Как да познаем на колко години е едно куче

възрастно куче Снимка: iStock

А ко имате куче, тогава е почти сигурно, че сте чували клишето, че една кучешка година се равнява на седем човешки. Макар това да не е съвсем така, факт е, че домашните любимци остаряват значително по-бързо от стопаните си. Съществува обаче разлика между възрастта, измерена в години и реалното стареене при кучетата ни. Може да ви изненада да научите, например, че вашият кучешки спътник всъщност е по-близо до 15-годишно дете, отколкото до 7-годишно, когато отбелязва своя първи рожден ден. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Какво се случва обаче, ако не сме сигурни на колко години е нашето куче? Ако домашният любимец е с нас от самото начало, то изчислението не е толкова сложно, но осиновяването на възрастно четириного може да изисква прилагане на повече детективска работа от ваша страна. 

За съжаление, повечето кучета от приюти имат непълна медицинска история, което значи, че може и да не знаете подробности за живота на косматия си другар.

Dogsandcats.bg

За това е важно да имате представа как можете да разберете приблизителната му възраст. Ето няколко отправни точки за това:

  • Разгледайте зъбите на кучето

Според Everhart Vet, един от най-добрите начини да се прецени възрастта на едно куче, е като се огледат добре зъбите му. Кученце, което е на възраст под 2 до 4 седмици няма да има почти никакви зъби, докато ако животното е над 8 седмици – на лице ще са всички млечни зъби.

Четириноги с ярко бяла усмивка вероятно са на около година. След тази възраст зъбите постепенно започват да затъпяват, а ако има натрупване на зъбен камък или пожълтяване, то може да се заключи, че четириногото е между 3 и 5-годишно. 

възрастно кучеСнимка: iStock

И накрая – по-възрастните кучета – над 10 или повече години, може да имат липсващи зъби поради пародонтоза. 

  • Разтрийте гърба на четириногото

Подобно на хората, разпределението на теглото на кучето се променя с възрастта. Докато ние сме склонни да натрупваме излишни мазнини и тегло в областта около корема и бедрата, домашните ни любимци развиват мастни възглавнички около долната част на гърба. Макар този метод да не е особено надежден, предполага се, че признаците на мускулна загуба, люлеещ се гръб и костелив, изпъкнал гръбнак са знак, че едно куче е възрастно. 

  • Гледайте как си играе кучето 

Независимо от породата, кучетата са склонни да забавят темпото си с възрастта. Ако домашният ви любимец кипи от енергия, винаги е готов да излезе на двора и да играе часове наред, то най-вероятно си имате младо животно. И обратно – ако сякаш всичко, което кучето иска, е да си дремва доволно в краката ви, докато гледате любимото си телевизионно предаване, вероятно сте осиновили по-възрастно четириного. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Проверете състоянието на ставите

С възрастта кучетата започват да развиват ставни проблеми като артрит и дисплазия на тазобедрената става. Ако домашният ви любимец изведнъж започне да накуцва или показва признаци на дискомфорт без видима причина, това може да е добра индикация, че си имате по-възрастно куче с артрит. Ако забележите симптоми, заведете четириногото на ветеринарен лекар, тъй като има лекарства, които специалистът може да предпише, за да облекчи дискомфорта на животното и да му осигури по-добро качество на живот. 

старо кучеСнимка: iStock

Потърсете видими признаци на стареене

Кучетата и хората имат много общи неща, когато става дума за стареене. Точно както нас, домашните ни любимци посивяват с възрастта. Понякога няколко сиви косъма могат да изскочат още, докато животното е само на годинка, но като общо правило - муцуните на повечето кучета започват да посивяват на възраст между 5 до 7 години. 

Вгледайте се и в очите на животното. Ако муцуната е бяла, а погледът му има мътен, синкави вид на лещата, значи се касае за възрастно куче. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Вижте още:

10 най-дълголетни породи кучета

7 съвета при пътуване с кола с възрастно куче

 

Виж още