързо да почистите устата на кучето си, а не да чакате! Можете да използвате кучешка паста за зъби или вода за уста, а ако нямате под ръка – бебешка мокра кърпичка може да бъде вариант. 

Как се дезинфекцира устата на куче?

Много хора правят грешката да посягат към стандартните човешки продукти, когато им е необходимо ефективно почистване на устата на животното. Важно е, и държим да го подчертаем, независимо от ситуацията, да използвате безопасни за четириногите продукти. Ефективната дезинфекция на кучешката уста се фокусира върху няколко детайла:

Dogsandcats.bg

Премахването на видимата част е може би най-неприятно, ако трябва да бъдем честни! Направете това първо и се постарайте да сте максимално бързи (преди самите вие да се погнусите!). Идеята е да отстраните частиците, преди да се залепят по зъбите и венците на питомеца ви, защото така могат да предизвикат инфекция. 

куче мръсноСнимка: iStock

Можете да използвате обикновена кърпа, мокри бебешки кърпички или кърпички за зъби за кучета (продават се в зооаптеките и винаги е добре да имате под ръка за подобни случаи). Що се отнася до дезинфекцията, най-добре е да се използва кучешка паста за зъби и безопасна за четириногите вода за уста. Този етап е от съществено значение за унищожаване на всички бактерии, които могат да причинят инфекция в устата на косматия ви другар. 

И накрая, премахването на миризмата често е най-предизвикателната част. Има някои домашни средства, които можете да опитате, но професионалните продукти предлагат по-бързи и ефективни резултати. Колкото по-своевременно ги приложите, толкова по-бързо ще изчезне миризмата. 

куче мръсноСнимка: iStock

Как да премахна миризмата на изпражнения от устата на кучето си?

Миризмата може да се усеща дори и след като сте почистили старателно устата на кучето си. Най-добрият начин да се справите с нея е да направите всичко по силите си да смените вкуса в устата на животното.

Например, накарайте го да тича и играе, за да пие повече вода. Добавете малко пилешки бульон към храната му за допълнителен аромат. Освен това можете да опитате:

  • Вода за уста

Водата за уста за кучета е по-различна от човешката. Тъй като домашните ни любимци не могат да си направят гаргара и да се изплюят, тя се добавя към паничката им с вода. 

  • Директен спрей

Ако ви допада идеята за вода за уста, но сте нетърпеливи, можете да се снабдите със спрей, който да напръскате директно в устата на кучето си. Това е популярен метод, тъй като е бърз и ефективен, но с условието, че преди това трябва да сте премахнали остатъците и да сте дезинфекцирали устата на животното.

куче мръсноСнимка: iStock

Естествени начини за почистване на устата на кучето

Ако не разполагате с продукти, безопасни за кучета или предпочитате да приложите натурални средства, има няколко възможности за избор. Те включват:

  • Сода бикарбонат и кокосово масло

Смесете 1 чаена лъжичка кокосово масло с щипка сода за хляб. Разбъркайте добре, а след това нанесете с пръст върху зъбите на кучето си. Това ще освежи дъха му, ще убие бактериите и ще свърши добра работа за почистването.

  • Магданоз или кориандър

Дайте на кучето си да подъвче (стига да прояви интерес) малко магданоз или кориандър. Това ще прикрие миризмата на изпражненията и допълнително ще отстрани всички малки частички, които може би сте пропуснали. 

куче мръсноСнимка: iStock

  • Ябълков оцет

Смесете 1 чаена лъжичка ябълков оцет с 2 чаши вода и предложете получената смес на кучето си. Възможно е то да откаже да го изпие, но ако все пак го направи, това ще премахне бързо миризмата и ще почисти устата му.

Как да почистя зъбите на кучето си без четкане?

Понякога е много трудно и дори невъзможно да измием зъбите на кучето си. Но тъй като в някои случаи (като след ядене на изпражнения, например), това се налага, важно е да опитате различен подход. Избършете възможно най-старателно с кърпичка устата, а след това използвайте спрея, за да довършите.

Вършат ли работа морковите при почистване на зъбите на кучетата?

Дъвченето на моркови действително помага при почистване на зъбите на четириногите, като същевременно освежава дъха им. 

куче мръсноСнимка: iStock

В заключение, колкото и да ви е неприятно, ако установите, че кучето ви е яло изпражнения, важно е веднага да почистите устата му. Използвайте каквото имате под ръка – без значение дали ще са домашни средства или различни продукти, предназначени специално за домашни любимци. Ключовото тук е да преодолеете първоначалната си погнуса и да почистите бързо. Бъдете старателни (доколкото можете), тъй като изпражненията могат да причинят инфекции и да разболеят домашния ви любимец. 

Вижте още:

Защо кучето яде котешки изпражнения

Защо кучетата обичат да ядат странни неща

 

Виж още