Знаците, че кучето ви скоро ще започне да ражда

куче раждане Снимка: iStock

С лед като веднъж ветеринарният ви лекар потвърди, че кучето ви е бременно, става много лесно да се увлечете в еуфорията от факта, че скоро в дома ви ще се появят малки сладки кутрета! До толкова, че неусетно не сте забелязали кога е дошло време за раждането!

С наближаването на термина, наблюдавайте поведението на домашния си любимец. То може да започне да се променя в деня или няколко дни преди въпросната дата, като най-често се характеризира с липса на апетит и повръщане. Не е изключено и засилено гнездене. 

Вижте още: Защо кучетата правят гнезда

Бременността при кучетата обикновено продължава от 62 до 64 дни. С наближаване на термина, следете за симптоми и се уверете, че разполагате с необходимите продукти, за да се погрижите за майката и потомството й, пишат от Американския киноложки клуб. 

Dogsandcats.bg

бременно кучеСнимка: iStock

Поведение на кучето преди раждане

Както споменахме по-горе, с наближаване на деня кучето ви може да започне да гнезди с цел да създаде безопасно пространство, където да роди и да се грижи за малките си. Бъдещата майка може да направи това на мястото, което сте обособили за самото раждане, на обичайното си легло и дори на вашата спалня. 

Ако бременното ви куче откаже да яде и не проявява интерес дори към лакомствата си, това е друг поведенчески знак, че се готви за раждане. Някои четириноги повръщат, а при трети може да се наблюдават задъхване и безпокойство. 

Температурата на тялото на домашния ви любимец също може да ви насочи, че скоро раждането вероятно ще започне. Нормалният температурен диапазон при четириногите е между 37,5 до 39 градуса по Целзий. Температурата обикновено е малко по-ниска (около 37 градуса по Целзий) до 24 часа преди раждането. 

бременно кучеСнимка: iStock
 

Поведение на кучето по време на раждане

По време на тази фаза кучето ви иска да роди своите малки. Може да забележите, че корема му се свива, а самото животно се напъва, докато избутва кутретата. След раждането на всяко от тях, питомецът ви ще отстрани околоплодния сак с който то е обгърнато, за да скъса пъпната връв. 

Повечето женски кучета нямат нужда от външна намеса, но имайте предвид, че новородените могат да оцелеят едва няколко минути извън утробата с околоплодния мехур, така че ако майката не успее да го отстрани, бъдете готови да асистирате като го отворите сами. Веднага след това бъдете готови да разтриете кученцето с кърпа, докато не чуете да скимти. 

куче ражданеСнимка: iStock

Първото кученце трябва да се роди в рамките на два часа след началото на контракциите. Женската може да роди няколко кученца последователно, а след това да си почине и да направи пауза, докато дойде ред на следващите. Въпреки това, ако въпросният период е повече от 3-4 часа, това може да индикира проблем, който се нуждае от ветеринарна намеса. 

След раждането на последното кученце, женската ще изхвърли и последната плацента в рамките на около 15 минути.  

Кога има нужда от намесата на ветеринарния ви лекар

Понякога кучето ви може да се нуждае от помощ по време на раждането, ако има усложнения. В случай, че забележите спадане на температурата (под 37 градуса), а женската все още не е родила и това продължава повече от 20 часа, свържете се с ветеринарния си лекар. Същото се отнася и, ако раждането не е започнало над два часа след началото на контракциите или ако са изминали повече от четири часа, откакто първото кученце се е появило и знаете, че в утробата й все още има малки. 

куче ражданеСнимка: iStock

Кърваво или тъмнозелено течение преди раждането може да означава инфекция. Този тип изпускане обаче е нормален след края на раждането. Треперенето и колапсът също не са нормални и ако видите тези симптоми, потърсете помощ, за да определите причината и да се уверите, че вашето куче и нейните малки са в безопасност. 

И накрая – наблюдавайте раждането и следете дали общия брой плаценти, които животното изхвърля, съответства на родените малки. Ако плацентата остане в животното, това може да доведе до сериозна, дори животозастрашаваща ситуация. 

След приключване на раждането, не забравяйте да поднесете на майката храна и вода. Ако след час малките все още не са засукали, може да се наложи да ги насочите, тъй като със сигурност вече ще са доста гладни. 

куче бременноСнимка: iStock

 

Виж още