10 овчарски кучета, които са и чудесни домашни любимци

куче Снимка: iStock

И збирането на подходящо за семейството ви куче е едно от нещата, към които е редно да подходите внимателно, тъй като целта ви е да съобразите времето и енергията, които имате за нуждите на домашния си любимец, като в същото време – постигнете хармония с възрастта на децата и вида на дома, който имате. 

Овчарските кучета чудесно се вписват в това, наглед сложно уравнение, тъй като

това са високоенергийни четириноги, които в повечето случаи са много добри с деца. Въпреки всички позитиви обаче, малките пастирски породи, както и техните по-големи двойници имат своите недостатъци, които се основават най-вече на техните естествени склонности. 

Dogsandcats.bg

Плюсовете на овчарските кучета

Преди да изберете домашен любимец измежду най-добрите пастирски кучета, разумно е да се запознаете с характеристиките както на големите, така и на малките четириноги. Във всички случаи обаче, следва да знаете, че този тип домашни любимци се нуждаят от много упражнения, тъй като тяхната атлетична, енергична природа е вградена в тяхното ДНК. Те са особено подходящи ако сте спортна натура, запален турист или имате активни хлапета у дома, които обичат да играят навън с часове. 

австралийска овчаркаСнимка: iStock

Късокосместите овчарки, както и техните събратя с по-дълга козина са лоялни и интелигентни животни, които са най-щастливи и се справят най-добре в среда, която е предизвикателна и забавна. Ако водите динамичен начин на живот, обичате да сте заети с различни дейности, игри и да прекарвате време навън, то лесно ще направите щастливо едно пастирско куче!

Минусите овчарските кучета

Без достатъчно упражнения и умствена стимулация, овчарките могат бързо да се отегчат и да развият потенциално деструктивно поведение у дома. Пастирско куче, оставено без работа, може за секунди да пренасочи енергията си към любимия ви чифт обувки или да унищожи леглото си. 

Бордър колиСнимка: iStock

Последователното обучение е важно да тези четириноги, тъй като тяхната природа понякога взима връх що се отнася до поведението им. Известно е, например, че понякога овчарките гризват стопаните си по глезена кат вид „пасене“, а това може да разстрои хлапетата у дома. Сред минусите на овчарките са и силния лай, насочен срещу различни „натрапници“ като пощальона, случайни минувачи или всеки човек, който животното припознае като заплаха. 

Най-добрите овчарски кучета за семейства с деца:

​С безграничната си енергия, тези изключително умни кучета могат да прекарат целия си ден с децата ви навън. 

кучеСнимка: iStock

​Първоначално отглеждани на територията на Белгия, тези кучета са еднакво добри като работни-пазачи, първи помощници на полицията и военните. Със същото търпение обаче, ще подходят и с всеки член на семейството ви.

Белгийска овчарка МалиноаСнимка: iStock

За да е щастливо, на Бордър колито му трябва да е заето с нещо. Не би навредило и ако разполагате със заден двор, където четириногото може да тича и играе с часове. 

Бордър колиСнимка: iStock

Непоколебимостта и верността са отличителните белези на тази обичана от мнозина порода. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

И двете подразделения на породата – Пембрук и Кардигън са отлични семейни кучета, които са най-добри приятели на малки и големи – стига да са били правилно социализирани. 

КоргиСнимка: iStock

Те са нежни, с рошава козина и много меки – как да не ги обича човек! Представителите на породата са чудесни с малки деца, а благодарение на защитния си характер можете да сте спокойни, че наследниците ви ще са винаги защитени. 

кучеСнимка: iStock

Специфичният външен вид на тези кучета изисква някои грижи, за да изглеждат те добре. Но в страни от това, те са верни спътници, известни със своята ловкост и сила. ​

ПулиСнимка: iStock

Унгарска порода, чиито представители се отличават с къдравата си козина и имат способността (и желанието!) да играят с часове, без да изглежда, че са уморени. 

кучеСнимка: iStock

Навън времето е лошо и не е подходящо за разходки? Това в никой случай не може да откаже тези кучета от забавно прекарване навън, тъй като произходът им ни води далеч в шотландските планини, където вятърът и дъждът са постоянни. 

кучеСнимка: iStock

Козината на тези кучета се нуждае от постоянна поддръжка, за да се предотврати заплитане, но под това кожухче се крие вярно и енергично семейно приятелче. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още