Как да запознаем малко с възрастно куче

кучета Снимка: iStock

М оже би имате по-възрастен домашен любимец и искате да вземете у дома още едно кученце, което да допълни семейството ви? Или идеята ви е да накарате настоящия си космат другар да се почувства една идея по-млад и енергичен? Независимо какви са причините за решението ви, довеждането на малко, енергично и игриво четириного в дом, където живее по-опитен и възрастен питомец може да се развие по няколко начина. 

Очаквайте различни сценарии

Обичайно можете да очаквате запознанството между кутрето и по-възрастния ви домашен любимец да се развие в няколко различни сценария:

  • По-старото куче да посрещне кутрето без колебание. 
  • По-възрастното куче просто да игнорира новото попълнение на семейството ви.
  • Настоящият ви домашен любимец да не приеме добре кученцето, да ръмжи или да го избягва.
  • По-старото куче да стане агресивно към малкото. 

кучетаСнимка: iStock

Разбира се, ние ви пожелаваме да не се стига до последните две възможни ситуации, но би било полезно да обсъдим всички възможности – както в най-добрия, така и в най-лошия случай. За да бъдете обективно подготвени какво можете да очаквате и да имате достатъчно време за реакция. 

Dogsandcats.bg

Добри и лоши възможности         

  • По-възрастното куче посреща новото без проблем или колебания

Може в крайна сметка да имате късмет и двете животни да намерят общ език помежду си, без да е необходима вашата намеса. Не бъдете песимистични или скептични – случва се! Дори и да ви изглежда сякаш двете кучета се разбират добре, добре е да не ги оставяте сами без наблюдение и контрол, поне през първите седмици от съвместното им съжителство. Вярвате или не, има възрастни кучета, които могат да се държат прилично и дори – приятелски с кутрето, когато вие сте наоколо, но оставени сами, може да възникнат конфликти. Не са изключени и инциденти, за това – бъдете нащрек, за да им помогнете постепенно да свикнат едно с друго. 

кучетаСнимка: iStock

  • По-старото ви куче може просто да игнорира новото кученце

Реакцията на игнориране от по-възрастните спрямо по-младите кученца е нещо нормално. За това е важно да уважите поведението на домашния си любимец, като не позволявате на кутрето да ходи по него, да го следва навсякъде и да му досажда. Това повишено внимание и желание за взаимодействие може само да раздразни по-стария ви питомец. Не забравяйте да обръщате внимание и на едното, и на другото животно, по възможност – в различни стаи, отделени едно от друго.

кучетаСнимка: iStock

  • Настоящият ви домашен любимец не приеме добре кученцето, ръмжи или го избягва

Ако това се случи, направете крачка назад и прекратете запознанството, премествайки кутрето в другата стая. Дайте им време да се успокоят, след това можете да ги изведете заедно – на повод, за да имат време и възможност да се видят добре, както и да се подушат на неутрална територия. По този начин те могат да се наблюдават едно друго, но не и да са достатъчно близо, за да се случи проблем или конфликт. 

кучетаСнимка: iStock

  • По-старото куче проявява агресия към малкото

Ако това се случи е важно да се намесите бързо и своевременно, отделяйки животните в отделни помещения. Можете да ги оставите да се видят на неутрална територия, но тези срещи следва да са кратки. Целта ви е по-възрастният ви домашен любимец да започне да вижда новото кученце по незаплашителен начин. Замислете се – кучето ви може просто да ревнува или да смята, че е важно да ви защити от „натрапника“. Дайте му време, бъдете мъдри, последователни и спокойни, правете малки стъпки и в никой случай не се карайте на настоящия си питомец. 

Може да отнеме време, ще бъде необходимо и да сте търпеливи. Но след време сами ще се убедите, че си е заслужавало! 

кучетаСнимка: iStock

За какво да внимаваме при запознанството на кучета от различни възрасти

Моментът на представянето на двете кучета е от решаващо значение и ще допринесе значително за това как ще се развие останалата част от връзката им. За това е важно да сте внимателни и подготвени за нещата, които могат да се случат. Ето някои неща, които да опитате, за да премине запознанството по-гладко и безпроблемно:

Не пренебрегвайте едното куче за сметка на другото

Много е важно, независимо дали запознанството им се развива по план или не, да не преставате да показвате обичта и да давате от вниманието си на вашия възрастен домашен любимец. Ревността е често срещана при тези животни, свикнали да са единствените ви кучешки приятели. Те трябва да знаят, че са ценени и обичани, а не да се чувстват сякаш е необходимо да се състезават за вниманието ви. 

кучетаСнимка: iStock

Бъдете оптимисти!

Емоциите на стопанина са ключови и имат своето мигновено отражение върху домашния любимец. Ако подходите с разбиране, търпение и обич, може да се окаже, че имате късмет и двете кучета се разбират много по-добре, отколкото сте очаквали! Не бъдете подготвени само за най-лошото, а и за най-доброто!

 

 

Виж още