Как да се грижим за разгонено куче

куче Снимка: iStock

Е два ли има две мнения по въпроса, че кучетата са страхотни спътници. Четириногите помагат на стопаните си с толкова много неща всеки ден, а емоционалната подкрепа е само едно нещата, които домашните ни любимци ни осигуряват ежедневно. Косматите ни другари винаги са готови да ни защитят и биха дали живота си, ако е необходимо. За това е важно и ние да бъдем до тях през всички етапи и периоди от живота им.

куче с болен стопанинСнимка: iStock

Едно от нещата, които стопаните на женски кучета често избират да направят ако нямат намерение да „пускат“ домашния си любимец на мъжки с цел разплод, е стерилизацията. 

Вижте още: Да кастрирамe или не кучето си

Dogsandcats.bg

Ако не сте подложили кучето си на процедурата, важно е да се научите да разпознавате поведението, което животното проявява в периода на разгонване. Това ще ви помогне да му осигурите най-добрите възможни грижи и да предотвратите нежелана бременност – в случай, че не искате малки. 

По време на разгонването женската може да бъде много непредсказуема, така че разпознаването на признаците ще ви бъде от полза за избягване на потенциално опасни ситуации. 

Вашето женско куче има менструация

Първо искаме да отбележим, ако за първи път отглеждате женска куче то, трябва да знаете, че и при тях се наблюдава менструация – подобно на всички бозайници от този пол. За разлика от тази при хората, тя е с различна интензивност и продължителност, но останалите аспекти са почти същите. 

менструация при кучеСнимка: iStock

След като женското куче достигне пубертета – след навършване на шест месеца, настъпва първият период на разгонване, сигнализиращ за плодовитостта на животното. Въпреки че първите няколко цикъла може да са нередовни, те ще се стабилизират в рамките на две години. За разлика от при хората, при домашните ни любимци нормалната продължителност на менструацията е три седмици и се случва два пъти годишно. 

Важно е да знаете, че при четириногите няма фаза на менопауза така че ако кучето ви пропусне менструация, най-добре е да се консултирате с ветеринарен лекар, тъй като това може да е симптом на основно заболяване. 

Вижте още: Настъпва ли менопауза при женските кучета

Технически кървенето започва около седмица преди началото на разгонването и е по-силно през първите 7-9 дни от цикъла, като постепенно намалява. Освен менструацията, има някои общи черти на поведението, които повечето четириноги показват през тази фаза. Най-честите от тях включват:

 • По-често уриниране
 • Повдигане на краката по различен начин по време на уриниране
 • Вдигане на краката, когато видят мъжко куче
 • Обръщат повече внимание на мъжките от обикновено
 • Стават по-гальовни
 • Някои кучета могат да станат по-мързеливи, докато други може да изглеждат хиперактивни
 • Прибиране на опашките или сядане при приближаване на други кучета
 • Признаци на възбуда

Някои женски кучета могат да се справят добре и без човешка помощ, докато други сякаш „не са на себе си“ по време на разгонването, могат да проявяват агресия, както и да бягат от дома си в търсене на партньори. 

кучеСнимка: iStock

Важно е да не приемате нищо от случващото се по време на 21-дневният цикъл (ориентировъчно времетраене) лично – това е просто инстинкт и да не спирате да полагате необходимите грижи за животното.

Как да се грижим по-добре за женското ни куче през периода на разгонване?

Всички хормони, които бушуват в организма на животното означават, че то може да се държи нетипично и да предприеме действия, които да му причинят сериозни проблеми. Ваша задача като отговорни стопани е да се грижите за домашния си любимец, предпазвайки го от всички потенциално опасни ситуации. Ето някои от тях: 

 • Дори не мислете за разходки без каишка

Даже да имате най-послушното куче, което е чудесно дресирано и може спокойно да ходи без каишка, не бива да рискувате. Ако държите животното на повод навън, контролът е във вашите ръце и вие можете да го предпазите от набезите на мъжки (някои могат да бъдат много настоятелни и дори агресивни, защото усещат, че животното е разгонено). Ако питомеца ви е на повод, това ви дава време и възможност да реагирате и срещу евентуално бягство. 

разгонено кучеСнимка: iStock

 • Уверете се, че кучето ви никога не е само навън

Разгонените кучета могат да бъдат много изобретателни, следвайки инстинкта си, който ги кара да търсят мъжки с цел разплод. За това – дори и задният ви двор да е добре обезопасен, винаги дръжте под око женската, за да можете да я защитите ако се наложи. Помнете – някои огради не са пречка за мъжките, подушили разгонена женска!

 • Променете рутинните упражнения според ситуацията

Някои четириноги стават по-активни през периода на разгонване и имат нужда от повече упражнения, за да изразходват енергията си. Други пък се чувстват уморени през целия ден и е по-добре да не ги натоварвате допълнително. Обърнете внимание на индивидуалните нужди на домашния ви любимец и действайте според ситуацията.

 • Използвайте ментол за прикриване на миризмата

Един трик, използван от стопаните на женски кучета по време на разходка с цел прикриване на миризмата на освобождаващите се хормони – малко ментол в края на опашката на кучето. Така ще избегнете огромния интерес на мъжките животни към косматия ви спътник. 

 • Опитайте хигиенни гащи за разгонени кучета

Направени от еластичен материал, можете да ги откриете в зоомагазините. Регулират се според размерите на вашия домашен любимец и спомагат за поддръжане на хигиената през периода на разгонване. Имайте предвид обаче, че те не пречат на чифтосването, за това – винаги наблюдавайте и гледайте да сте около животното си. 

дакел с памперсСнимка: iStock

 • Консултирайте се с ветеринарен лекар

Въпреки че разгонването е съвсем нормален и естествен процес, за ваше спокойствие можете да се консултирате с ветеринарния си лекар. Специалистът ще ви даде допълнителна информация относно грижите за домашния ви любимец, както и какво да направите, ако поведението му е нетипично или агресивно. Ако имате съмнения – след изтичане на фертилния период можете да заведете животното на преглед, за да проверите дали е бременно или не. 

Най-важното през периода на разгонване на женското куче да се отнасяте с повишено внимание към домашния си любимец. Следете поведението и езика на тялото на животното и не приемайте резките промени в държанието му лично. Не му се сърдете – кучето е подвластно на инстинктите си. Вие като негов собственик следва да го преведете през този етап спокойно, без излишно напрежение и неприятни ситуации.  

 

Вижте още: Разгонване при кучетата - какво трябва да знаем

 

 

Виж още