Какво представляват пелените за кучета и има ли нужда домашният ви любимец от тях?

куче пелени Снимка: iStock

К учешките пелени вероятно не са продукт, за който се сещаме много често. И все пак те могат да бъдат много полезни през определени периоди от живота на вашето куче. Най-често влизат в употреба при домашни любимци с инконтиненция. Тя може да се дължи на заболяване, възраст или липса на обучение. Важно е да разберете и държим да уточним, че памперсите за кучета НЕ са заместител на изграждането на хигиенни навици у четириногите. 

куче пелениСнимка: iStock

Ползи и употреба на пелените за кучета

Освен при кучешка инконтиненция, пелените се използват и при:

  • Женски кучета в цикъл (с ментруация)
  • Разгонени женски кучета (за избягване на нежелано чифтосване)
  • По време на обучение за изграждане на хигиенни навици
  • За периодична употреба (пътуване, посещение на домове на приятели и тн.)

Какви са ползите от използването на пелени за кучета?

  • Пелени за кучета, които имат менструация

Женските кучета, които не са стерилизирани, имат цикъл приблизително два пъти годишно. Някои собственици на четириноги използват пелени през тези периоди, особено ако питомките им имат обилно менструално течение. 

Dogsandcats.bg

Освен това, чрез тях предпазвате дома и мебелите си от кървави петна, които се чистят доста трудно. Ако имате намерение да използвате пелени за кучето си, докато има менструация, разумно е да ги проверявате и сменяте често. Наблюдавайте и кожата на животното за признаци на дразнение. 

куче пелениСнимка: iStock

  • Пелени за разгонени кучета

Използването на кучешки пелени в периода, когато домашният ви любимец е разгонен, може едновременно да събере кръвните секрети (както описахме по-горе), както и да помогне за предотвратяване на нежеланото чифтосване. Имайте предвид, че пелените могат да бъдат свалени или разкъсани от някой по-решителен и настъпателен мъжки, така че не разчитайте само на тях, за да гарантират целомъдрие на женската ви. 

  • Кучешки пелени и обучение

Изграждането на хигиенни навици може да бъде по-трудно при определени кучета и/или собствениците им. За това и пелените се включват като временно средство, което да помогне в дресурата. Те могат да бъдат особено полезни при по-големи възрастни четириноги. Защото, ще се съгласите, почистването на урината на 60-килограмово куче, което се е изпуснало по средата на хола ви, не е никак приятно. 

За да използвате пелени за кучета по време на обучението, необходимо е да научите животното, че когато е с пелена, значи не бива да пикае, а когато излезете навън и я свалите – тогава е времето да се облекчи. Всеки път, когато животното успее да задържи и направи нещата така, както се иска от него – похвалете го и го наградете. 

куче пелениСнимка: iStock

  • Пелена за кучета за периодична/случайна употреба

Можете да ги използвате при пътуване със самолет, на по-дълги разстояния с влак или автобус – все места, които не предполагат чести спирки за тоалетна. Имайте предвид, че някои кучета, особено мъжките, са склонни да маркират нови зони, където се заседяват повече. Това може да не се хареса на домакините, които любезно да се съгласили да доведете и домашния си любимец. Ако знаете, че вашето четириного приятелче има склонност да маркира, то това би бил чудесен момент да използвате памперси като временна предпазна мярка. 

Видове и стилове пелени за кучета

За такъв необичаен продукт за домашни любимци има изненадващо много опции и стилове. Можете да откриете такива за еднократна употреба, както и пелени, които се перат. Има за мъжки и за женски животни. Органични, дишащи, биоразградими, ултра-абсорбиращи… 

Многообразието действително е забележително, за това и няма да се спираме на различните марки, които предлагат пелени за кучета – сами можете да ги разгледате в някой по-голям зоомагазин. Акцентираме само, че има две основни категории – пелени за еднократна и такива за многократна употреба. И двата продукта имат своите плюсове и минуси, за това изберете опцията, която най-добре отговаря на текущите нужди на вашия космат другар. 

На пазара се предлагат и велкро или колани/закопчалки с тиранти, на които можете да поставите пелени за многократна употреба. Те обикновено са проектирани така, че да позволяват поставянето на допълнителни дамски превръзки в случай на нужда. 

куче пелениСнимка: iStock

Пелените за многократна употреба също се предлагат с презрамки тип колани, които са една идея по-сложни за поставяне. Те са и по-скъпи, тъй като естетически изглеждат по-малко като пелени, а повече като колан. Тази им функция е насочена по-скоро към собствениците, отколкото действително към самите животни, които, както знаем, не са особено модно осъзнати. 

Как да изберем точната пелена за кучето си?

Много е важно да измерите правилно домашния си любимец и да изберете пелена, която е идеалния размер и му пасва точно. Различните видове имат инструкции относно това как да го направите. Когато слагате памперса, уверете се, че приляга добре, но и не е твърде стегнат, за да причини дискомфорт на животното. Опитайте да изберете пелена от мека материя за по-добър комфорт и защита на кожата на четириногото. 

Най-важният аспект от използването на пелени за кучета, е да ги сменяте веднага, щом забележите, че има нужда. Ако мократа пелена преседи повече време върху животното, това може да му донесе повече вреди, отколкото ползи. Можете да използвате бебешки кърпички, за да почистите нежно кучето между смяната на пелените. 

куче пелениСнимка: iStock

Важно е да отбележим също, че пелените за кучета не са предназначени за фекални отпадъци – освен в екстремни случаи, когато животното е неподвижно. Не забравяйте да научите питомеца си, че дефекацията в памперса не е позволена.

Можем ли да сложим човешки пелени на кучето си?

На теория да, ако намерите правилния размер бебешки пелени, те биха свършили работа и при домашния ви любимец. Освен това, несъмнено ще са по-евтиния вариант от продуктите, специално предназначени за четириноги. Просто ще се наложи да направите дупка, през която да се промуши опашката на животното. 

Предпазни мерки при използване на пелени за кучета

Както посочихме по-горе, основната опасност при използването на пелени за кучета, е свързана с проблемите, произтичащи от липсата на честата им смяна. Бактериите се размножават изключително бързо във влажна среда, така че това е от решаващо значение, ако искате да избегнете проблеми. Прекратете употребата на пелени, ако забележите дразнене или възпаление на кожата. 

Вижте още:

Първо разгонване на женското куче

Как да се грижим за разгонено куче

Виж още