Как кучето ни се променя с годините

възрастно куче Снимка: iStock

В секи, който е отглеждал домашен любимец знае за термина „кучешки години“. Многократно развенчаван и затвърждаван, този метод, чрез който да пресметнем теоретичната възраст на четириногия ни приятел спрямо нашата гласи, че всяка кучешка година се равнява на седем човешки. Дали с тази проста сметка обаче, се изчерпва всичко?

Различните етапи в развитието на кучето често пъти не са пропорционални на годините му, нито са определящи за това как се чувства то. Например, ако едно животно навърши 21 години, то не е било еднакво време от живота си бебе, зряло или възрастно куче, нали така? Освен това, особено в случаите, когато (пожелаваме ви го, разбира се!) домашният любимец живее по-дълго, често пъти губим представа за периода на преход между зрялата и възрастната фаза. 

възрастни кучетаСнимка: iStock

Важно е да разпознаваме, поне приблизително, кога кучето ни се намира в различните етапи на живота си, за да можем да сме подготвени за възможните здравословни и поведенчески проблеми, които ги съпътстват. За някои собственици на кучета това може да се окаже трудна задача – свикнали да гледаме любимия си космат приятел всеки ден и рядко забелязваме, че зрението му вече е по-слабо, нали? 

Dogsandcats.bg

Според всеобщото мнение, подкрепено от преценката на треньори, дресьори и ветеринарни лекари, сравнително точната формула, чрез която можем да изчислим възрастта на кучето си е следната:

  • 5:1 (кучешки-човешки години) за дребните до средни породи
  • 6:1 за средните породи
  • 7:1 за едрите породи

Трябва да се има предвид и, че през първите две години от живота на всяко куче то се развива по-бързо и „старее“ с по-голяма скорост. 

Направихте ли вече сметката? Фактът, че сте изненадани (ние бяхме) говори за пореден път, че е жизненоважно да наблюдаваме поведението на кучетата си, когато пораснат и да следим за издайническите промени и признаци, които индикират, че вече се причисляват към категорията „възрастно куче“. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Добрата новина е, че както с всичко, свързано с домашните ни любимци, ако знаем какво се случва и защо, можем да открием куп начини, чрез които да бъдем полезни на своите космати приятелчета, да облекчим живота им и да им помогнем да изживеят качествено и щастливо последните си години на този свят. 

С напредване на възрастта при вашето куче ще настъпят някои промени. Бъдете готови за:

  • Промени в нивата на активност на вашето куче

Тук има две ключови области, в които да съсредоточите вниманието си. Както вече сме говорили, една от причините за лошия сън и будуването през нощта, е напредването на възрастта на вашето куче. Ако забележите, че домашният ви любимец се буди много често, а преди е спял непробудно с часове, обикаля из къщата и е неспокоен, това са сигурни признаци за промяна във възрастта му. 

Липсата на енергия през деня, склонността към по-кратки разходки, по време на които кучето по-скоро ходи, вместо да тича, честите дрямки и почивки през деня също следва да ви подскажат, че животното вече навлиза в последния етап от живота си.

  • Промени в тялото на вашето куче

Подобно на възрастните хора, вариантите и тук са два – или домашният ви любимец ще добави няколко килограма отгоре с напредването на възрастта или ще започне да отслабва. При всички положения няма да остане на теглото от зрелите си, най-активни и енергични години - в това можете да бъдете сигурни. 

Важно е да се консултирате с ветеринарния си лекар ако смятате, че кучето ви има наднормено тегло, тъй като това е опасно състояние, което може да доведе със себе си редица заболявания като диабет, напрежение в ставите, проблеми с дишането и сърцето.

Обсъдете със специалист промяна на храната на животното – по-нискокалорична, ако искате да отслабне и по-високо протеинова – ако желанието ви е да качи килограми. 

  • Промени в зрението на вашето куче

И при хората, както и при животните с течение на времето обикновено възникват проблеми с очите. Добре е да се запознаете с най-често срещаните от тях, макар че е възможно зрението на любимеца ви просто да отслабва, без непременно да е болен от нещо. Ще забележите, че кучето отбягва ярка слънчева светлина, понякога крие муцуната си в лапите или във възглавница. Ако имате съмнения за очни инфекции, възпаления или просто искате да проверите в какво състояние е зрението на любимеца ви – не се колебайте да се обърнете към ветеринарния си лекар. 

  • Промени във външния вид – козина и нокти

Макар някои стопани да го намират за сладко и по някакъв начин „мъдро“ – за мнозина е изненада, когато забележат, че козината около муцуната, главата или ушите на кучето им е посивяла

По-честото чупене на нокти, тъй като те стават по-сухи и груби, също е характерно за напредването на възрастта на домашния ви любимец. За да ги подсилите можете да си закупите витамини или добавки, а можете да използвате и натурални продукти като кокосово масло (за мазане на козината и ноктите) или ленено семе (осигурява мастни киселини), което да добавяте към храната на кучето си. Най-добрият вариант ако ноктите се чупят твърде често е да спрете да ги подрязвате – ще се цепят по-малко ако само леко ги пилите.  

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Промени в поведението на вашето куче

С напредването на възрастта някои кучета започват да се държат по-странно, сякаш леко объркано и дезориентирано. Може да ви изглежда, че домашният ви любимец сякаш не разпознава вас, познати места и лица. Поведенчески промени като тези могат да се дължат на едно основно медицинско състояние - хипотиреоидизъм при кучета. Важно е редовно да водите любимеца си на прегледи при ветеринар, който да назначи подходящо лечение, свързано с прием на определени медикаменти или промяна в начина на живот. 

При някои кучета се случва да станат по-агресивни в последните години от живота си. Това се наблюдава по-често при осиновени от приюти животни, които в даден момент от живота си са били малтретирани. И макар цял живот да сте ги „отучвали“ от подобно поведение то бавно се завръща, когато остареят. В резултат на отслабеното си зрение и слух, възрастните кучета се стряскат по-лесно, а това води до повишени нива на раздразнителност. 

С напредването на възрастта грижите, които трябва да полагаме за домашния ни любимец стават по-важни за него от всякога. Не се притеснявайте да се посъветвате с ветеринар или други стопани на четириноги за това как да запазите комфорта и удобството на косматия си приятел възможно най-дълго – опитът на хора, които с се грижили за възрастни кучета е безценен! Помнете - заедно можете да направите всеки един „кучешки ден“ незабравим!

Вижте още:

Защо кучето е неспокойно през нощта

Ползите от кокосовото масло за кучето ни

 

Виж още