Първо разгонване на женското куче

женски пудел Снимка: iStock

В секи стопанин на женско куче знае, че в живота на домашния му любимец, през определен период от време, настъпва състояние на разгонване. Най-често за първи път това се случва между 6-7 месец от живота на четириногия ви приятел. 

Кога точно ще се случи преходът към половата зрялост на вашето куче, зависи най-вече от породата и размера му.

Заради по-бързото си развитие по-дребните породи се разгонват за първи път по-рано - между 5 до 10 месец, докато при по-едрите това може да се случи дори след 10-12 месец.

Dogsandcats.bg

 По-рядко се случва първото разгонване да е след като кучето навърши една година, като за това понякога има медицинско обяснение, което налага посещение при ветеринар. 

Важно е да отбележим, че ако предварително сте решили да не размножавате кучето си и не искате да го пускате на мъжки с цел репродукция, то стерилизацията е най-добрият възможен вариант. Чрез тази интервенция освен че ще спестите периодите на дискомфорт на любимеца ви всеки месец, ще изключите редица здравословни проблеми, свързани с развитие на кисти, тумори или хормонален дисбаланс. Кастрацията на женско куче е най-добре да се направи преди първото разгонване – малко преди то да навърши 6 месеца.

Как да познаем, че кучето ни се разгонва за първи път?

Лесно ще познаете кога домашният ви любимец се е разгонил за първи път, тъй като той мигновено, навлизайки в периода на зрялост започва да проявява типичните симптоми на разгонване.

Ако ви се случва за първи път - то подгответе се за по-често и неконтролируемо уриниране и пръски кръв из апартамента ви. За да не ви се налага да чистите постоянно, най-добрият вариант е да вземете на кучето си специални гащички за разгонени женски. Те са продават в зоомагазина и са със сменящи се хартиени превръзки, което ги прави подходящи и за по-едри, и за по-дребни породи. 

дакел с памперсСнимка: iStock

Освен външните белези на разгонването, промените в хормоните на животното оказват влияние и на поведението му – очаквайте любимката ви да стане неспокойна, може да откаже да ви слуша, да прави странни неща като да се търка из мебелите в дома ви, понякога може да прояви агресия към други женски, особено ако и те са разгонени. 

През периода на първото разгонване, когато промените в тялото на кучето са нови и за самото него, е важно да сте до наблизо, да го галите и успокоявате – помнете, самото животно не разбира какво му се случва. За това - отделяйте му повече време и внимание.

Навън – само на каишка

Разгоненото женско куче е като магнит за мъжките кучета, които са в състояние да го фиксират на километри разстояние – толкова силен е нагонът на четириногите ни приятели. За да избегнете неприятни моменти и инциденти, както и вероятността да се сдобиете с поколение без да го искате, не давайте възможност на разгонената си женска дори да се „запознае“ с други животни. Разходките задължително трябва да са на повод, като най-добре е да избягвате твърде оживените места. 

пудел в паркаСнимка: iStock

Първо разгонване и бременност

Освен че настъпва по различно време при различните породи кучета, продължителността на разгонването варира между две до четири седмици.

Въпреки че теоретично се смята, че първият период на разгонване бележи навлизането в полова зрялост на женското куче, а оттам – то може да забременее, специалистите не препоръчват да се пуска на мъжки с цел репродукция преди да навърши една година. 

Много често стопани, решили твърдо, че искат да имат поколение от женското си куче бързат със забременяването и не се замислят, че до 12-тия месец животното все още не е завършило напълно развитието си и една възможна бременност може да му се отрази зле, а често – дори да доведе до фатален край.

При възрастните женски кучета периодите на разгонване продължават почти до края на живота им – за това, ако сте решили да ги кастрирате в по-напреднала възраст, задължително се консултирайте с ветеринар за това кога е удачно да се извърши интервенцията. 

 

Вижте още:

Разгонване на кучето – какво трябва да знаем

Как протича бременността при кучетата

Да кастрираме или не кучето си

Виж още