Топ 5 на погрешните митове за Питбулите

питбул Снимка: iStock

В сяка порода има своите стереотипи, които често сме склонни да приемаме като част от характеристиките й. Без да се замислим, че част от тези остарели схващания често са доста далеч от реалността. Една от породите, около които има най-много митове, исторически и поведенчески, са Американските питбул териери.

Предлагаме ви да разгледаме петте най-устойчиви, но абсолютно погрешни схващания, свързани с Питбулите. Защото в някои митове има доза истина, докато за други логично идва момент, в който трябва да ги разсеем.

питбулСнимка: iStock

  • Питбулите са най-опасната порода кучета

Често сме го чували, а може би водени именно от това схващане сте пресичали от другата страна на улицата, когато срещу нас се задава Питбул? Ветеринарните лекари и специалисти по кучешко поведение отдавна са установили, че породата, сама по себе си, е крайно недостатъчен фактор, за да се прецени доколко едно четириного е агресивно или не. Нещо повече, в рецензирано проучване на Американската ветеринарномедицинска асоциация е установено, че кучета, описвани като Питбули, често са неправилно идентифицирани. Всъщност, в около 60% от случаите на нападения. 

Dogsandcats.bg

питбулСнимка: iStock

  • Питбулите са по-агресивни към други четириноги в сравнение с другите породи

Няма конкретни доказателства, че някоя порода показва повече кучешка агресия спрямо друга, макар това да е едно от най-разпространените твърдения, свързани с Питбулите. Всъщност, свпоред последно проучване, проведено в Германия, Голдън ретривърите и Питбулите имат сходни характеристики що се отнася до нрав и търпимост към деца. 

питбулСнимка: iStock

  • Питбулите могат да заключват челюстта си

Често можете да чуете, че Питбулите имат уникалната способност да „заключат“ челюстта си – движение, което им позволява да причинят далеч по-болезнени ухапвания, поради силата на захапката си. Това обаче просто не е вярно – нито една порода не може да направи въпросното „заключване“.

Всъщност, захапката на Питбула не е толкова силна, колкото, например, тази на Ротвайлера или Мастифа. Освен това, по-големите кучета, естествено, имат по-мощна захапка от по-малките. Но това няма много общо с вероятността кога ще ухапят някого, нали?

питбулСнимка: iStock

  • Те изискват по-строги методи на обучение

Много собственици на Питбули вярват, че техните кучета се нуждаят от по-тежка ръка при обучението си. Всъщност обаче, положителното подсилване е най-добрият метод с гарантирано най-дълготрайни резултати в бъдеще, който важи за всички породи четириноги.

Няма абсолютно никаква нужда да бъдете по-сурови, да наказвате или да „държите изкъсо“ един Питбул. Дресурата, основана на насърчаване на желаното поведение, е начинът да постигнете напредък в дресурата. И не изисква нито повишаване на тон, нито силови методи.

питбулСнимка: iStock

  • Не е безопасно да осиновите Питбул

Когато осиновявате домашен любимец, без значение от породата му или липсата на конкретна такава, важно е да направите проучване, за да изберете правилното четириного за вас. Но идеята, че само, защото е Питбул, то не е добра идея да му се даде втори шанс за любящ дом и семейство… е, лично ние я намираме за крайно нелепа. 

Разбира се, всяко куче е различно и осиновеният от вас Питбул може да е бил малтретират в миналото, да е по-плах или да реагира по-нападателно като отговор на причинено насилие. Но това не прави осиновяването непременно опасен избор. Важно е да зададете на персонала на приюта всички въпроси, които ви хрумват относно произхода на животното и всякакви здравословни или поведенчески проблеми, които то има. Само така ще определите обективно дали то е най-добрият избор за вас. Всичко останало са просто предразсъдъци. 

питбулСнимка: iStock

Вижте още: 

2-те най-неразбрани породи кучета

Виж още