Кои болести пренасят кърлежите и как да предпазим домашните си любимци от тях

куче кърлеж Снимка: iStock

С покачването на температурите все по-често се случва да се натъкнем на кърлеж  след разходка на открито. Освен за хората, те са опасни и за животните, тъй като пренасят микроби и зарази, причиняващи болести. Нашите приятели от „Четири лапи“ събраха за вас някои полезни съвети как да предпазим домашните си любимци от тях. 

Експертите изчисляват, че всеки четвърти кърлеж е носител на патогени, причинители на зарази, засягащи кръвта. Броят на инфекциите с лаймска болест, кърлежов енцефалит и бабезиоза нараства в световен мащаб.  

куче кърлежСнимка: iStock

Бабезиозата, известна още като кучешка бабезиоза, се предава от така наречения „блатен кърлеж“. Първите симптоми включват изтощение и липса на апетит. Без лечение болестта може да доведе до анемия, придружена от треска и летаргия. При подобни симптоми на животното, незабавно трябва да се посети ветеринар. 

Dogsandcats.bg

Същото важи и за енцефалита, пренасян от кърлежи (TBE). Слабостта и сънливостта са ранни предупредителни сигнали, последвани от симптоми като висока температура и гърчове. Заболяването най-често се диагностицира при животни с ниска имунна система. В ранните си стадии то може да се лекува с антибиотици. Без лечение обаче, може да доведе до сериозни пристъпи на треска,  силно изтощение, умора и възпаление на ставите, а в краен стадий - до парализа. Ваксинацията е препоръчителна, но, за съжаление, тя не гарантира 100 %защита.  

куче кърлежСнимка: iStock

Кърлежите се срещат най-често във високите треви  

Първите кърлежи стават активни с лекото повишаване на температурите, обикновено още през март, когато градусите вече надхвърлят  8°C. Според експертите, затоплянето и влагата стимулират развитието им, това е и причината в момента да наблюдаваме истински бум на ухапванията от кърлежи.

Паякообразните насекоми се срещат най-често в широколистни и смесени гори, треви и папрати на височина до 1,5 метра. Кърлежите нямат очи, но разполагат със специален сензор (Органът на Халер), който им позволява да откриват своите жертви по миризмата, топлината и издишания въглероден диоксид. След като се закачат, те могат да се  хранят от животното гостоприемник дни наред, преди да се махнат от него.  

куче човекСнимка: iStock

Важно: Проверявайте домашния си любимец след всяко излизане навън  

Едно от задължителните неща, които следва да направите след разходка или време, прекарано на открито, е да прегледате обстойно тялото на домашния си любимец. За да сте сигурни, че ще забележите кърлежа, прегледът трябва да се извърши посредством леко погалване по цялото тяло, като се следи за малки издутини. Ако забележитекърлеж, то той трябва да бъде премахнат веднага.  

Вижте още: 7 места, където редовно да проверявате кучето си за кърлежи

Д-р Весела Василева, координатор Осиновявания в „Четири лапи“, споделя: 

„Често се случва стопани да се доверят на лице, продаващо лекарства, без наличието на необходим лиценз или образование. За съжаление, в този случай потърпевши са животните, а последствията могат да бъдат необратими. 

куче кърлежСнимка: iStock

Препоръчваме на стопаните да купуват противопаразитни препарати само от лицензирани места като аптеки, ветеринарни клиники, амбулатории и кабинети, за да получат консултация от специалист и да избегнат грешки, които могат да се окажат фатални за здравето на домашния им любимец.”

На пазара съществуват редица продукти, които могат да предпазват домашните любимци от набезите на малките кръвопийци под формата на пипети, нашийници и хапчета. Някои от тях имат репелентно действие и против други насекоми като комари. Капките от пипетите се нанасят върху кожата на врата и плешките, където животното не може да ги оближе. Предлагат се и продукти, които едновременно защитават от кърлежи и ги унищожават.   

Препоръчително е стопаните да внимават с инсектицида "Перметрин" - кучетата понасят това вещество много добре, но то е токсично за котките. Четете внимателно листовките и не използвайте еднакви продукти за кучета, котки и зайци.

куче кърлежСнимка: iStock

За котки се препоръчват спот-он пипети, дъвчащи таблетки за външни паразити или пудра. Само пудрата, шампоаните и спрейовете предназначени за козина, трябва да се нанасят директно върху козинатa на животните. Нашийниците против бълхи и кърлежи при котки не се препоръчват, тъй като нашийникът може да се закачи, когато четириногите се катерят някъде. 

Вижте още:

10 отговорни решения, които трябва да вземем от името на кучето си

Как да премахнете кърлеж от кучето си

 

Виж още