Кога мъжките кучета стават сексуално активни

куче Снимка: iStock

А ко ви се струва, че кучето ви расте изключително бързо, то не сте единствени! Всъщност, преди да се усетите, домашният ви любимец ще е навършил 6 месеца – възраст, в която настъпва и половата зрялост. Ако кучето ви не е кастрирано, то очаквайте да стане сексуално активно. 

кучеСнимка: iStock

Важно: Ако нямате намерение да оставяте питомеца си да създава поколение, добре е да се замислите за кастрация още преди настъпване на половата зрялост. Ако пропуснете този период, то чифтосването в последствие може да се случи по всяко време, а това може да доведе до нежелани котила. 

Полова зрялост при мъжкото куче

Повечето мъжки кучета достигат репродуктивна зрялост, когато са на възраст между 6 до 9 месеца. Големите и гигантски породи четириноги съзряват по-бавно от малките, което означава, че ако имате Немски дог, той може да не достигне полова зрялост, докато не навърши 12 до 18 месеца. 

Dogsandcats.bg

Докато някои мъжки четириноги от по-дребните породи са готови за чифтосване още на възраст от 5 месеца, повечето кучета се считат за най-плодовити между 12-ти и 15-ти месец. През това време те са и най-агресивни като поведение, особено към други мъжки. Това може да доведе до неудобни и потенциално опасни срещу в кучешките паркове по време на разходки. 

куче чифтосванеСнимка: iStock

Поведение при чифтосване при зрелите кучета

Веднага щом мъжкото куче достигне полова зрялост, по същество то е готово за процеса на чифтосване и сексуална активност. Ще забележите, че поведението му се променя и започва да се определя от сексуалните хормони, дори наоколо да няма разгонена женска.

За разлика от женските кучета, които могат да заченат само по време на цикъла на разгонване, мъжките са на разположение по всяко време. Това означава и, че те са не само по-агресивни, но и готови да загърбят цялото си обучение, превръщайки се в космати артисти с поведенчески проблеми, които търсят женска, с която да се чифтосат.

куче чифтосванеСнимка: iStock

Признаци на полова зрялост при кучетата

Ако кучето ви е сексуално активно, то вероятно ще разберете това по държанието му. Прекомерен лай, нервност и обща възбуда са само част от ключовите прояви на хормонално поведение при мъжките. Освен тях, може да забележите: 

  • Повишена вокализация
  • Маркиране с урина на различни места из дома ви
  • Опити за „качване“ 
  • Агресия и раздразнителност
  • Непрестанни опити за бягство от дома 

кучеСнимка: iStock

Докато женските кучета проявяват някои от същите тези поведения по време на еструса (разгара на разгонването), при мъжките те могат да бъдат забелязани през цялата година. За това и, ако по това време некастриран мъжки има близък достъп до нестерилизирана женска, шансовете за чифтосване са много, много високи,

Кастрацията – единствената превенция срещу нежелано размножаване

Кастрацията на мъжкото куче в ранна възраст може да бъде полезна, тъй като може да спре всяко нежелано поведение като чифтосване и сексуална активност, която произтича от него. Докато някои ветеринарни лекари препоръчват мъжкия да бъде кастриран, преди да достигне полова зрялост, други са на мнение, че е най-добре да се изчака, докато животното навърши 7 до 15 месеца. За това – обсъдете ситуацията с ветеринарния си лекар, нека специалистът ви препоръча кога е най-безопасното и подходящо време да кастрирате вашето кученце.

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

Разгонване при кучетата - какво трябва да знаем

Може ли кастрирано женско куче да се разгони

Виж още