Могат ли кучетата да разбират различни езици

куче Снимка: iStock

З амисляли ли сте се как звучите на вашето куче? Да има думи и команди, на които съзнателно учим домашния си любимец и за него не е проблем да ги свърже с конкретно действие или предмет. Но какво да кажем за моментите, когато oбщуваме помежду си – каква част от тези звуци и под каква форма достигат до слуха на косматия ни приятел?

Скорошно изследване, публикувано в списание NeuroImage показа, че кучетата могат да различават познати от непознати езици и дори – между човешкия език и безсмислените звуци.

Звучи интригуващо, нали? Нека разберем повече!

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Набиране на обекти за изучаване

Изследователи от катедрата по етология към университета университета Eötvös Loránd в Будапеща, Унгария, са провели експеримент, чиято цел е била да се изследва активността в кучешкия мозък, когато животните чуват познат и непознат за тях език. За целтите на експеримента са включени 18 кучета, които е трябвало да лежат неподвижно в ЯМР за сканиране на мозъка. В експеримента са взели участие шест Бордър колита, пет Голдън ретривъра, две Австралийски овчарки, един Кокер шпаньол и четири кучета от смесени породи. Всички те са на възраст между три и 11 години. Две от тях знаели испански, а останалите – унгарски език.

Докато кучетата лежали в апарата за ЯМР, те са слушали записи от класическата детска книжка “Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери, прочетени с увлекателен тон от две жени разказвачи – една унгарка и една испанка. Записите се редували, като понякога животните са чували приказката на унгарски, друг път – на испански, а в третия случай –  на компютърно кодиран запис, който не е приличал на човешка реч. Докато четириногите слушали различните записи, машината за ЯМР сканирала мозъците им, за да измери активността им. 

кучеСнимка: iStock

Различна мозъчна дейност

Анализирането на резултатите от проведеното изследване безспорно е най-любопитният момент!  Като начало учените проучвали дали кучетата могат да разграничат човешката реч, независимо на какъв език е, от звуците, подобни на говор. И да, оказало се, че могат. Първичната слухова кора на кучешкия мозък показвала различни модели на активност, в зависимост от това дали субектите са чули разбъркани пасажи или оригинални записи. Това обаче, подчертават изследователите, не означава непременно, че кучешкият мозък е настроен да възприема като човешкия. Може би просто домашните ни любимци са в състояние да различават естествените от неестествените звуци. 

На следващ етап учените сравнили как мозъкът на кучетата е реагирал в случаите, когато са чули приказката на своя, познат език, а след това – и на непознат. И отново, резултатите от сканирането показали, че четириногите могат да направят разликата, този път – в различна област на мозъка, известна като вторична слухова кора. 

кучеСнимка: iStock

И двете мозъчни области са разположени вътре в темпоралната кора и изследователите предполагат, че те позволяват на кучетата да обработват думите ни в две стъпки. Първичната слухова кора определя дали звукът е реч или не, след което вторичната слухова кора казва на животните дали това е език, който им е познат и те могат да разпознаят. 

По-възрастните кучета са показали по-добри реакции

Самата идея, че кучетата могат да различат унгарски от испански език е, меко казано, удивителна! Особено що се касае за думи, които не са им познати до момента, защото ако се замислите, пасажите от „Малкия принц“ едва ли са били изпъстрени със „Седни!;“, „Стой!“ или „Дай лапа!“. Това превръща кучетата ни в първите животни, различни от човека, които показват подобна способност да направят разлика между езиците. При това – съвсем спонтанно, без предварително обучение. 

кучеСнимка: iStock

Ние говорим с кучетата си през цялото време, като се замислите – дори когато не се обръщаме директно към тях, те се къпят в нашата комуникация. Със сигурност те поглъщат моделите и ритмите на нашата реч – това е една от основните идеи, подкрепени с резултатите от проучването. Любопитен факт е, че мозъците на по-възрастните кучета показват повече активноств областта на вторичния слухов кортекс. Това намеква, че тези животни са по-способни да правят разлика между двата езика, като най-вероятно всички допълнителни години, прекарани заедно с хората, може би са им осигурили по-добро запознаване с езиците, които се говорят около тях всеки ден. 

Знаем и, че различните човешки езици имат своите индивидуални звуци и модели, така че е възможно и други животни да са в състояние да доловят тези разлики. Но кучетата, като вид, са живели редом с хората от хиляди години и може би те са развили социална способност да разпознават нашите думи.

Всъщност скорошно проучване от същия университет върху акустичните основи на обработката на идентичността на човешкия глас при кучета показа, че четириногите могат да разпознаят собственика си само по гласа – не са необходими визуални изображения или миризми.

осиновено кучеСнимка: iStock

Ние нямаме съмнение, че кучетата искат да чуят какво имаме да им кажем и търсят начини за комуникация с нас. Но бъдещи изследвания в областта биха могли да проучат дали това възприемане на човешкия език е уникално за техния вид. А междувременно – изглежда, че косматите ни спътници разпознават гласа и езика, на който говорите. В това можете да не се съмнявате!

 

Вижте още: 

Знае ли кучето ми как се казвам

Колко думи може да научи едно куче

Виж още