Какво се случва, ако кучето-майка се чифтоса със сина си

кучета Снимка: iStock

Е дин от най-големите проблеми, свързани с неконтролируемото развъждане на домашни любимци, който притеснява специалистите по цял свят, са кръстоските между животни, които имат роднинска връзка. За съжаление, реалността е такава, че част от чистокръвните кучета са резултат от инбридинг (близкородствено размножаване). Ефектите от него могат да бъдат катастрофални, когато се касае за здравето на кучетата. 

Чифтосването на кучето-майка със сина й ще създаден физически привлекателно кученце, но то може (и е доста вероятно) да има множество здравословни проблеми и в крайна сметка да ви излезе по-скъпо, като тук говорим не само за пари, но и за време, енергия, притеснения и негативни емоции.

кучетаСнимка: iStock

Как се отглеждат кучетата

Развъдчиците на кучета съществуват от около 4000 години, като целта им е да отгледат животни, които имат специфични физически характеристики, както и (в общия случай) – сходни личности черти. Например, развъждането на овчарките е с цел да бъдат в помощ на хората в събирането на стадата овце, на Кавалер Кинг Чарлз шпаньолите – да се запазят увисналите уши и мека козина, които ги правят толкова сладки. С течение на времето хората са искали определени характеристики все повече и повече, което довело до инбридинг и линейно развъждане.

Dogsandcats.bg

Инбридингът е форма на развъждане, при която две кучета, които са тясно свързани едно с друго и споделят сходна ДНК, биват оставени да се чифтосат. Това включва майка и син, например, братя и сестри или дори – близки братовчеди. При линейното развъждане от друга страна, се чифтосват две кучета, които са свързани далечно помежду си – имат един конкретен прародител, но не са в близки родствени отношения.

кучетаСнимка: iStock

И двата вида развъждане крият своите рискове, за това и сред най-важните отговорности на специалистите е да претеглят плюсовете и минусите, когато решават как да направят чифтосването. Ако се кръстосат две свързани далечно четириноги, те ще създадат малки с желани физически черти и да, може би няма да възникнат допълнителни проблеми. Рискът от появата на определени физически и медицински проблеми обаче, е много по-висок, когато се прави инбридинг.

Желани и нежелани генетични черти

Понякога, когато отглеждат в непосредствена близост майка и син, както и други близки роднини заедно, развъдчиците го правят с цел мутиралите генетични черти да бъдат предадени през поколенията. Например, представителите на породата Шар Пей са получили характерните си бръчки в следствие на генетична мутация. Хората са харесали това и така се е стигнало до поредица от инбридинги, за да се запази тази популярна черта на външността.

Друг известен пример е Френският булдог, който е известен с много сладкото си лице и тяло, както и, за съжаление, с многобройните си здравословни проблеми. Развъдчиците практикуват инбридинг с тези кучета години наред и в следствие на това представителите на породата за добре познати със своите здравословни проблеми – от респираторни разстройства до хронични очни, кожни и храносмилателни заболявания.

кучетаСнимка: iStock

И макар да изглежда много сладко на външен вид, този тип отглеждане по-скоро вреди на четириногите. 

На лице е и друга тенденция – развъдчиците взимат едно мъжко куче, което е спечелило редица шампионати и конкурси, а след това се опитват да разпространят гените му възможно най-широко, за да пренесат тези „черти на победител“ през поколенията. Това се нарича още „синдром на популярния баща“. Важно е да знаете, че дори едно четириного да изглежда перфектно и чистокръвно на външен вид, неговите гени всъщност могат да са с лошо качество поради кръвосмешение или линейно развъждане. Ето защо е важно да гледате и родословието на кучето, а не просто да се уповавате само на външността му. 

Чифтосване между майка и син 

Нежелани генетични черти, като здравословни проблеми, е много по-вероятно да възникнат, когато две животни са тясно свързани.

Чифтосването между майка и син е рисковано, защото и двете четириноги могат да имат рецесивни гени, които тяхното потомство ще наследи.

Когато даден собственик купи кученце, което е инбридно, то той най-вероятно ще прекарва повече време при ветеринарния си лекар, за да се справи и контролира медицинските проблеми, които вървят с него.

мопсовеСнимка: iStock

В голяма част от случаите инбридингът води до по-кратък живот на кучето, като най-малкото – влошава качеството му. Някои от най-честите нарушения, които могат да възникнат при чифтосването между майка и син, включват прогресивна атрофия на ретината, чувствителност към определени лекарства, епилепсия, дисплазия на тазобедрената става, камъни в пикочния мехур, болест на фон Вилебранд и аномалия на очите на Коли.

Някои от тези разстройства продължават през целия живот на кучето и е необходима постоянна медикаментозна терапия, за да поддържате доброто му здраве. Част от генетичните заболявания, за съжаление, са фатални и могат да причинят ранна смърт, докато с други можете да се справите с редовни прегледи при ветеринарен лекар и подходящи грижи. 

„За“ отговорното отглеждане на кучета

Вместо да се развъждат кучета линейно или въпреки наличието на отрицателните черти, които води със себе си инбридинга, развъдчиците трябва да започнат да следват отговорни практики. Това не включва отглеждане на майка, син и други близки роднини заедно, а вместо това – съпоставяне на кучета от една и съща (или в някои случаи, различна) породи, които имат желаните генетични и физически характеристики.

мопсовеСнимка: iStock

Отговорните развъдчици следва да отделят време, което да посветят на изучаването на съответната порода. От тях се иска да бъдат компетентни, ако не и – експерти относно животните, които развъждат, да ходят по събития (кучешки изложби и киноложки срещи) и да поддържат връзка помежду си, за да обменят съвети и насоки. Идеята не бива да е просто размножаване с цел изкарване на пари от животните и залагане на количеството, а отглеждането на възможно най-много кучета, които да се озоват в любящите ръце на новите си стопани здрави. 

Нашият съвет – избирайте развъдник разумно, бъдете информирани, питайте и проучвайте. Не насърчавайте практики, които вредят на животните.

женско кучеСнимка: iStock

 

Виж още