Скритите знаци, че кучето ви не се чувства добре

куче Снимка: iStock

М акар да свързваме лятото предимно с положителни емоции, забавни ситуации и спомени, колкото повече време прекарваме с домашния си любимец навън, толкова повече се увеличават рисковете той да се почувства зле или да се сблъска с някое заболяване. 

И тъй като кучетата ни не могат да изразят гласно как са, езикът на тялото е това, което може да ни подскаже как се чувстват. Вижте някои от тези скрити признаци, които ни подсказват, че кучето ни не се чувства много добре.

Летаргия

Какво обичайно правите, когато сте болни? Това може да е един от най-трудните симптоми за забелязване, особено ако домашният ви любимец е мързелив, както и при по-възрастните четириноги. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Точно, както правят хората, когато кучетата не се чувстват добре, те са склонни да се излежават и да са по-летаргични. Косматите ни другари не разбират какво означава да си болен, така че част от нашата отговорност като техни стопани е да дешифрираме какво се опитват да ни кажат.

Неща, които да търсите:

  • Ако обикновено кучето ви поздравява на вратата, но сега не го прави;
  • Ако не реагира на галене и похвала;
  • Ако държи постоянно опашката между краката си;
  • Липсва интерес по време на хранене, времето за игра или други дейности, които обикновено ги вълнуват;

Скованост

Това също е трудно забележим симптом. Помислете си обаче, когато вие имате възпалено гърло или силна настинка, болките в тялото са често срещани. Е, вашият домашен любимец може би изпитва същото. Особено ако е по-летаргичен от обикновено, най-вероятно може да се опитва да остане неподвижен, за да избегне възможна болка или дискомфорт, които дадено заболяване може да причини. Ето защо трябва да наблюдавате кучето си, особено в моментите, когато се изправя или сяда

кучеСнимка: iStock

Ако забележите, че предпочита да го прави с единия си крайник или изпитва колебание при ставане, когато изкачва стълби или сяда, това може да е нещо, което трябва да обсъдите с ветеринарния си лекар. 

Промени в апетита

Понякога е лесно да влезем в рутината, хранейки кучето си всяка сутрин и вечер. И да не обръщаме внимание дали то изяжда цялото съдържание на паничката си или не. Особено ако отглеждате повече от едно животно у дома, уверете се, че всяко от тях изяжда храната си в определеното време всеки ден. 

кучеСнимка: iStock

Ако забележите загуба на апетит или повишена жажда, това може да е индикатор за проблеми със здравето на червата. 

Лош дъх или лигавене

Освен в моментите, когато гушкате кучето си, има малък шанс да обърнете внимание на дъха на домашния си любимец. А това е нещо, за което трябва да следите, тъй като може да е индикатор за заболяване на венците, кариес и дори вътрешни проблеми като езофагеално, стомашно-чревно или дори бъбречно заболяване. Обикновено кучешкият дъх не е приятен по начало, но проверявайте от време на време и отбелязвайте промените в миризмата.

Същото важи и за лигавенето. Докато някои породи са по-склонни да се лигавят, потърсете промени в навиците на вашето куче, проверете зъбите и венците му.

кучеСнимка: iStock

Прекомерното лигавене може също да показва, че вашето куче е прегряло. Някои породи с къс нос не могат ефективно да се задъхват и съответно - да се охладят. Уверете се, че в горещите дни и след тренировка вашето куче е хладно място и има постоянен достъп до прясна вода, за да избегнете по-нататъшна дехидратация и топлинен удар.

Обезцветяване на венците

Ако сте забелязали някой от изброените по-горе признаци, погледнете венците на кучето си. Те са чудесен показател за цялостното му здраве и трябва да изглеждат точно, както вашите собствени: розови и с равен тон. Внимавайте за обезцветяване – синкаво или сиво, както и за петна. Това са все признаци, че косматият ви приятел се нуждае от посещение при ветеринарен лекар. 

кучеСнимка: iStock

Би било много по-лесно, ако нашите кучета можеха просто да ни споделят, ако има нещо, което ги притеснява. Вместо това обаче, ние трябва да се научим да разгадаваме поведението им, за да бъдем максимално добри в грижите за тях. 

 

Виж още