10 отговорни решения, които трябва да вземем от името на кучето си

куче и човек Снимка: iStock

Д омашният ни любимец ни обгражда всеки ден с толкова много безусловна любов, че няма как – трябва и ние да му отвърнем със същото. Разбира се,

щедрите дози прегръдки и целувки са нещо чудесно, а галенето, разресването и чесането, съчетани с лакомства могат да превърнат всеки ден на кучето в истински рай. Но има и други аспекти от живота на четириногия ни приятел, които се нуждаят от нашите грижи – защото той просто няма как да се справи с тях сам. 

Някои от тях са от ключово значение за здравословното му състояние – за това, вижте 10-те основни грижи, които като стопани на куче сме длъжни да полагаме за любимеца си – за да расте той здрав и енергичен, да се развива хармонично и да има дълъг, щастлив живот!

Dogsandcats.bg

куче и човекСнимка: iStock

  • Да казваме „не“ на токсичната храна

Ако сте забелязали, при кучетата често няма значение какво похапвате – щом е във вашите ръце, а не в тяхната паничка, то според четириногите ни приятели то е нещо обезателно фантастично вкусно! За съжаление обаче, домашните ни любимци няма как да направят разликата кое е полезно за тях, кое ще разстрои стомаха им и кое е токсично. Ние сме тези, които трябва да разграничават тези храни и да не позволяваме на кучето си да се докопа до блокче шоколад или чипс с вкус на люта чушка, например. 

  • Кое количество храна е достатъчно

Освен че нямат ясното съзнание и не могат да направят преценка какво е добре да ядат и какво не, кучетата не знаят и кога да спрат да се хранят. Разбира се, има и обратни примери – някои породи домашни любимци, които не се славят с добър апетит могат да оставят купичката си пълна с гранули през целия ден и да прихапват по малко, когато огладнеят. В повечето случаи обаче – кучето унищожава съдържанието на паничката си за отрицателно време и започва да се оглежда за още. 

кучеСнимка: iStock

От нас зависи да изготвим за любимците си балансирана диета, богата на хранителни вещества, витамини и минерали, която да е в точните количества, за да не им причини затлъстяване или други проблеми като диабет или заболявания, свързани с храносмилането и стомашно-чревния тракт.

  • Къпане и поддръжка на външния вид („груминг“)

За разлика от котките, повечето кучета (освен някои, предимно японски породи), не са много добри в поддържането на чистотата на външния си вид и ако прекалено дълго не се къпят, това може да доведе до развитие на бактериални инфекции и възпаление, да не говорим, че най-вероятно ще станат гостоприемен дом за различни паразити. Дори и да не ги къпете всеки ден (препоръчва се банята да е в общия случай веднъж на три месеца), всеки ден почиствайте лапите от долната част след разходка. 

кучеСнимка: iStock

Ако ноктите започнат да „щракат“ по пода значи се нуждаят от подкъсяване. Лекото подстригване на косъмчетата между възглавничките, както и на кичурите над очите на кучето, значително ще подобри качеството на живот. А ако породата изисква специални „груминг“ грижи като оформяне на специфична прическа, „мустаци“ или „брада“ – посещенията при специалист са задължителни.

  • Почистване на труднодостъпните места

Грижите за почистването на очите и очите на домашния ви любимец спадат към групата „поддръжка на външния вид“, като тук прибавяме и зоната около ануса, където понякога се натрупват бактерии. Наблюдавайте поведението на кучето си – ако забележите признаци на сърбеж в тази деликатна зона - време е за почистване.

  • Социални правила и поведение

Кучетата не се раждат с вродени умения, които да им подсказват как да се държат или да си взаимодействат с други четириноги. Необходимо им е възпитание, тренировки и социализация, а вие сте тези, които трябва да установите правилата и пътя, който да следват. Още в ранна възраст трябва да ограничите вредните навици, ако има склонности към агресия и непослушание, за сметка на изграждане на добро социално поведение. 

кучеСнимка: iStock

  • Обличане през зимата

Някои кучета издържат на много ниски температури, други – на много високи. Каквато и да е ситуацията при вашия домашен любимец, вие сте тези, които трябва да му осигурят максимален комфорт спрямо различната търпимост към климатичните промени навън. През лятото – задължително разхождайте любимеца си през по-хладните часове на деня, а през зимата – нека не напуска дома ви без подходяща дрешка, която ще го спаси от измръзване. 

  • Ваксинации и прегледи

Като стопанин на куче, едно от най-важните неща, за които трябва да съблюдавате е вашият любимец да е максимално защитен от възможни опасни болести и паразити. За това помага редовната ваксинация, обезпаразитяване и регулярни посещения за профилактични прегледи при вашия ветеринар. Актуализирайте паспорта и Здравния картон на кучето си (ако има такъв) – в случай, че се наложи по спешност да го заведете при друг, той бързо ще придобие информация за медицинската история на любимеца ви.

куче и човекСнимка: iStock

  • Лечение на алергии и ухапвания от паразити

Дали вашият домашен любимец е хванал бълхи или му се е забил кърлеж – понякога, колкото и добре да сме го обезпаразитили, тези неща се случват. Вашето куче обаче изпитва дискомфорт без да разбира какво точно му се случва – за това има нужда от вас и грижите ви, за да се почувства по-добре.

  • Определяне на граници

Ако кучето ви имаше тази възможност, вероятно щеше с радост да обходи целия квартал, преди да се прибере у дома. За съжаление, понякога животното бяга от дома си и се губи по една или друга причина. В повечето случаи кучето няма адекватна представа кое е безопасно навън за него и кое не – от пресичане на улица в града, до защита от диви животни на село. Ваша работа като добри стопани е да зададете граници – буквално – ограда/каишка, които да научат домашния ви любимец докъде се простира „позволеното“ и безопасното.

кучеСнимка: iStock

  • Грижи на „стари години“

Когато кучето ни остарява рядко се замисляме, че това е нещо хубаво – значи, че сме си свършили работата добре и сме/му осигуряваме качествен живот. Всеки собственик на куче ще ви каже, че няма по-любящи и мили приятели от възрастните кучета! Както хората обаче, и те имат нужда от по-специални грижи, защото най-вероятно имат болки, затруднения в движението и тн. Помогнете им да се чувстват част от семейството, обгрижвани и да получат уважението, от което се нуждаят в последните години от живота си – те го заслужават!

Да отглеждаш куче е нещо чудесно – незаменима компания, безкористно приятелство и една лапа, на която винаги можеш да се облегнеш след тежък ден. Дължим на домашния си любимец най-добрите грижи и внимание, защото ако той можеше – би се отнасял така към нас! Най-вероятно – дори още по-добре!

 

Вижте още:

На каква възраст е кучето ви в човешки години

Защо някои кучета побеляват по-рано от други

Виж още