10 породи кучета, които се скубят най-малко

бедлингтон териери Снимка: iStock

А ко винаги сте искали да имате куче, но ви притесняват космите, които са неразделна част от живота с домашен любимец или страдате от алергия, бързаме да ви успокоим, че не бива да се тревожите за това повече. Вместо това – можете да разгледате нашия списък с породи кучета, които се скубят малко или почти никак.

Някои от тези четириноги са с хипоалергенна козина, което значи, че почти не произвеждат пърхот (основният алерген), който причинява непоносимост и симптоматика при хората.

За това – не бързайте да се отказвате да си вземете куче, а разгледайте 10-те породи, които избрахме за вас. Разбира се – съществуват още много, но все от някъде трябва да започнем, нали?

1. Афганска хрътка

Dogsandcats.bg

Красиво, фино и елегантно куче, Афганската хрътка може да е независим, но и много мил и гальовен домашен любимец. Въпреки че козината им е дълга и копринена на допир, те се скубят изключително малко. С подходящите грижи – разресване поне два пъти седмично, почти няма да усетите, че имате домашен любимец в дома си. 

агфганска хръткаСнимка: iStock

2. Бедлингтон териер 

Бедлингтон териерът има уникален външен вид и козина. Често оприличаван на агне, поради специфичната форма на главата и специфичната фризура, това куче има хипоалергенна козина, което го прави подходящо за хора с алергии. Разбира се, необходимо е разресване няколко пъти седмично, както и достатъчно физическа активност, за да поддържате този териер във форма.

3. Бишон Фризе

Тези кученца приличат на мини пудели със своя бял цвят и мека, къдрава козинка. Представителите на породата са идеален вариант за хора с алергии, тъй като спадат към хипоалергенните кучета. Редовното подстригване е задължително условие, за да се предотвратят всякакви заплитания. Интересно е, че козината на бишоните расте, но не се скубе. Естествено приятелска и игрива порода, те са подходящи са стопани без опит.

бишон фризеСнимка: pixabay.com

4. Китайско качулато куче

На външен вид тези игриви малки кучета са сходни с Чихуахуата – поради близките им размер и цялостна форма на тялото. Специфичното при тях е, че дори и да имат косми – те са много тънки и са разположени само по главата, опашката и краката. Това прави грижите за тях лесни, макар че през лятото е необходимо задължително да ги мажете със слънцезащитни продукти, а през зимата – да не излизате навън преди да сте им сложили подходящо палтенце.

китайско качулато кучеСнимка: iStock

5. Ризеншнауцер

Най-големият представител на семейството на шнауцерите е работно куче, което с радост ще пази дома и семейството ви. Кожухът им е твърд, плътен и жилав, а макар че расте непрекъснато и има нужда от редовно подкъсяване, козината им почти не се скубе.

ризеншнауцерСнимка: pixabay.com

6. Кери Блу Териер

Тези териери обичат човешка компания и се славят със своите интелигентност и лоялност. Те имат мека и плътна козина, която има нужда от ежедневно разресване и редовно подкъсяване – особено в областта на муцуната. Палтенцата им са хипоалергенни и да подходящи за хора с алергии. 

7. Малтийска болонка

Малки, но безстрашни кученца, Малтийците (както ги наричат) са винаги готови за игри и стават верни приятели на стопанина си за цял живот. Те са нежни и любящи, но без да са твърде енергични. Хипоалергенните им палта, които са меки и бели, имат нужда от ежедневно разресване.

малтийска болонкаСнимка: iStock

8. Перуанско голо куче

Можете да откриете представителите на породата в три размера – малък, среден и голям, а общото помежду им е, че животното няма никакви косми по себе си. Макар да изглеждат малко странно, тези четириноги са лоялни и се привързват много силно към стопанина си. Нуждаят се от ежедневни упражнения, за да се покрият енергийните им нужди. Важно е да се грижите за кожата им и да ги пазите както от силните слънчеви лъчи, така и от студа през зимата.

9. Пудел

Можете да откриете пуделите в три различни размера – стандартен, мини или той. Те са популярни с атрактивния си външен вид и красивата козина, която позволява да се направят прочутите им прически. Макар да изглежда, че стопаните на тези кучета полагат много грижи за външния им вид (и това често е самата истина), малцина знаят, че пуделите се скубят много малко и почти няма да забележите косми от домашния любимец по скъпата си кушетка. 

пуделСнимка: pixabay.com

10. Португалско водно куче

Тези кучета са много активни и обичат игрите, за това са по-подходящи за хора, които водят активен начин на живот. Те са авантюристи по природа, забавни и лоялни, а красивите им, къдрави палта са освен хипоалергенни и водоустойчиви. Разбира се, имат нужда от ежедневна грижа като разресване и регулярно подстригване.

Виж още