Как кучетата се учат на поведение едно от друго

кучета Снимка: iStock

П реди броени дни сте довели новото си кученце у дома. Мъничето още свиква с къщата ви, а вие не можете да спрете да се радвате на всичко, което прави, опознавайки света около себе си. И забелязвате нещо любопитно – кутрето сякаш е започнало да се държи доста подобно на по-възрастния ви домашен любимец. В някои случаи това копиране е добро, но в други отношения е лошо. В края на крайщата – нито някое куче е перфектно, нито някой стопанин може (с ръка на сърцето) да каже, че го е възпитал съвършено успешно. 

Ако се намирате в подобна на описаната по-горе ситуация, то сигурно се чудите дали това е нормално. Дали кученцата естествено се учат на поведение от по-възрастните четириноги? А какво да кажем за домашни любимци, които са на една възраст, но до момента не са живели заедно? И ако всичко това е така, то можем ли да обучаваме две или повече четириноги да действат по определен начин, едновременно?

кучетаСнимка: iStock

Нека заедно открием отговорите на тези въпроси. А те от своя страна ще улеснят живота на много собственици на домашни любимци – особено ако имат проблеми с обучението на питомците си у дома. 

Dogsandcats.bg

Учат ли се кучетата от други четириноги?

Установен факт е, че кучетата се учат от други себеподобни. Домашните ни любимци „прихващат“ един от друг поведение и навици, независимо дали те са „добри“ или „лоши“. 

Първият „дресьор“ на кутрето е неговата майка, а в последствие то винаги ще се учи от по-възрастните от него. Групово координираното държание, което домашните любимци използват, копирайки едно от друго, се нарича алеломиметично поведение

Това значи, че ако вече имате домашен любимец, кутрето ви ще научи много неща от него. И това е съвсем естествено и нормално. 

Може да забележите, че новото кученце следва по-възрастното из къщата, опитва се да се гушка в него, да го „целува“ (чрез близане по муцуната или ушите) и като цяло да го имитира – независимо дали при доброто или при лошото му поведение.

Когато става въпрос за привикване на кутрето с новия му дом и среда, това може да бъде изключително полезно. 

кучетаСнимка: iStock

Преодоляване на страховете

Кучетата могат да се научат взаимно на полезни умения. Едно от тях е преодоляване на страховете. Това се случва като по-възрастното четириного демонстрира на по-малкото, че дадено нещо е безопасно. Например, ако вашето кученце се страхува да влезе в колата, но види другия ви домашен любимец да го прави с лекота, тогава е доста по-вероятно и то да го последва. 

Команди и други знаци за подчинение

Да приемем, че сте обучили първото си куче да сяда, преди да получи лакомство. Вашият нов четириног приятел ще види това, след което е доста вероятно да направи същото. Кутрето може да забележи и, че по-възрастният ви домашен любимец стои тихо под масата по време на вечерята. И в следствие на послушното си поведение, вие го възнаграждавате щом приключите. И да, кученцето ще имитира това поведение с идеята и то да бъде похвалено и наградено. 

Вижте още: Защо кучето ми не носи топката, след като му я хвърля

Разбира се, всяко четириного е различно, така че никога няма как да сте 100% сигурни, че едното куче автоматично ще се научи, наблюдавайки и копирайки държанието на другото. За това – бъдете търпеливи и отбелязвайте всеки напредък с похвала.

кучетаСнимка: iStock

Копиране на нежеланото поведение

Кучетата могат да се научат и на нежелано поведение едно от друго, като това се случва обикновено в ранна възраст. Например, кутретата могат да станат по-притежателно настроени към храната и играчките си, ако видят, че по-възрастния ви домашен любимец прави същото. Идентична е ситуацията и, ако новото ви кученце прекарва време около по-агресивни четириноги – то бързо и лесно може да възприеме подобно поведение от тях. 

Ако това се случи, дошъл е подходящия момент да се консултирате с ветеринарен лекар или професионален треньор за съвет. Важно е да знаете, че едно куче, което се държи лошо, може да е било поносимо изпитание за нервите ви до момента, но наличието две с подобно поведение се превръща в истински сериозен проблем.

Обучение на двете кучета

За щастие, алеломиметичното поведение може да работи във ваша полза. Ако искате да обучите домашните си любимци да се държат по желан от вас начин, по-малкото (новодошлото) кученце вероятно ще имитира държанието на по-възрастното. 

кучетаСнимка: iStock

Уверете се, че използвате за обучение само метода с положително подсилване тъй като обратното не би произвело необходимия ефект – особено при трениране на две кучета. Например, ако учите кутрето да уринира навън, тогава трябва да кажете „добро момче!“, когато свърши работата си навън, а след това да го наградите с лакомство, което обича. Погрешната стратегия е да му крещите, когато се е изпуснало в дома ви, както и да бутате муцуната му в урината. 

Вижте още: 5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

Ако се опитвате да тренирате и двете си кучета да сядат, преди да скочат в колата ви, започнете първо с по-възрастното. Отправете му команда да седне – точно, преди да се качи в превозното средство, дайте му лакомство и го похвалете, когато изпълни каквото се иска от него. Целта ви по време на обучението е и двете животни да ви уважават, а не да се страхуват от вас. И само положителното подсилване ще ви помогне да постигнете тази цел.

Кучетата усещат човешките емоции

Домашните любимци винаги имитират стопаните си по определен начин. Понякога, ако атмосферата в дома ви е шумна, буйна или стресираща, кучето ви може да се държи нервно, да е неспокойно и разфокусирано по време на обучението. Неслучайно се твърди (а и ние сме абсолютно съгласни!), че четириногите са отлични наблюдатели на хората – животните улавят нашите емоции и често ги интерпретират като свои. Те знаят добре кога сме ядосани и това естествено стресира и тях. За това - ако косматият ви спътник внезапно промени поведението си и започне да се държи по нежелан от вас начин, направете си честна равносметка каква е околната среда и какво се случва в домакинството ви напоследък. 

Вижте още: Какви емоции могат да изпитват кучетата

Винаги за кучето е по-добре, ако живее в спокойна среда. Повече упражнения и/или умствена стимулация също биха се отразили добре на домашен любимец, който страда от тревожност. 

кучетаСнимка: iStock

Кучетата отразяват поведението на другите четириноги около себе си, като това важи както за „доброто“, така и за „лошото“ поведение. С подходящ подход, обучение за положително подсилване и доза търпение обаче, можете да накарате двете кучета да се държат добре. А това ще направи дома ви едно по-приятно, изпълнено с положителни емоции място.

 

Вижте още:

5 неща, с които правите кучето си щастливо

Виж още