Каква част от езика ни разбират кучетата?

куче човек Снимка: iStock

М оже би следният сценарий ви звучи съвсем познато. Неделя следобед е и решавате да изведете кучето си на една допълнителна разходка. Все още дори не сте докоснали каишката му, не сте обули обувките си, дори не сте отключили вратата – не сте дали никакви визуални знаци за плановете си. А домашният ви любимец вече е седнал близо до вас, гледайки ви въпросително.

„Хей, приятелче“, започвате вие. „Искаш ли да излезем на...“

Преди вълшебната дума дори да е напуснала устата ви, питомецът ви скача ентусиазирано, сякаш е чакал да чуе това цял ден! Но откъде знае, питате се вие? Днес вече сте били на сутрешна разходка, така че животното не би следвало да очаква друга поне през следващите няколко часа. Не сте размахвали повода му, не сте взели в ръка топката или фризбито му... И може би най-важното – по всичко изглежда, че кучето ви знае, че му предстои бонус излизане. Да, всеки собственик знае, че четириногия му другар може да научи да разбира някои думи, но това... Явно има нещо повече! Може ли домашният ни любимец да разбере нещо само по тона ни? Или да прочете езика на тялото на стопанина си?

куче човекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако сте собственик на куче, то вероятно вече знаете, че домашният ви любимец е умен. Въпреки това, степента, до която домашните любимци разбират своите човеци, все още се проучва. И все пак, специалистите са стигнали до някои изводи, с които си струва да се запознаем. 

Каква част от езика на стопанина може да разбере едно куче?

Експертите отдавна са единодушни, че кучетата могат да се научат да разпознават някои човешки думи. Скорошни изследвания обаче показват, че нашите пухкави другари разбират повече, отколкото някога сме смятали. Най-яркият пример за това е записан през 2010 г. от Бордър колито на име Чейзър. Чрез поредица от тестове то доказва, че разбира повече от 1000 думи! Сякаш това не е достатъчно впечатляващо, за да бъде обявено за най-умното куче на света, но животното прави разлика между съществително и глагол. Например, когато му се каже да донесе дадена играчка, то отива и я носи на стопанина си. Ако обаче той му отправи команда да оближе въпросния предмет, той ще го направи, а след това ще го върне на мястото му. Удивително, нали? 

куче човекСнимка: iStock

Не по-малко впечатляващо е и, че Чейзър е успяла да разшири своя речник чрез умозаключение на базата на изключване. За тези от нас, които нямат докторска степен, нека обясним това с пример. Да кажем, че в една стая има 10 предмета. Кучето знае имената на девет от тях, а 10-тият е китара. Ако го инструктирате да „отиде до китарата“, кучето ще заключи, че думата „китара“ се отнася за предмета, който не му е познат.

Чрез процеса на елиминиране тя ще изключи деветте думи, които вече знае, за да достигне до правилния отговор. Впрочем, това е същият процес, чрез който човешките деца се учат да говорят.

Добре, но какво говори това за моето куче?

Излишно е да казваме, че Чейзър е уникален случай, нещо като Стивън Хокинг на кучетата, ако искате. Но уменията, доказани от това Бордър коли, доказват три важни неща.

  • Кучетата имат потенциала да разбират значението зад думите;
  • Те могат да разпознават изречения от три до пет думи;
  • Те могат да научат нови думи чрез умозаключение.

куче човекСнимка: iStock

Да, вашият домашен любимец може и да няма уменията на Чейзър. Въпреки това, ако използвате положително подсилване, включващо похвали и лакомства, можете да научите кучето си на имената на определени предмети. Свържете това с команда и без да се усетите ще сте тренирали питомеца си да „вземе топката си“ за нула време!

Кучето ми разчита ли на визуални сигнали, когато се опитва да ме разбере?

Нека се върнем към примера с разходката. Как домашният ни любимец знае, че сме решили да го изведем извънредно, без дори да е чул думата? 

Като начало, кучетата обичат да гледат стопаните си в очите, за да научат повече за нас. Всъщност, те са единствените животни (не-примати, ако трябва да сме съвсем конкретни), които имат потребността да осъществяват зрителен контакт с хората. Това им дава достъп до богат набор от информация. Например, кучето ви може би е забелязало, че поглеждате към вратата или по посока каишката му. Или е видяло как зениците ви се разширяват по същия начин, както при предишната му разходка по-рано същия ден. Може би и изражението ви е идентично, без дори да се усетите! Като наблюдава очите ви (и останалата част от тялото ви), косматият ви другар може да научи какво му казвате много преди действително да изречете думите.

Бордър колиСнимка: iStock

Любопитен факт: Кучетата са предразположени да се фокусират върху дясната страна на човешкото лице. Тази половина е по-тясно свързана с емоционалния дял на човешкия мозък. С други думи, домашните ни любимци се опитват да разчетат чувствата, които изпитвате, водейки се от изражението на лицето ви. Някои експерти дори предполагат, че това е причината четириногите да накланят глава, докато ви гледат.

Тонът ми играе ли роля?

Бъдете сигурни – кучето ви е майстор в дешифрирането на тона на гласа ви. Изследване, проведено през 2016 г. в университета Eötvös Loránd в Будапеща, доказа това в голяма степен. Проучването разкрива, че четириногите са най-радостни, когато чуят хвалебствени думи, които разпознават, изречени с похвален тон. Например, ако кажете „Добро момче!“ с изпълнен с топлота тон, косматият ви другар ще бъде на седмото небе. 

куче човекСнимка: iStock

Накратко: кучетата влагат голямо значение на тона на гласа ви. В случая, описан по-горе, кучето може просто да е идентифицирало, че сте използвали своя „мил и сърдечен глас за разходка“. И не му се налага да чува самата дума, тонът ви вече подсказва какво предстои да се случи!

В заключение, имаме милиони причини да обичаме кучетата! Те са лоялни, привързани, дружелюбни и много, много по-умни, отколкото мнозина предполагат. Когато говорите на домашния си любимец, той отчита тона, очите, позата и дори – разпознава част от вашия речник.

Вижте още:

Знае ли кучето ми как се казвам

Могат ли кучетата да разбират различни езици

Виж още