Как стереотипите се отразяват негативно на кучетата

куче инато Снимка: iStock

П овечето от нас са се сблъсквали със стереотипи в даден момент от живота си. И докато ние знаем добре какви щети могат да причинят тези общоприети схващания, замисляме ли се, че те имат своето отражение и в живота на домашните ни любимци?

Често поставяме етикети и сме склонни да слагаме под общ знаменател цели породи, без да отчитаме различните индивидуалности и личности на представителите им. А в крайна сметка, истината е, че стереотипите причиняват повече вреда на домашните ни любимци. И по-специално – когато се отнасят до обучението им.

куче инатоСнимка: iStock

Стереотипите в стил „всички кучета…“

Често чуваме неща от типа „всички кучета обичат да ги разтриват по коремчето“. Или „на всички кучета им допада да играят с други себеподобни“. И въпреки че често в този тип твърдения има известна истина, те са вредни що се отнася до начина, по който подхождаме към домашните си любимци. Какво имаме предвид?

Dogsandcats.bg

Вярвайки, че всички четириноги обичат да си играят, например, ние можем несъзнателно да поставим питомеца си в ситуации, които са неудобни за него, карат го да се чувства претоварен или напрегнат.

Истината е, че всяко куче е уникално и само за себе си. Някои обичат да ги разтриват по корема, докато други предпочитат зоната зад ушите. Някои обичат да играят с други домашни любимци, докато други не. Изречения, които започват с „всички кучета“ по начало идват с предупредителна червена лампичка и са, в най-добрия случай, леко обезпокоителни. 

куче инатоСнимка: iStock

Вижте още: Топ 5 на погрешните митове за Питбулите

Не се закачайте за специфичните за породата стереотипи

Подобно на твърденията тип „всички кучета“, специфичните за породата стереотипи понякога могат да бъдат още по-вредни. Вероятно сте чували неща като…

„Всички Лабрадор ретривъри са приятелски настроени към други кучета.“ 

Или...

„Хъскитата са страшно упорити, винаги правят каквото си искат.“

Или...

„Мопсовете са мързелива порода, не очаквайте особен ентусиазъм за игри от тях.“

Е, разбрахте какво имаме предвид. 

Когато за първи път доведете новия си домашен любимец у дома, без значение дали сте го взели от развъдник или приют, в главата ви със сигурност се въртят определени стереотипи. И честно казано, може да се окаже известно предизвикателство да не им позволите да диктуват начина, по който ще подходите към косматия си другар. 

куче инатоСнимка: iStock

Отново, с риск да се повторим – всяко куче е различно. Някои Лабрадори не са чак толкова дружелюбни, докато „упорито“ често си е вид извинение, което ни кара да вярваме, че едно четириного не ни се подчинява (което в общия случай е вина на собственика, а не на самото животно). И накрая – лично ние можем да потвърдим, че има Мопсове с повече енергия от малко дете! 

Да, 

породата на нашето куче действително може да диктува определено поведение и склонности, но винаги изхождайте с идеята, че всяко четириного има своя индивидуален почерк, уникална личност и нужди, свои силни и слаби страни.

Как стереотипите вредят на напредъка в обучението

Може би най-големият проблем, свързан със стереотипите при кучетата е, че те често силно ограничават и рамкират начина, по който подхождаме към обучението на домашните си любимци. Понякога ние сами им позволяваме да ни накарат да мислим, че косматият ни другар ще бъде упорит, предизвикателен или „неподлежащ на обучение“. А това води до бавен напредък в дресурата и чести регресии. 

куче инатоСнимка: iStock

Истината е, че с правилните методи на обучение, търпение и последователност, всяко куче може да се подобри и да се превърне в добре възпитан домашен любимец. Ключът е да разберете кои са най-ценните подсилващи средства за награждаване на желаното от вас поведение.

Кратък обзор на кучешките стереотипи

Докато много кучета и породи имат определени предразположения, общите стереотипи често са проблематични. Най-важното нещо, което трябва да запомните, е винаги да подхождате към обучението на домашния си любимец спрямо неговата индивидуална личност.

Разберете специфичните странности, силни страни и стимули (известни още като лакомства, играчки и тн.) и ги използвайте в своя полза. Независимо от породата на животното, вие можете да го обучите да бъде възпитано!

куче инатоСнимка: iStock

Какви стереотипи сте чували за породата на вашето куче, които не са верни? 

Вижте още: 

5 позитивни стереотипа за собствениците на кучета

8 мита за определени породи кучета, които не са верни

Виж още