Как кучето ви разбира в какво настроение сте

куче човек емоции Снимка: iStock

И ние като вас вярваме, че кучето ни познава по-добре от всеки друг. И как би могло да бъде иначе – споделяме с домашния си любимец всичко – надежди, мечти и неща, които може би няма да кажем никога на никого. Четириногите ни другари са наши верни довереници и мълчаливи съветници – ние им говорим, а те слушат с интерес!

Кучетата са се научили безпогрешно да разчитат емоциите ни, за това и е утешително и вдъхващо спокойствие да знаем, че косматият ни другар винаги е насреща, че ни пази гърба и ни подкрепя без значение от настроението ни. Скептиците са на мнение, че кучетата не са способни на емпатия, нито на емоционално взаимодействие, но и тази теория има своите критици. Най-вече – между самите собственици. Как мислите, дали кучето ви може да определи настроението ви?

куче човек емоцииСнимка: iStock

Знаците, че домашният ви любимец знае как се чувствате

Да речем, че преживявате раздяла. Тя винаги е трудна и няма лесен начин да се справим с лавината от емоции, която съпътства подобно житейско събитие. Седите тихо и се чудите дали сте постъпили правилно, терзаейки се вътрешно. В следващия момент, чудейки се дали не сте направили голяма грешка, осъзнавате, че някак, без да усетите, кучето ви се е озовало до вас и нежно ближе ръката ви. Звучи ви познато, нали?

Dogsandcats.bg

Вижте още: Разбират ли кучетата кога човек скърби

Четириногите са инстинктивни животни, които усещат всяко настроение на стопанина си – било то щастливо или тъжно, приповдигнато или еуфорично. И зад това, вярвате или не, има и научно обяснение. 

куче човек емоцииСнимка: iStock

Специалистът по поведение на животните, д-р Патриша Макконъл, споделя пред PetMD, че когато хората изпитваме различни емоции като страх и тъга, тялото ни произвежда определени миризми, които самите ние няма как да доловим. Според нейна статия, публикувана в сп. Forbes, тези емоции са нещо като химически сигнали за домашните ни любимци, които ги насочват в какво настроение се намираме. 

Ето и знаците, че домашният ви любимец е доловил как се чувствате: 

  • Гледа ви втренчено
  • Лае или скимти
  • Накланяне на главата
  • Размахване на опашка
  • Облизване
  • Носи ви любимата си играчка (опитва да ви развесели)
  • Побутва ви

Ако сте човек, които предпочита да пази емоционалното си състояние в тайна от всички, тогава най-добре се пазете и от кучето си!

В последно време изследванията показват, че:

  • Кучетата могат да разпознават емоциите по изражението на лицето на стопанина си

Домашният ви любимец е в състояние да различи емоционално зареденото изражение от неутралното. Което означава, че кучето ви знае кога сте щастливи, ядосани или тъжни.

куче човек емоцииСнимка: iStock

  • Домашните любимци могат да надушат човешките емоции само по миризмата

Когато изпитваме страх или стрес, тялото ни излъчва специфична миризма, която четириногите могат да усетят. 

  • Емоцията, скрита в човешките гласове

Няма нищо общо с използваните думи. Достатъчен е само звука на гласа ви, за да предизвика това реакция у домашния ви любимец. 

куче човек емоцииСнимка: iStock

Какво казва науката?

Една от научните теории, свързана с умението на кучетата да долавят така добре настроенията на стопаните си, е свързана с годините еволюция, които сме прекарали рамо до рамо с косматите си другари. За това и днес, смятат специалистите, умовете на кучетата са толкова добре настроени спрямо нашите. 

Проучвания с апарати за ядрено-магнитен резонанс, проведени в в Будапеща, Унгария потвърждават, че домашните любимци разпознават безпогрешно гласът на своя човек и дори само по тембъра му, могат да установят в какво настроение е. 

куче човекСнимка: iStock

Неслучайно кучетата за емоционална подкрепа са толкова полезни при лечението на хора с психологически проблеми, включително биполярно разстройство, посттравматично стресово разстройство и пристъпи на паника. Защото това са хора, които невинаги могат да контролират настроението си и именно присъствието на четириного им помага да стабилизират емоциите и реакциите си. 

Вижте още:

Разбират ли кучетата различните изражения на лицето ни

Действително ли кучетата приличат на стопаните си

Виж още