Как да се адаптирате на ново място с кучето си

куче Снимка: iStock

П реместването в нов дом винаги е малко или много стресиращ момент – както за стопаните, така и за домашните им любимци. Рядко се замисляме, улисани в цялата суматоха покрай опаковане, разопаковане и подреждане, че косматият ни приятел също преживява – по свой си начин – откъсването от познатата му среда. Особено ако се местите от апартамент или къща, където животното е преживяло първите месеци от живота си. 

Изисква определено време и внимание от ваша страна, докато кучето ви свикне с новото място, където ще живеете. При някои четириноги процесът е по-кратък, докато при други може да забележите признаци на стрес и тревожност като лай в малките часове на нощта и обикаляне от стая в стая. 

За да не предизвикате смут сред съседите си през този период на привикване, има начини да помогнете на домашния си любимец да се адаптира към новата среда. Бъдете сигурни – и кучето ви, и хората, с които живеете врата до врата – ще са ви благодарни!

Dogsandcats.bg
  • Съсредоточете се върху обучението

Домашните любимци свързват живота в апартамент с определени правила, команди и инструкции. Независимо дали те са свързани с часовете за хранене и разходка, или са фокусирани върху нежеланието косматият ви приятел да се качва на дивана в хола – тренировките са важни. Те създават рамки на комфорт, в които четириногото започва да се чувства „в свои води“ – знаейки какво му е позволено и какво не, животното се чувства по-уверено. 

кучеСнимка: iStock

Не забравяйте винаги, когато сте доволни от поведението на домашния си любимец, да го възнаградите с малки лакомства и похвали – за добре свършената работа. Практикувайте търпение и последователност и не забравяйте, че в основата на всичко е желанието на кучето ви да получи вашето одобрение и привързаност. 

  • Запознайте се с правилата

Едно от първите неща, които трябва да направите, когато се преместите в нов дом заедно с домашния си любимец, е да се запознаете с правилата – „писаните и неписаните“. Сред по-официалните неща, които е добре да знаете, е дали в близкия парк или градинка задължително трябва да водите кучето на каишка, налага ли се да го пререгистрирате в общината и като цяло – има ли други наредби, свързани с квартала, които трябва да спазвате.

Сред „неофициалните“ правила са по-скоро неща, които ще научите при първите си разходки из новото място – най-вече от останалите стопани на домашни любимци. Не се притеснявайте да се представите, както и да попитате кучкарите за всичко, което ви интересува. Ще получите основни съвети и напътствия на база опит и преживявания, а това е особено ценно. 

кучеСнимка: iStock

  • Умерен лай и поносим шум

Едно от най-честите оплаквания на съседите, свързано с домашните любимци, е високият шум, който предизвиква лаят им. Вие едва ли можете да направите много по-въпроса – има някои кучета, които просто са по-шумни от други. Имайте предвид обаче, че често четириногите лаят, когато име е скучно, изпитват безпокойство и тревожност, както и ако се чувстват самотни. За това – бъдете учтиви към съседите си ако ви направят забележка относно лаенето на домашния ви любимец. И се погрижете като начало да му осигурите достатъчно разходки, упражнения и физическа активност. 

На каишка в общите части

Едно от нещата, с които можете да ядосате съседите си, е да пуснете кучето си без повод в общите части на сградата. Освен ако не е практика и на други обитатели, то най-добре е да държите домашния си любимец вързан преди да излезете на разходка. За да си осигурите сигурност и спокойствие. 

  • Погрижете се за емоционалното състояние на кучето

Новото място може да е стресиращо за косматия ви приятел, за това е важно през първите дни след преместването да наблюдавате внимателно поведението на животното. Ако се налага – вземете си няколко дни отпуск (ако не сте го направили така или иначе покрай местенето) и се постарайте част от свободното ви време да бъде посветено на кучето ви. 

кучеСнимка: iStock

Направете си дълги, опознавателни разходки на новия квартал, посетете за лакомства близките зоомагазини – използвайте въображението си, в крайна сметка никой не познава домашния любимец по-добре от самите вас, нали?

 

Вижте още: 

Търся апартамент под наем и съм с куче

Как да спрем кучето да лае, докато ни няма

Виж още