4 причини защо не бива да шофирате с кучето в скута си

куче Снимка: iStock

П ризнаваме – има нещо романтично в това да качите кучето на предната седалка до вас или още по-добре – в скута ви, като вид втори пилот или навигатор. Дори и само, за да изминете две преки до близкия магазин или Starbucks. Макар да ви се вижда забавно обаче, по този начин не правите услуга нито на себе си, нито на косматия си другар. 

Предлагаме ви заедно да разгледаме четири причини, поради които не е никак добра идея да позволявате на кучето си да се вози на предната седалка с вас – без значение колко е възпитано или колко много иска самото то. 

кучеСнимка: iStock

  • Инциденти

Това, смятаме, се разбира от само себе си, но все пак ще го кажем: инциденти се случват. Дори и да не ни се иска да мислим за тях, те са ежедневие. И всичко става много бързо, понякога е въпрос на секунди. Неприятната истина е, че стотици домашни любимци биват ранени или убити всяка година при автомобилни катастрофи, защото собствениците са се отнесли небрежно спрямо безопасността им. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Не ни разбирайте погрешно – не ви обвиняваме.

С кучето в колата винаги е забавно и е лесно да се отпуснете, нарушавайки дори собствените си правила по време на дълго пътуване. Освен това – как да обясните на тези тъжни кучешки очи, че не е редно да се намърдат отпред при вас?

Работата е там, че куче, което се охлажда на предната седалка е също толкова застрашено при сблъсък, колкото и човек, седящ на същото място. Това, което може да направи потенциалните инциденти още по-лоши за домашните любимци обаче, е и липсата на предпазен колан. Често на животните се позволява да се разхождат свободно из автомобила, но замислете се – вие не позволявате на приятелите си да се возят в колата ви без колан нали? Защо тогава, питаме ние, рискувате с домашния си любимец?

Тази практика е изключително опасна и увеличава вероятността в случай на злополука кучето да изхвърчи през предното стъкло или извън возилото, а това потенциално може да му причини по-големи наранявания. 

кучеСнимка: iStock

Освен това – дори и да няма наранявания в следствие на рязкото спиране на колата, ако животното не е закопчано със специален колан или друг вид средство, изскачайки от колата то ще се озове директно на улицата. А на нея има трафик. Травмата и объркването от сблъсъка могат да бъдат ужасяващи за четириногото. 

  • Въздушната възглавница

Според препоръки на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, деца под 13-годишна възраст не е желателно да се возят на предната седалка, тъй като позиционирането на въздушните възглавници може да причини сериозни щети, ако те се отворят по време на удар. Това вероятно има повече общо с височината, отколкото с възрастта, така че е добре да запомните, че предпазният колан трябва да минава през гърдите на човек, а не през врата му.

Според Американската ветеринарномедицинска асоциация същите рискове, свързани с въздушната възглавница, се отнасят и за кучетата. 

  • Разсейване

Вашето куче безспорно възприема возенето на кола с вас като нещо забавно, вид приключение. Проблемът е, че много четириноги, които обичат да се возят в скута на стопаните си или на предната седалка до тях, се превръщат в огромен разсейващ фактор за самите тях. Дори и малки четириноги, които седят тихо, могат да се стреснат, уплашат или да скочат в краката си, блокирайки достъпа до спирачката. Или да се настанят удобно в скута ви, пречейки да въртите волана. И, честно казано, те са толкова сладки, че ви се иска да ги галите, гледате и… изведнъж сте подминали знака стоп. 

кучеСнимка: iStock

В някои държави има дори закон, който забранява да возите домашния си любимец на предната седалка. Добре е да го имате предвид ако си мислите, че вие ще сте изключението – човекът, който няма да се разсее по пътя.

  • Комфорт

Да седи мирно в скута ви, с изправен гръб и прибрани крака, особено при по-дълго шофиране, може дори да не е особено удобно за кучето ви. По време на продължителен път кучетата се нуждаят от достатъчно комфорт и подкрепа за тялото си, колкото и самите ние. Оборудването на задната седалка с колан или столче за кола, плюс – любимо одеяло и играчка, е по-добрият вариант за четириногите в сравнение с това да стоят в определена позиция през цялото пътуване.

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: 

С куче в колата – съвети за безопасност и комфорт

5 грешки при пътуване с куче, които да избягвате

Виж още