Как да удължите живота на играчките на кучето си

куче играчки Снимка: iStock

К акво се случва обикновено, когато дадете на кучето си нова играчка? Освен ако не е направена от твърда гума (което не спира някои четириноги...), обзалагаме се, че тя ще бъде унищожена за минути. Познахме, нали?

За щастие има няколко начина това да се предотврати. Или поне – отложи малко във времето! Предлагаме ви заедно да разгледаме начините, чрез които можете да накарате играчките на вашия домашен любимец да издържат по-дълго. 

куче играчкиСнимка: iStock

Как да направим играчките на вашите кучета по-дълготрайни

Умението да избираме правилните играчки и да ограничим достъпа на домашния си любимец до тях – това са двата ключови момента, които могат да предотвратят унищожаването им за минути. Освен това:

Dogsandcats.bg

Бъдете реалисти относно играчките за кучето си, които избирате

Някои домашни любимци няма да се успокоят, докато не раздробят (буквално) на малки парченца всичко, което попадне в лапите им. Други пък са изключително нежни и дори крият любимите си играчки на различни места из дома ви. Ако кучето ви спада към първите – то нашият съвет е да избягвате плюшените играчки. Да, знаем, че са забавни за четириногите и обикновено можем да се снабдим с тях на изгодна цена, но дали действително си струва? Защо да купувате играчка, за която знаете, че няма да издържи повече от ден?

куче играчкиСнимка: iStock

Лично ние все още не сме срещали такава плюшка, която да издържи повече от 5 до 10 минути в лапите на домашен любимец, сякаш заел се с мисията да я унищожи. Същото се отнася и за по-меките топки (от дунапрен), както и пластмасовите играчки. За съжаление, повечето интерактивни играчки с лакомства в центъра си също не са особено издръжливи. 
Важно е да отбележим, че

само, защото на опаковката пише, че играчката е „твърда“, това не гарантира, че ще издържи напористата игра и желание за унищожение на вашето куче. 

Дайте на кучето си контролиран достъп до играчките

Ако домашният ви любимец не остава сам с играчките си, то няма шанс да ги унищожи толкова бързо и лесно, нали? Разбира се, далеч сме от идеята да „накажете“ животното по какъвто и да е било начин, като му отнемете играчките, за да удължите по този начин живота им. Но специалистите, а ние на база личен опит, сме категорични: ако кучето разполага с всички свои играчки 24 часа в денонощието, вълнението от тях в даден момент ще изчезне.

куче играчкиСнимка: iStock

Смяна на играчките на ротационен принцип

Харесвате ли нови неща? Е, вашето куче също! Точно като нас, домашните ни любимци се отегчават от едни и същи неща, ден след ден. Скорошно проучване дори установи, че независимо от вида на подарената играчка, тя омръзва на четириногите ни другари приблизително еднакво бързо. 

Замислете се, колко пъти сте купували на домашния си любимец хубава нова играчка, само за да бъде пренебрегната тя 10 минути по-късно. „Новостта“ не трае дълго. Добрата новина е, че купуването на нови играчки не е единственият начин те да бъдат „вълнуващо нови“ – поне в очите на домашния ви любимец. Вместо да ги оставяте на разположение на животното през цялото време, така че да загубят привлекателността си, просто приберете някои от тях за известно време. А след това – старите играчки могат да се завърнат обратно в полезрението му като нещо ново.

куче играчкиСнимка: iStock

Ние правим една играчка по-ценна за кучето си

Когато въртим на ротационен принцип играчките на домашния си любимец, той се вълнува повече. Има и друга любопитна подробност – ако искате да накарате животното да се радва на дадена играчка още повече, вземете я и се занимавайте само с нея. Четириногите придават ценност на своите вещи и всичко, което става интерактивно в техните очи, веднага е по-ценно и интересно.

Отделяйте повече време за игри с кучето си

Всички сме чували, че умореното куче е добро куче и в това има много истина! Освен чисто физическата активност, има подкрепящи доказателства, че кучетата се нуждаят от различни интерактивни игри, за да се чувстват добре. Играта подобрява качеството на живот на домашния ви любимец, засяга мотивацията, поведението и комуникацията му. Това е чудесен начин да се свържете с животното, да облекчите стреса и едновременно с това да го научите на добри обноски.

куче играчкиСнимка: iStock

Когато кучетата се отегчават, те измислят свои собствени форми на забавление, което често води до нежелано поведение като прекомерно или разрушително дъвчене. Има много игри на закрито, които можете да изпробвате с домашния си любимец, за да го забавлявате, а и изморите допълнително в рамките на деня. 

Спестете пари, като правите свои собствени играчки

Ако искате кучето ви да има нова играчка от време на време, но не искате да харчите много пари, защо не си направите собствена? Здравината и издръжливостта ще варира значително според проекта и възможностите ви, но едва ли ще се затрудните особено. Понякога всичко, което ви трябва, се намира около вас: стара тениска и празен пластмасов контейнер, подкрепени с щипка въображение са всичко, което ви е нужно!

куче играчкиСнимка: iStock

Вижте още: 

Как играчките тип пъзел помагат на кучето ви

Защо кучетата носят играчките си в леглото

Виж още