Как поведението на кучето се променя през пролетта

куче пролет Снимка: iStock

П ролетта е сезон за промяна. И това важи както за природата навън, така и за нас, но също и за домашните ни любимци. Със затоплянето на времето може да забележите, че вашето куче се държи малко по-различно в сравнение с поведението му през зимните месеци. 

Ето пет пролетни промени в държанието на четириногия ви другар, които може да забележите и някои предложения как да се справите с тях.

  • Повишена енергия и игривост

След зима, прекарана предимно на закрито и месеци понижена активност, кучетата могат леко да полудеят. Когато времето навън започне да се затопля, четириногите може внезапно да изглеждат по-енергични и игриви, отколкото са били през студените дни. Това е напълно нормално поведение и е знак, че косматият ви другар е развълнуван и има желание да прекарва повече време навън.

куче пролетСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какво да направите: Прегърнете новопоявилата се енергия на вашето куче! Водете го на по-дълги разходки, играйте си повече с топки и пръчки в парка или изпробвайте онзи курс за ловкост, за който все не намирахте мотивация през зимата. Според Dogster “Упражнението е мощно средство за облекчаване на стреса за всички животни, а редовните разходки и повече игри на открито ще подобрят неизмеримо живота на кучето“.

Съвет: Уверете се, че увеличавате физическото натоварване на косматия си другар постепенно, особено ако животното е водило по-заседнал начин на живот през зимата.

  • Видимо по-активно линеене

Когато дните стават по-дълги, кучетата започват да свалят зимните си палтенца в подготовка за по-топлото време. Това линеене може да бъде по-забележимо при някои породи, отколкото при други, но обикновено е знак, че тялото на вашия домашен любимец се приспособява към смяната на сезоните.

кучеСнимка: iStock

Какво да направите: Инвестирайте в добър инструмент за разресване/четкане, за да помогнете на четириногото в изчистването на излишната козина. Може да обмислите и да заведете питомеца си на професионален грумър, за да го поглезите с пролетна прическа. 

  • Повишен апетит

Със затоплянето на времето метаболизмът на вашето куче може да започне да се ускорява. Това може да доведе до повишен апетит, тъй като тялото на домашния ви любимец жадува за повече енергия, която да подхрани цялото това допълнително време за игра!

Какво да направите: Уверете се, че храните кучето си със здравословна, балансирана диета, подходяща за неговия размер и възраст. Ако се притеснявате, че питомецът ви преяжда, опитайте се да разделите дневната му дажба на по-малки порции, които да му предлагате по-често през деня, вместо едно или две по-обилни хранения. 

куче пролетСнимка: iStock

  • По-социално поведение

Кучетата са социални животни и обичат да прекарват времето си със своите човешки другари. През пролетта може да забележите, че вашият домашен любимец става по-социален, отколкото е бил през зимните месеци.

кучеСнимка: iStock

Какво да направите: Възползвайте се от това социално поведение, като насрочите срещи с други кучета или заведете косматия си другар в близкия парк, където може в контролирана среда да общува спокойно с други четириноги. Не забравяйте да държите под око четириногия си другар докато си взаимодейства с други животни и да се уверите, че игрите са безопасни и приятни за всички.

  • Повишена тревожност или безпокойство

Докато много кучета стават по-енергични през пролетта, други могат да изпитват повишена тревожност или безпокойство. Това може да се дължи на различни фактори, включително промени в рутината, сезонни алергии или стрес от това, че са били затворени през цялата зима. 

Какво да направите: Ако забележите, че домашният ви любимец проявява признаци на тревожност и безпокойство, като прекомерен лай, задъхване или треперене, важно е да не отминавате проблема, а да се заемете с него възможно най-скоро. Опитайте се да идентифицирате основната причина за това поведение на косматия ви другар и ако се налага – консултирайте се с ветеринарния си лекар за съвет.

куче пролетСнимка: iStock

Прегърнете пролетната треска!

Пролетта е време за обновяване и растеж, а също и момент, когато много кучета могат да демонстрират различни промени в поведението си. За да сте по-спокойни и да знаете какво да очаквате, добре е да съумеете да разпознаете кои от тях са свързани с новия сезон. А сега – слагайте маратонките и каишката на кучето си и излезте на една извънредна разходка в приветствие на пролетта!

Вижте още: 

Какво кара кучето да киха

 

Виж още