Как да посрещнем гост с алергия към кучета

куче Снимка: iStock

А лергиите към домашни любимци може би се нещо, което не разбирате съвсем. А може и да вярвате в тях, но да смятате и, че някои хора ги използват като оправдание, за да не си вземат куче. Във всички случаи обаче, те може да не са проблем за вас, но съществува възможност някой от гостите ви да страда от такава. А това значи, че въпросният човек няма да може да стои в близост до пърхота и космите, които четириногият ви приятел щедро е оставил върху мебелите ви, без да киха или кашля. 

Дори и самото куче да не е наоколо, необходимо е известно време, за да стане атмосферата в нея поносима за човек, който страда от подобна алергия. 

Според последни проучвания, може да отнеме до шест месеца, преди нивата на алергена да са достатъчно ниски, за да не предизвикват клинична реакция. Разбира се, никой стопанин на четириного не би изпратил някъде домашния си любимец за половин година… За това – нека се съсредоточим върху по-реалистични решения!

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

За щастие, „агресивното“ почистване на дома ви, може да намали значително нивата на алергени. Ето какво можете да направите, за да подготвите дома си, ако на гости ще ви идва човек, който страда от алергия към домашни любимци. 

  • Изкъпете кучето си

Добрата баня може временно да намали броя на алергените на домашния ви любимец. За съжаление, ключовата дума тук е временно. Защото в срок от два-три дни те ще се върнат към изходно ниво. 

  • Навийте килимите 

Килимите са като „резервоар“ за алергени за домашни любимци в сравнение с полирания под. За това – по-добре е събирането да мине без тях. Махнете ги, а след това почистете добре повърхността отдолу с прахосмукачка.

кучеСнимка: iStock

  • Включете климатика на пълни обороти

Това ще ви помогне да поддържате нивата на влажност на въздуха в къщата ви по-ниски. А това намали броя на въздушните алергени. 

  • Почистете праха преди пристигането на гостите ви

Най-добре е да го направите два пъти – ден предварително, както и няколко часа преди пристигането на гостите ви.

кучеСнимка: iStock

  • Чистенето с прахосмукачка като хоби

Редовното почистване с прахосмукачка два или три пъти седмично може временно да намали нивата на алергена. 

  • Сменяйте редовно вакуумната торбичка

Всеки път, когато приключите с почистването с прахосмукачка, не забравяйте да смените или почистите филтъра. Изпразнете чашата за прах и торбичката.

  • Не забравяйте да почистите и мебелите с прахосмукачка

Дори ако на домашния ви любимец не му е позволено да се качва на дивана, пърхотът и космите му имат свойството да се носят във въздуха, така че без проблем могат да полепнат по всички повърхности в дома ви. Използвайте вакуумните приставки, за да почистите добре мебелите от плат.

кучеСнимка: iStock

  • Не оставяйте прането да се натрупва

Забавен факт: алергените на домашните любимци обичат да „обитават“ дрехите ви. Веднъж попаднали в чистото ви пране, те лесно могат да се прехвърлят на мебелите и дори – на гостите ви при допир. 

  • Почистете местата, които обикновено пропускате

Може би почиствате абажурите или праха под дивана си веднъж на три месеца, но сега е точният момент, в който да го направите. Особено ако ще ви гостуват хора, за които знаете, че имат чувствителност към прах и пърхот. Избършете праха и от върховете на вратите, рамките за картини и не забравяйте да измиете и приберете купичките на домашния си любимец.

  • Освежете въздуха 

Сам по себе си фактът, че притежавате пречиствател за въздух не е от съществено значение. Уверете се, че вашият има специален (НЕРА) филтър, който може да премахне примесите във въздуха. Поставете го в най-използваната стая в дома си и го пуснете да работи 48 часа без прекъсване преди гостите ви да дойдат.

кучеСнимка: iStock

И не на последно място - уверете се, че посетителите ви знаят, че имате домашни любимци. Споделете с тях за мерките, които предприемате, за да намалите излагането им на алергени и им напомнете дискретно да вземат своите лекарства за астма и алергии преди и по време на посещението си. 

 

Вижте още: 

10 породи кучета, които се скубят най-малко

Виж още