Защо кучето ми повръща бяла пяна

куче повръщане Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е кучето ви да повръща бяла пяна? Ако сте ставали свидетели на подобно поведение, то знаете добре, че това може да бъде доста обезпокоително, а понякога – дори причина за лека паника. Има толкова много причини за появата на храносмилателни разстройства при кучетата, а и голяма част от тях споделят сходни симптоми, така че за ветеринарните лекари може да бъде трудно бързо да диагностицира какво не е наред с домашния ви любимец.

За това и за всеки собственик на четириного би било полезно да се запознае с по-често срещните причини за повръщане на бяла пяна при кучетата – когато знаете какво да търсите, можете да сте в много по-голяма помощ по време на посещението си при специалиста в последствие. 

куче повръщанеСнимка: iStock

Защо кучетата повръщат бяла пяна?

Ако повръщането е еднократно, а след това домашният ви любимец се връща бързо към нормалното си поведение и няма други видими признаци, че нещо му причинява дискомфорт, то най-вероятно животното е изяло нещо, което не трябва. 

Dogsandcats.bg

От друга страна, ако косматият ви другар повръща бяла пяна по няколко пъти на ден и това се случва в продължение на дни подред, не губете време да насрочите среща с ветеринарен лекар. Водещите и най-често срещани причини за поява на подобно поведение при четириногите включват вътрешно нараняване, инфекция и непоследователни хранителни навици. Освен това: 

 • Поглъщане на токсини, отрови и чужди предмети
 • Синдром на жлъчното повръщане
 • Подуване
 • Развъдна кашлица
 • Панкреатит и други храносмилателни възпаления
 • Парвовироза
 • Бяс

Предлагаме ви заедно да разгледаме малко по-подробно най-честите случаи, които карат кучетата да повръщат бяла пяна:

 • Поглъщане на нещо странно

Ако домашният ви любимец е сложил в уста нещо, което не трябва, то това може да доведе до стомашно разстройство, лошо храносмилане или чревни запушвания. Всички изброени състояния могат да причинят и повръщане на бяла пяна. 

куче повръщанеСнимка: iStock

С изключение на играчките, малките предмети, които лесно могат да бъдат погълнати от домашния ви любимец, следва да държите на места, където животното няма достъп. Същото се отнася и за домакинските препарати, които могат да са токсични за четириногите, както и пестицидите, насочени към насекоми или гризачи – всички те могат да причинят повръщане.

 • Синдром на жлъчно повръщане

Синдромът на жлъчно повръщане при кучетата е състояние, подобно на киселинния рефлукс при хората. Жлъчката и стомашната киселина са естествени течности, които подпомагат храносмилането и обработката на храната. На празен стомах обаче, те могат да предизвикат дразнене, което може да накара иначе здраво и гладно четириного да пренебрегне съдържанието на паничката си, а в някои по-екстремни ситуации, да повърне, за да изхвърли излишното. 

Обикновено жлъчното повръщане е оцветено в жълто, бяло, зелено, оранжево или кафяво, а може и да е придружено от лигава слуз. Храненето на активно четириного с няколко по-малки порции на редовни интервали през целия ден – включително закуска и вечеря, може да е най-добрият и лесен начин за справяне с това, което може да се превърне в по-сериозен проблем в бъдеще. 

куче повръщанеСнимка: iStock

Ако причината за повръщането е излишна стомашна киселина или жлъчка, в хода на живота си куче, което произвежда подобни храносмилателни течности, може да започне да страда от увреждане на стомашната или чревната лигавица, което води до по-сериозни проблеми с напредване на възрастта.

Алтернативно решение са и лекарствата за намаляване на киселинността. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, който да ви препоръча медикаменти и следвайте точната дозировка. 

 • Подуване на стомаха

Подуването, известно още като усукване или разширяване на стомаха, е изключително сериозно състояние при кучетата. В най-тежките случаи то води дори до фатален край. 

Вижте още: Какво е подуване на стомаха при кучетата и защо е толкова опасно?

Един от ранните му симптоми е повръщане на бяла пяна. Въпреки че точните причини за разширяването на стомаха при кучетата все още са доста неясни, превенцията се състои главно в това да се уверите, че животното не е свръхактивно веднага след хранене.

 • Развъдна кашлица

Развъдната кашлица е леко заболяване, което най-често се появява в домакинства с повече от един домашен любимец, в приюти, ветеринарни кабинети, кучешки паркове и места, където се провеждат курсове за обучение. Все места, където има голям брой четириноги, тази инфекция на горните дихателни пътища може да се появи.

куче повръщанеСнимка: iStock

Ако куче, което повръща бяла пяна, наскоро е било в някоя от гореизброените ситуации, ветеринарният ви лекар може да постави диагнозата по-бързо от обикновено. Сред другите симптоми, за които да внимавате, са натрапчива кашлица, секреция от очите или хрема. 

Развъдната кашлица има тенденцията да бъде самоограничаващо се заболяване, което обикновено протича за около две седмици. 

 • Панкреатит

Подуването или възпалението на панкреаса прекъсва нормалното храносмилателно функциониране в тялото на кучето. Когато храната не може да бъде правилно разградена, преработена и елиминирана, животното има ограничени възможности да се отърве от излишния материал в стомаха си. Повръщането е един от начините това да се случи. Други симптоми, които може да забележите, са прегърбена позиция на тялото, забележима коремна болка и треска. 

Домашни любимци, диагностицирани с диабет са изложени на по-висок риск от развитие на панкреатит.

Вижте още: Панкреатит при кучетата – симптоми и превенция на заболяването

 • Парвовирус

Вирусна инфекция, наблюдавана най-често при кученца, които живеят в домакинства с няколко домашни любимци или в приют, четириногите могат да се заразят чрез орален контакт с изпражнения. 

Признаците на това заболяване обикновено започват в рамките на седмица до 10 дни след излагане на вируса. Наред с повръщането на бяла пяна, най-тревожният симптом на право е диарията, която съдържа кръв и има силна миризма.

куче повръщанеСнимка: iStock

Тъй като това е смъртоносна болест, повечето комбинирани ваксини в ранна възраст помагат да се изгради имунитет срещу нея. Именно поради това, ако все още неваксинираното ви кученце повръща бяла пяна, консултирайте се с ветеринарния си лекар възможно най-скоро!

 • Бяс

Бясът е последният и най-малко вероятен виновник за повръщането на бяла пяна при кучето ви. Всички сме запознати с образа, който споменаването на това заболяване извиква в ума ни – животно с пяна в устата. Това, което може би не знаете е, че повръщането се случва в един от последните му етапи. Тоест, много преди животното да започне да се дави и да повръща бяла пяна, стопаните ще са забелязали някои далеч по-притеснителни признаци, като агресивно поведение, например. 

Както и при право, бясът може да се предотврати с подходящите ваксини и бустери.

Важността на отговорните грижи и поведение към домашния ни любимец

Информираният, наблюдателен и проактивен собственик на куче винаги има предимство. Защо ви го казваме? Най-вече поради факта, че познавайки хранителните навици на вашето куче, вие ще забележите всякакви възможни отклонения и ще можете да ги коригирате според обстоятелствата. 

куче повръщанеСнимка: iStock

Промяната на порциите и честотата на хранене на домашния ви любимец, независимо дали е растящо кученце или активен възрастен, може да помогне за предотвратяване на натрупване на жлъчка или киселина, което причинява проблеми с храносмилането в по-късен етап от живота.

Отглеждането на кучето в чиста среда, включително – редовно дезинфекциране на купичките за храна и вода, минимализира риска от заразяване с паразити и бактериални инфекции. 

Двете най-опасни причини едно животно да повръща бяла пяна – право и бяс – до голяма степен са предотвратими с подходяща ваксинация.

Вижте още: 

7 признака, че кучето ви може би е болно

Как работят пробиотиците при кучетата

Виж още