Може ли кастрирано женско куче да се разгони

кучета Снимка: iStock

К огато женското куче е разгонено, това е период, който може да причини дискомфорт и неприятни емоции за всички в дома ви, не да не говорим за самото животно. От една страна, домашните любимци, които са разгонени, изпитват хормонален дисбаланс, който се проявява чрез промени в поведението, а от друга – петната кръв, необходимостта да пазите женската с повишено внимание при всяка разходка от набезите на мъжките кучета в квартала ви. 

За това и много стопани избират кастрацията, която изглежда като здравословно и практично решение на всички тези проблеми. Но дали стерилизираното куче винаги и автоматично спира да се разгонва? 

кучетаСнимка: iStock

Вижте още: Да кастрирам или не кучето си

Dogsandcats.bg

Какво представлява самото кастриране

Кастрирането при женските кучета се изразява в премахване както на яйчниците, така и на матката на животното – всички негови репродуктивни органи. На теория тази процедура слага край на цикъла на разгонване, тъй като хормона естроген, който предизвиква тези периоди, се произвежда именно в яйчниците. 

Освен че няма да забележите типичните външни проявления на разгонването, след процедурата би трябвало да спрат и резките промени в поведението на домашния ви любимец, съпътстващи репродуктивния период. 

Вижте още: Първо разгонване на женското куче

Ветеринарните лекари не препоръчват да кастрирате женското куче само, защото това ще прекрати разгонването занапред. Стерилизацията има допълнителни ползи за здравето на животното в дългосрочен план, намалявайки шанса домашният ви любимец да развие тумори на млечната жлеза, пиометра или тумори на яйчниците. Тези три състояния се срещат по-често при нестерилизирани женски кучета, тъй като техните яйчници непрекъснато произвеждат естроген. Следователно – чрез премахването на яйчниците давате възможността на животното да живее, без да има риск да развие някое от тези сериозни състояния. 

кучетаСнимка: iStock

Понякога, ако сте направили операцията след като кучето е достигнало полова зрялост (след 3-4 години), възможно е след процедурата да има остатъчни хормони, но техните нива естествено би следвало да намалеят до няколко месеца след интервенцията. 

Симптоми на разгонване след стерилизация

Обикновено след кастрирането на женското куче, периодите на разгонване и съпътстващите ги симптоми изчезват. Но ако забележите признаци, като подуване на вулвата или кърваво течение, мъжките кучета проявяват отчетлив интерес към домашния ви любимец, а той от своя страна демонстрира „покорно взаимодействие“ (прикляква, ляга по гръб), може би се касае за нещо друго. Възможно е вашата женска да има състояние, наречено „синдром на остатъчния яйчник“.

Синдромът на остатъчния яйчник се получава тогава, когато парченца тъкан от яйчниците е останала в организма на животното след стерилизацията. Тази тъкан продължава да отделя хормони, което кара кастрираното животно да изпада в период на разгонване на всеки шест до осем месеца. 

Ако вашето женско куче има синдром на остатъчния яйчник, може да не го забележите веднага, тъй като периода на разгонване може да започне отново месеци или дори – години след операцията. 

кучетаСнимка: iStock

Вижте още: Разгонват ли се мъжките кучета

Диагностициране на синдрома на остатъчния яйчник

Ако забележите, че кучето ви показва симптоми на разгонване, въпреки че е кастрирано, не губете време да насрочите среща с ветеринарен лекар, с чиято помощ да установите какво не е наред. Специалистът ще приложи различни техники, за да диагностицира състоянието на животното. Вагиналната цитология ще позволи на лекаря ви да направи тест, който да идентифицира наличие на естроген. Специалистът може да изследва и хормоналните нива на вашето куче, за да открие аномалии, които да го насочат дали все още има функция на яйчниците. 

Най-добре би било да заведете кучето в кабинета на ветеринаря през времето, когато смятате, че то е разгонено. Така може да бъде направен и ултразвук. В някои случаи може да се наложи да се извърши проучвателна операция, за да се определи дали тъканта на яйчниците все още е в организма на животното и след това – да се премахне. 

кучетаСнимка: iStock

Лечение на остатъчен синдром на яйчниците

Лечението на синдрома на остатъчния яйчник, за щастие, е доста просто. Ако кучето бъде диагностицирано с това състояние, вашият ветеринарен лекар ще трябва да извърши операция, докато животното се намира в период на разгонване. Целта е да се премахне останалата тъкан от яйчниците, което ще спре животното да произвежда естроген и ще сложи край на разгонването в бъдеще.

Важно е да не пренебрегвате симптомите и ако забележите, че въпреки че е кастрирана, женската ви продължава да е обект на внимание от мъжките и/или да показва признаци на разгонване, да я заведете на ветеринарен лекар.

Ако синдрома на остатъчния яйчник не се лекува, това повишава риска от развитие на състояния като тумори на млечната жлеза, пиометра и тумори на яйчниците. 

 

Вижте още:

Усещат ли мъжките кучета, че женската е кастрирана

 

Виж още