Потенциалните усложнения, ако кучето забременее твърде рано

куче ръмжи Снимка: iStock

П овечето ветеринарни лекари и професионални развъдчици ще ви кажат, че не е препоръчително да пускате женското си куче на мъжки в цел чифтосване още на разгонване на животното. Всъщност, ако нямате намерение да създавате потомство, то добър вариант е да го стерилизирате още преди да е в състояние да зачене, пишат от Vetstreet. Защото това може да е много по-рано, отколкото си мислите.

Противно на това, в което мнозина вярват, женското куче може да забременее още, преди да достигне действителната си зряла възраст (което е около годинка). За съжаление, самото четириного все още е бебе, което го превръща в негодно, „маргинално“ куче-майка. Какво се има предвид? Ако домашният ви любимец забременее твърде млад, то това може да доведе до различни усложнения, които могат да се избегнат, ако се изчака известно време. 

бременно кучеСнимка: iStock

Бременността при младите кученца

Според SpayFIRST, в зависимост от породата на вашето куче, то може да се разгони още на около 5-месечна възраст. Дори и само едно чифтосване понякога е достатъчно, за да има бременност. Тъй като при четириногите тя продължава максимум до 63-64 дни, това значи, че животното ще роди малките си, когато е едва на 7 месеца. Възраст, на която то е едва една половина до три четвърти от размера, който ще има като възрастно.

Dogsandcats.bg

Именно поради факта, че все още не се е развило съвсем, за кучето може да се окаже невъзможно да износи поколението си. Вероятно поради по-малкия размер на матката, малките няма да имат възможността да се развиват правилно, което може да доведе до спонтанен аборт.

куче бременноСнимка: iStock

Имунитет на кученцата

Тъй като е все още млада, имунната система на домашния ви любимец не е напълно развита до навършване на една годинка (в общия случай). Което означава, че той е по-податлив на инфекции и болести, отколкото би бил като възрастен. 

Бактерии, включително Brucella canis, Escherichia coli, стрептококи, салмонела и Campylobacter, могат да се „заселят“ в репродуктивния тракт на вашето куче по време на чифтосването, предупреждават от PetWave. Те могат да причинят аборт, мъртвородени кученца и дори смърт на заразени кутрета, родени живи. В допълнение, кучешкият херпесвирус може да зарази бременни млади кучета, което също води до подобни ужасни сценарии. 

куче бременностСнимка: iStock

И накрая, ако малкото ви кученце все още не е напълно ваксинирано, когато забременее, то е по-податливо към допълнителни състояния, които могат да разболеят както него, така и все още нероденото му потомство. 

Проблеми с раждането

Кученцето ви може и да умре, ако роди младо. Не искаме да ви плашим, но това е съвсем реален риск, тъй като шансовете да се случи се увеличават при невръстни кучета-майки, предупреждават от VeterinaryPartner.com. Тъй като все още не е напълно развит, тазовият канал на едно младо четириного не е достатъчно широк, за да роди кутретата, без да застрашат живота на майката. 

Това означава, че вашето кученце може да се нуждае от цезарово сечение, хирургична процедура, която може да увеличи вероятността за усложнения на майката след раждането поради инфекция. Освен това, колкото по-младо роди едно куче, толкова по-вероятно е да изостави малките си, без да се грижи за тях след раждането, в сравнение в възрастното, у което това е вече инстинкт. Поведение на отхвърляне, което намалява шансовете им за оцеляване. 

бременно кучеСнимка: iStock

Други съображения, които да имате предвид

Повечето ветеринарни лекари препоръчват стерилизиране на кучетата между 5-ти и 7-ми месец. Ако домашният ви любимец се разгони, преди да се подложи на процедурата, дръжте го на закрито и далеч от мъжки кучета, които не са кастрирани, за да предотвратите чифтосване. 

Често срещаният мит, че е добре за женското куче да има поне едно котило (или според някои твърдения – поне разгонване), преди да бъде стерилизирано, са неверни, пишат от Американския киноложки клуб. 

И накрая, в заключение, стресът и хормоналните промени, които може да причини бременността в ранна възраст, могат да доведат до необратими промени в темперамента на майката, предупреждават от VeterinaryPartner.com. Сами преценете доколко си струват рисковете. 

Забележка: Материалът има само информационен характер. Винаги се допитвайте до ветеринарен лекар за всички състояния, свързани с домашния ви любимец. 

Вижте още: 

Как да познаете, че кучето ви е разгонено

Може ли кучето да забременее без „заклещване“

 

Виж още