Какво да направим, ако кучето ни повръща след хранене, но се държи нормално?

куче Снимка: iStock

П овръщането не е нещо необичайно за кучетата, а повечето собственици са добре запознати с класическите звуци, които го съпътстват. Щом овладеем първоначалната ситуация, следващият въпрос, който най-често си задаваме е защо изобщо се е случило това? И защо кучето ми повръща, а след това изглежда добре – сякаш нищо не се е случило? 

Бързаме да ви успокоим (доколкото, разбира се, това е възможно), защото не сте сами! И така, за да ви помогнем да разберете причината, предлагаме ви първо да разгледаме пет неща, които карат кучето ви да повръща след хранене, но да се държи нормално след това. 

кучеСнимка: iStock

Разликата между повръщане и регургитация

Повръщането и регургитацията може да изглеждат подобни, но всъщност има някои разлики, които е добре да се имат предвид. По същество, и двете са актове на експулсиране, но индикират различни проблеми.

Dogsandcats.bg

Повръщането е преминаване на съдържанието на стомаха през хранопровода (хранителната тръба) навън. Това е активен процес, включващ коремни контракции. Обикновено повръщането включва частично усвоена храна и е защитен рефлекс за отстраняване на токсини или чужди тела от стомашно-чревния тракт. Питомецът ви може да проявява признаци на гадене при повръщане като лигавене, облизване на устните и крачене напред-назад.

Регургитацията, от друга страна, е пасивен процес, което означава, че не включва сила, стомашни контракции или повръщане. Храната и течността се връщат обратно по хранопровода и излизат от устата, преди да са имали възможност да влязат в стомаха. Така това, което излиза навън остава несмляно и често е под формата на наденица.

куче повръщанеСнимка: iStock

5 причини, поради които кучето ви повръща, но се държи нормално

Започваме с предупреждението, че ако кучето ви показва какъвто и да е било дискомфорт наред с тези причини, тогава ви препоръчваме да не отлагате дълго посещението при ветеринарния си лекар. 

 • Твърде бързо хранене или пиене на вода

Това е често явление, наблюдавано при кучетата. Твърде бързото поглъщане на храната им и изсмукване на водата води до епизод на регургитация, последван от съвсем нормално поведение. За да избегнете това, можете да намалите големината на порциите или да се снабдите с купичка за бавно хранене. 

 • Кучето ви е изяло нещо, което не трябва

Кучетата са любопитни животни, които често ядат отвратителни неща (от наша гледна точка). Четириногите намират много миризми, развалени храни или просто неща, които не са предназначени за ядене, за абсолютно възхитителни! 

куче повръщанеСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец е изял нещо, което съдържа бактерии или други дразнители, тялото му естествено ще го отхвърли. По подобен начин, поглъщането на чуждо тяло може да причини повръщане, без признаци, че животното се чувства зле.

 • Заболявание

Понякога повръщането е един от първите признаци на заболяване. Въпреки че повечето медицински състояния, които причиняват и повръщане, имат и други придружаващи признаци, тези симптоми могат да се появяват по-късно. Това означава, че повръщането и последвалото нормално поведение на питомеца ви, са само част от ранните стадии на заболяването. За да установите дали случаят е такъв, наблюдавайте животното и при съмнения – свържете се с ветеринарния си лекар.

 • Алергии/Непоносимост

Кучетата могат да развият алергии или непоносимост към определени храни. Сред признаците, които ще забележите, са диария, сърбеж по кожата и/или хронични ушни инфекции, заедно с повръщането. 

Вижте още: 6 знака, че кучето ви е алергично към определена храна

 • Ядене на трева

При малка част от кучетата повръщането може да се случи сред ядене на трева. Макар мнозина погрешно да вярват, че когато ядат трева, четириногите се самолекуват от разстроен стомах и това действие им помага да се почувстват по-добре чрез последвало повръщане, това просто не е вярно. 

куче повръщанеСнимка: iStock

По-малко от 25% от кучетата повръщат след ядене на трева, а по-малко от 10% от четириногите, които ядат трева, са показали признаци на заболяване преди това. Яденето на трева не е самолечение, но може да се дължи на недостиг на фибри в диетата на животното. Понякога се касае и за психологическа нужда, например облекчаване на скуката, контрол над безпокойството или опит за привличане на вниманието на собственика.

Вижте още: Как да добавим фибри в диетата на кучето си

Докато яденето на трева не е вредно само по себе си, ако тя е третирана с пестициди или химикали, това може да раздразни стомаха на питомеца ви. 

Имаме ли причини за притеснение, щом кучето ни се държи нормално?

Ако кучето ви повръща инцидентно, а след това се държи нормално и не показва други признаци на дискомфорт, странно поведение или нови навици, тогава вероятно нямате причина за притеснение. 

куче повръщанеСнимка: iStock

Ако обаче забележите някой от признаците, изброени по-долу, тогава е необходимо да направите посещение при ветеринарния си лекар.

 • Продължителни или повтарящи се епизоди на повръщане
 • Треска
 • Отслабване
 • Летаргия
 • Повръщане на кръв
 • Диария (с или без кръв)
 • Подозирате, че кучето е погълнало чуждо тяло или токсин
 • Учестено или затруднено дишане
 • Бледи венци
 • Болка или дискомфорт
 • Липса на апетит

В заключение, ако кучето ви е имало епизод на повръщане или регургитация, не бива да изпадате в паника. Това може да се очаква и най-вероятно ще се случи повече от веднъж. Има няколко често срещани причини, които карат четириногите да повръщат, но ако питомецът ви се държи нормално, то нямате причина за безпокойство.

куче повръщанеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето ми повръща бяла пяна

Могат ли кучетата да повръщат от стрес?

Виж още