Как паничката за вода може да разболее кучето ви

куче вода Снимка: iStock

П ризнайте си честно – колко често почиствате купичката за храна на домашния си любимец? А тази за вода? Е, според последни данни, паничките на косматия ви другар (по-скоро – състоянието им), може да повлияе отрицателно на здравето на животното.  

Едно от първите неща, които купуваме за домашния си любимец, понякога – още преди да пристъпи прага на дома ни, са купичките за храна и вода. Често обаче сякаш влагаме повече енергия в това да изберем точния модел, отколкото да ги поддържаме редовно чисти след това. Може да не го осъзнавате, но не само видът на купите, които вашето куче използва, но и колко често ги почиствате са двата фактора, които оказват най-голямо влияние върху здравето на животното.

куче водаСнимка: iStock

В идеалния вариант е добре да миете купата за вода на косматия си другар всеки ден. Според доклад на Националната санитарна фондация (NSF), паничките на домашните ни любимци са четвъртият кухненски артикул, който е гореща точка за бактерии и микроби. В някои случаи нередовното им почистване може да доведе дори до разпространение на салмонела или E-coli. 

Dogsandcats.bg

Важно е да се има предвид, че тези микроби водят до заболявания, които могат да засегнат не само кучетата, но и хората, живеещи в същото домакинство. Бебетата и възрастните членове на семейството ви, чиято имунна система или се развива, или е влошена, са най-застрашени.

Почистване на купата за вода на кучето ни

Почистването на купичката за вода на питомеца ви с помощта на топла вода и сапун е достатъчно, за да убиете някои от най-често срещаните бактерии. Накисването й с препарат поне 10 минути веднъж седмично може напълно да я дезинфекцира от микроби.

куче водаСнимка: iStock

Когато сменяте водата на животното, не допълвайте старата с нова, тъй като в нея могат да се съберат прах, косми, остатъци от храна и други елементи от околната среда. Така че – почистете я добре, а след това сменете напълно съдържанието й. И нека това се случва поне веднъж дневно.

Избор на правилната купа за вода за кучета

Не само колко често почиствате купичките за храна и вода на вашето куче е водещо. Важно е да закупите и правилния тип панички, тъй като материалният им състав също може да разболее питомеца ви. 

Стойте далеч от купи за домашни любимци, изработени от пластмаса, тъй като те съдържат химикали като фталати или бисфенол А (BPA), които са свързани със здравословни проблеми като рак, диабет, затлъстяване и мозъчно увреждане.

От друга страна, някои керамични купи може да са били остъклени с химикали, които съдържат олово. Ако сте сред почитателите на керамичните съдове, то избирайте внимателно и акцентирайте на качеството. Имайте предвид, че те могат да се напукат лесно или да се счупят. 

куче водаСнимка: iStock

Една от най-новите алтернативи, която можете да откриете на пазара, са силиконовите купички за вода за кучета. Те са нетоксични, химически инертни, не оставят миризми или петна, така че за мнозина това изглежда като идеален избор. Въпреки това, силиконът, дори и този, който изглежда по-твърд, може да се износи с времето, така че ако се спрете на този модел, може би ще се наложи да сменяте по-често паничките. 

Класическият избор – неръждаемата стомана, си остава наш фаворит що се отнася до панички за вода и храна за кучета. Тези съдове не са порести, тоест бактериите не могат да се образуват и задържат в тях лесно. И макар да са по-скъпи от другите видове, издръжливостта им ги прави добра инвестиция в дългосрочен план.

Независимо от предпочитанията ви, нещата, които трябва да имате предвид при избора на купичка за вода за домашния ви любимец, са, че тя трябва да бъде лесна за почистване и да е устойчива на надраскване. 

Вижте още: 

Да се подготвим за пристигането на кученцето

Защо кучетата потапят лапички в купичката си с вода

 

Виж още