Може ли кучето да забременее без „заклещване“

кучета качване Снимка: iStock

М ислите, че знаете всичко, което трябва да се знае за секса? Е, когато става въпрос за чифтосване на две кучета, може би не съвсем!

Има няколко забележителни разлики в процеса, които може да изглеждат доста странни, но е важно да ги разберете, ако имате желание да развъждате вашата женска и се надявате да получите котило от здрави кутрета. Обикновено, когато две кучета се чифтосват, мъжкият еякулира, като това е последвано от фаза, която се нарича „заключване“. По време на тази фаза пенисът на мъжкия набъбва и се получава това, което се нарича „възел“, а мъжкото и женското куче стават „заключени“ или „вързани“ заедно. Този етап от чифтосването може да продължи от няколко минути до час.

Опитът да разделите животните в този момент не е препоръчителен, тъй като може да доведе до нараняване на едното или на двете кучета, а и евентуално на вас, ако четириногите възразят срещу намесата ви.  

куче социализацияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

При някои чифтосвания мъжкото куче се оттегля, преди да настъпи заключване. Ако това се случи, то се нарича приплъзване. И тук именно възниква въпросът: може ли женската да забременее, ако се случи приплъзване, т.е. мъжкото куче не се „заключи“ за нея?

Могат ли кучетата да забременеят без заключване?

Краткият отговор е да. Ако е настъпила еякулация, вашето женско куче може да забременее, въпреки че мъжкият не остава заключен към нея. Въпреки че е възможно обаче, коефициентът на плодовитост при хлъзгаво чифтосване не е толкова добър, тъй като често има известно разливане на семенна течност, когато изтеглянето се случи преди фазата на "заключване".

кучета качванеСнимка: iStock

Въпреки това зачеването все още е възможно и дори вероятно, при условие, че еякулацията е настъпила преди раздялата на животните. Любопитен факт е, че „връзването“ или „заключването“ на кучетата по време на чифтосване е уникално за тях. То не се наблюдава нито при котките, нито при хората, нито при другите домашни животни.

Защо кучетата се „връзват“?

Може би се чудите каква е целта на тази поза, особено ако женската може да забременее и без нея. „Заклещването“ и простатната течност, която се отделя по време на тази фаза на чифтосването, тласка сперматозоидите към яйцеклетките на женската. А това увеличава шансовете за оплождане и успешна бременност.

„Връзването“ действа и като тапа, предотвратявайки изтичането на спермата. Подобно нещо има и при жените, които се опитват да забременеят. Те получават съвет да държат краката си повдигнати нагоре за около 20-30 минути след полов акт поради, тъй като колкото повече семенна течност остава вътре, толкова по-големи са шансовете за бременност. 

кучета качванеСнимка: iStock

Кога вашата намеса е наложителна?

За кучетата да се „закачат“ е съвсем естествено, но понякога това може да доведе до нараняване, ако животните се уплашат. За това трябва винаги да наблюдавате чифтосването, особено фазата на „връзване“. След като тя започне ще забележите, че мъжкият обикновено се обръща така, че да е изправен зад женската. След това той застава неподвижен, докато всичко приключи. Женската обаче невинаги е толкова спокойна. В края на краищата, тя разбира само, че е „вързана“ към новата си половинка. И понякога инстинктивно може да се опита да се отдръпне, което да доведе до травми на половите органи и на двамата.

Тук идва моментът да се намесите вие. За да защитите четириногите, трябва да сте близо до тях, като най-добре е да слезете до тяхното ниво. Галете ги и им говорете тихо. Това ще им помогне да останат спокойни.

кучета качванеСнимка: iStock

Вижте още: 

Усещат ли мъжките кучета, че женската е кастрирана

Може ли кастрирано женско куче да се разгони

 

Виж още