Колко често се разгонват кучетата?

куче разгонено Снимка: iStock

Д нес голяма част от стопаните на женски кучета избират да ги стерилизират. По същество, стерилизацията е процедура, която премахва яйчниците и матката на животното, като по този начин то не може да забременее. Ако домашният ви любимец не е преминал подобна интервенция обаче, то трябва да знаете, че при него има периоди на разгонване, по време на които животното може да зачене след чифтосване с мъжки.

куче разгоненоСнимка: iStock

Колко често обаче се разгонват нестерилизираните женски кучета? Краткият отговор е: зависи. 

Повечето кучета се разгонват на всеки шест месеца, но този интервал не е еднакъв и не важи за всяко четириного. При някои домашни любимци има по-кратки между разголванията, други – по-дълги. 

Dogsandcats.bg

Колко често средно се случва разгонването при женските кучета?

Кучетата се разгонват средно на всеки шест месеца. Това означава, че типичната женска ще е разгонена един до два пъти годишно. Това обаче варира в зависимост от породата, здравословното състояние и размера на питомеца ви. 

Големите кучета обикновено се разгонват веднъж годишни, докато при малките това може да се случи от три до четири пъти на година.

За разлика от други животни, птици, коне и кози, при кучетата няма конкретен сезон, който да съответства на цикъла на разгонване – той може да се случи по всяко време на годината. Например, ако кучето ви се разгони за първи път през февруари, то вероятно отново ще навлезе в този период през август или септември.

куче разгоненоСнимка: iStock

  • Големи кучета

Големите кучета имат по-малко периоди на разгонване в сравнение с по-малките. Санбернарите и Немските догове, например, обикновено се разгонват само веднъж на всеки 12 до 18 месеца. Това затруднява развъждането им, а и самите котила при тези породи са по-малки, освен че са по-малко като брой годишно.

  • Малки кучета

Малките кучета могат да се разгонят три дори четири пъти годишно. Това означава, че при тях това се случва на всеки три-четири месеца, а не на всеки шест. Освен че честотата на разгонване (и потенциално забременяване през този период) прави отглеждането на по-малките кучета по-доходоносно, това също означава, че ще трябва да се подготвите, че домашният ви любимец ще е разгонен много повече дни от годината в сравнение с по-голямо четириного. 

куче разгоненоСнимка: iStock

Колко дълго продължава разгонването при кучетата?

Кучетата обикновено са разгонени между 1 до 2 седмици, като това варира спрямо размера и породата им. При някои домашни любимци разгонването може да продължи само няколко дни, докато други могат да са разгонени три и повече седмици.

Ако трябва да обобщим,

цикълът на разгонване при кучетата може да продължи от 5 до 21 дни. 

Обикновено кучетата се разгонват два пъти годишно за по 10-15 дни. Това означава, че средно една женска прекарва 20-30 дни годишно разгонена, като това варира според размера и породата.

куче разгоненоСнимка: iStock

Тази информация е важна за всеки, който реши да не стерилизира кучето си. Ако планирате да развъждате косматия си другар, важно е да знаете кога вашата женска е разгонена, за да можете да съставите план. Бременността при кучетата продължава средно около 9 седмици. Ако не планирате да развъждате домашния си любимец, става още по-важно да знаете кога се случва разгонването, за да предотвратите нежелана бременност и да наблюдавате питомеца си за физически и поведенчески проблеми.

В заключение, да знаете кога да очаквате кучето ви да се разгони, е важно – както за развъдчиците, така и за обикновените собственици на домашни любимци. Повечето четириноги се разгонват веднъж на всеки шест месеца или два пъти годишно, но при някои четириноги това може да се случи по-често или по-рядко, в зависимост от възрастта и размера им. 

Женските кучета обикновено прекарват между 14 до 30 дни годишно разгонени. Този период влияе на цялостното им здраве и поведение. Тази информация е от решаващо значение за хората, които искат или не да развъждат своето куче.

Вижте още:

Как да се грижим за разгонено куче

Усещат ли мъжките кучета, че женската е кастрирана

Как да познаете, че кучето ви е разгонено

 

Виж още