Кога кученцата сменят за първи път козината си

кученца Снимка: iStock

В сички помним стремежа на злата Круела Де Вил да си направи палто от далматински кожи. За щастие, родителите успяха да спасят своите кученца и още 84 други, за да станат общо 101 далматинци. И това, разбира се, да остане едно от най-любимите филмчета на поколения по целия свят! 

Ако Круела беше успяла обаче, тя щеше да бъде доста разочарована, защото на възрастта, на която тя отвлече далматинчетата, те може би все още не са се сдобили с отличителните им петна. Всъщност, и преди сме споменавали, че тези кучета се раждат бели, а класическата им петниста козина се появява при смяната на бебешката с постоянна. 

Кученцата се раждат с един слой мека козина, без значение от породата. Когато я сменят, обикновено на възраст между четири до шест месеца, на нейно място се появява друга, по-характерна като структура за по-възрастните четириноги. Тя е по-твърда и по-дебела, пишат от Американския киноложки клуб. При кучетата с двойна козина, и горният (защитен) слой и подкосъмът се появяват, след като животното свали бебешката си козина. 

кученцаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Някои породи като Померан, например, не сменят изцяло бебешката си козина, докато не навършат две години. За това и те са толкова меки и пухкави при допир!

Важно и препоръчително е да свикнете кученцето си с основните груминг процедури преди да се сдобие с козината си за възрастни. Използвайте меки четки (избягвайте метални или с твърд косъм), тъй като и кожата и козината на животното е много нежна на този етап. Идеята е да отстраните леко мръсотията, остатъците и потенциалните заплитания, като същевременно предоставите на кученцето си положително и приятно изживяване.

Времето минава неусетно...

Когато първата козинка на кученцето ви падне, промяната може да настъпи толкова постепенно, че едва да я забележите. Въпреки това, някои четириноги се освобождават от нея доста бързо, което води до видими разлики. И така, докато другата козина се появи, кученцето ви може да изглежда леко разрошено и сякаш несъразмерно. 

кученцаСнимка: iStock

Породи като Пудели, за които се счита, че не линеят, обикновено имат по-малко забележим преход. Това не означава, че четириного от порода, която не линее, няма да смени първата си козина. Просто не е толкова вероятно да забележите такова линеене, както, да речем, при кучета с двойна козина.

Грижи за кученцето по време на първия период на линеене

Периодът на сменяне на козината на кученцето определено не е сред любимите на собствениците на четириноги. Това важи особено за кучетата с двойна козина, които изглеждат леко „раздърпани“. Редовното четкане може да подобри външния вид на козината на домашния ви любимец, а и е добър начин да се свържете с него. Просто се уверете, че използвате правилните инструменти, съобразени с вида на козината му. 

Вижте още: Видове козина

Промени в цвета на козината

След като кучето ви свали козината си, може да откриете, че е с малко по-различен цвят от досегашния. При повечето четириноги разликата не е екстремна, но има и някои изключения. 

кученцаСнимка: iStock

Обикновено козината на по-възрастните четириноги е по-тъмна от тази на кутретата, но се случва и обратното. Ако искате чистокръвен домашен любимец в определен нюанс, например, необходимо е да направите предварително проучване, за да сте сигурни, че малкото ви тъмно кученце няма да се превърне в светъл възрастен или обратно.

Проблеми при линеенето на кученцата

Смяната на бебешката козина с такава за възрастни е съвсем в реда на нещата. Понякога обаче, ако това се случва твърде интензивно, може да е индикация за здравословен проблем. Заведете кучето си на ветеринарен лекар, ако забележите плешиви петна или кожата му изглежда възпалена или люспеста.

Консултирайте се със специалиста за подходяща превенция срещу бълхи и кърлежи, така че домашният ви любимец да не започне да губи козина в следствие на сърбеж или паразити. Алергиите също могат да причинят загуба на козина. 

кученцаСнимка: iStock

Вижте още: 

Кога кученцата сменят бебешките зъби

Захранване на малкото куче

Виж още