Как да спрем овчарските кучета да „пасат“ хора

куче Снимка: iStock

П астирските кучета са работни породи четириноги, отглеждани в миналото, е, както се досещате – за да са в помощ при паша на стада. И това, разбира се, е чудесно, стига да живеете на село и да разполагате с овце, за които да се грижите. Но тези инстинкти на четириногите далеч не са нещо толкова страхотно, когато става въпрос за гости и деца. Защото, ще се съгласите, че ако вашето куче реши да насочи посетителите в дома ви, като ги гризва леко по петите и глезените, това може да причини големи проблеми. А и едва ли е особено приятно за някого, допълват от Dogtime.com.

Кое отличава групата на овчарските кучета от останалите?

Групата на работните пастирски кучета се обособява като отделна в Американския киноложки клуб през 1893 година. Към нея се отнасят всички стадни породи, които споделят инстинктивна способност да контролират движението на други животни. Тези породи са селектирани са събиране, отглеждане и защита на добитъка. Днес някои от тях като Белгийската овчарка Малиноа и Немската овчарка, обикновено се използват за полицейска и охранителна дейност. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Стадният инстинкт при овчарските кучета е толкова силен, че е известно, че представителите на породите, които попадат в тази група могат да „пасат“ и стопаните си, особено децата в семейството. Като цяло обаче, с правилна дресура и контрол, тези интелигентни кучета са отлични компаньони и чудесни домашни любимци. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: 10 овчарски кучета, които са и чудесни домашни любимци

Можем ли да нарушим навика на едно пастирско куче и да предпазим глезените на приятелите и най-малките членове на домакинството си? Ето няколко съвета, които ще ви помогнат за разбиране на поведението на вашето куче и коригирането му. 

Приемете, че това е нормално поведение за овчарските кучета

Първото нещо, което трябва да разберете е, че „да пасе“ стадото и респективно – хората около себе си, е естествена и нормална реакция за тези четириноги. 

кучеСнимка: iStock

Не е шокиращо, нито необичайно да чуете собственици на Коргита да си споделят, че питомците им хапят лекично хората по петите, нито, че има някои териери, които лаят по непознати. 

Със сигурност е добре да се вземе предвид, че домашните ни любимци са селективно развъждани да изпълняват много и „пряко свързани“ поведения в продължение на хиляди години. Поради това някои от тях имат силно развит стаден инстинкт и може да се окаже трудно да промените тези им нагласи. 

Въпреки това опитите на косматия ви другар „да ви пасе“ могат да причинят безпокойство и тревожност при по-малки деца, на които трудно можете да обясните причините за това поведение от страна на домашния любимец. За това – предлагаме ви да разгледаме някои стъпки, които като собственик на овчарско куче можете да предприемете, за да стопирате или поне -контролирате проблема. Предупреждаваме ви обаче, бъдете готови за упорита работа!

кучеСнимка: iStock

Управление на поведението

Колкото повече реагирате на поведението на животното – като тичате, викате или се смеете, толкова по-вероятно е кучето да мисли за това като забавна игра! Така че, вгледайте се в поведението си и ако имате сходни с описаните по-горе реакции, то замислете се – може би наливате излишно масло в огъня.

Второ, превенцията и управлението са ключови. Докато едно куче не се научи „да не пасе“ стадото си в определен контекст – когато то се състои от хора, то е по-добре да се опитате да не поставяте животното в ситуации, които могат да отключат инстинктите му. Помнете – желаното поведение се формира само чрез много практика. 

Австралийска овчаркаСнимка: iStock

И накрая – осигурете на вашия домашен любимец алтернативни занимания, където да „изпусне“ енергията, която иначе би употребил като охрана на стадото си. Играта на дърпане на въже е страхотен начин това да се случи, а освен забавна, тя учи и на самоконтрол животното. Малко на брой са овчарските кучета, които не биха се включили в нея, бъдете сигурни!

Вижте още: Защо кучетата толкова обичат играта на дърпане на въже

Увеличаването на упражненията, обогатяването на разходките с игри и повече умствени стимули, имат удивителни ефекти, особено при работните породи. И като цяло тактиката на „измореното куче е щастливо куче“ е ключова за постигане на трайни успехи при тези четириноги.

Какъв вид обучение да приложим?

Специфично за работните породи кучета е, че те обичат да са заети с нещо. Ако просто се опитате да управлявате поведението им, като ги разхождате само вързани на каишка, то едва ли ще постигнете дълготрайни промени в желаната от вас посока. 

Белгийска овчарка МалиноаСнимка: iStock

Вместо това, всеки път, когато играете с топка или участвате в дейност, при която животното трябва да направи определено нещо, карайте го да си го изработи! Изчакайте го да изпълни команда – дали ще е да седне или да легне, и едва след това хвърлете топката, с която има такова желание да си играе. По този начин насърчавате и самото куче да упражнява самоконтрола си!

Работете и върху вниманието – тоест, накарайте животното да погледне към вас, когато го викате, при все, че цялото му внимание е насочено към близък движещ се обект. 

Печеливша тактика при овчарските кучета е и постепенното излагане на много ниски нива на неща, които ги вълнуват, като движещи се хора, велосипеди, скутери или търкалящи се предмети. Уверете се, че тренирате на безопасно разстояние, така че да запазите интереса на животното, но не и да рискувате да го „загубите“. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Като цяло игрите и упражненията за самоконтрол, съчетани с увеличаване на обогатяването и развитие на нови умения у овчарското куче – това е верният път да пренасочите естествените му инстинкти, включващи „пасене“ на хора! Разбира се, консултация с професионален треньор също би помогнала и би ви дала ценни насоки откъде и как да започнете!

Вижте още: 

7 вида работни кучета и как помагат на хората

10 неща, които може би не знаете за Бордър колитата

Виж още