Как да се грижим за женското куче след раждането

куче новородени Снимка: iStock

Б ременността при кучетата трае приблизително два месеца (между 62-64 дни). Раждането на малките кутрета, безспорно, е изключително вълнуващ и емоционален момент за цялото семейство. То може и да е приключило, но майката все още се нуждае от специални грижи, докато кърми малките си и тялото й все още се възстановява от бременността. Важно е да внимавате за усложнения, възникнали след раждането, както и по време на кърмаческия период. И най-вече – да не се колебаете да се консултирате с ветеринарен лекар за всичко, което ви вълнува през този толкова фин период. 

куче бременноСнимка: iStock

Диетата на младата майка

Въпреки че вашето куче вече не яде за четири, пет, шест или какъвто и да е броят кученца, които носи, тя все още е отговорна за тяхното хранене чрез млякото си. Това означава, че майката се нуждае от много висококалорична кучешка храна с високо съдържание на протеини. Вероятно сте поддържали подобна диета и по време на бременността.

Вижте още: Как да храним кучето си по време на бременност

Dogsandcats.bg

Женската трябва да има на разположение храна и прясна вода по всяко време през първите няколко седмици след раждането, тъй като това е периодът, през който произвежда най-много мляко. Тъй като тя постепенно отбива кутретата си и вие съответно започвате да им давате твърда храна (това се случва обичайно около 4-седмичната им възраст), можете постепенно да започнете да намалявате и нейната храна. Когато малките са напълно отбити (на около два месеца), женската може да се върне към нормалната си диета от преди бременността. 

куче бременноСнимка: iStock

Преглед при ветеринарния ви лекар

Добре е да се направи преглед от ветеринарен лекар в рамките на 48 часа след раждането. При възможност – дори през първите 24 часа. Специалистът ще се увери, че раждането е преминало добре и всички плаценти са извън тялото на майката.

Грижа за зърната

Проверявайте зърната на вашето куче всеки ден, докато малките сучат. Почиствайте засъхналите секрети с топла вода. Кърмещите майки са изложени на риск от мастит или възпаление на млечните жлези. Симптомите на мастит включват: подути, болезнени зърна, температура. 

куче новородениСнимка: iStock

Вижте още: Мастит при кучетата

Без общуване с други кучета

Ветеринарният ви лекар вероятно ви е посъветвал да държите бременното си куче далеч от други домашни любимци през последните три седмици преди раждането. Същият съвет важи и за първите три седмици след него. Това е така, защото кутретата са изключително уязвими към кучешки херпесвирус, който не причинява много проблеми при възрастните кучета, но може да бъде фатален за малките, чиято имунна система тепърва се изгражда. 

Дори да имате други възрастни, напълно ваксинирани кучета у дома, най-добре е да ги държите далеч от майката и кученцата поне през първите няколко седмици. Извеждайте майката на кратки, но чести разходки за тоалетна, с минимален контакт с околната среда, за да сведете до минимум взаимодействията й с други кучета.

куче бременноСнимка: iStock

 

Виж още