Колко дълго продължава бременността при кучетата

бременно куче Снимка: iStock

Б ременността и раждането са дълъг и труден процес, както за кучетата, така и за хората. Разбира се, в крайна сметка, всичко си струва, когато даваме начало на нов живот! При хората бременността трае девет месеца и в общия случай имаме по едно дете (близнаците все още се считат за по-голяма рядкост). При кучетата обаче, нещата са доста по-различни.

Колко продължава бременността при кучетата?

След като кучето ви забременее, можете да очаквате новородените кутрета след приблизително 60-65 дни. 

бременно кучеСнимка: iStock

Как протича бременността при кучетата?

След като сте установили със сигурност, че кучето ви е бременно (направили сте ултразвук при ветеринарния си лекар), може би се питате – какво да очаквам?

Dogsandcats.bg

Средно бременността при четириногите продължава 63 дни. Разбира се, много фактори могат да повлияят на продължителността й. Освен това е трудно да се определи кога точно се е случил моментът на зачеването. Въпреки всичко, разликата обикновено не е повече от няколко дни. Ако бременността на питомеца ви продължи значително по-дълго, вероятно има проблем, който изисква ветеринарна намеса.

куче бременностСнимка: iStock

Колко дълго продължава раждането при кучетата?

Някъде около деветата седмица от бременността на кучето ви трябва да сте готови, че то може да започне да ражда всеки момент. Бъдете спокойни – малките няма просто да изпаднат и всичко да свърши за секунди! Процесът е доста интензивен, като при повечето четириноги той продължава между 12 до 48 часа. Обикновено същинското раждане не отнема повече от 24 часа. 

Забележка: Трябва да се свържете с ветеринарния си лекар, ако раждането на кучето ви отнема повече от 24 часа или ако между появата на отделните кученца изминат повече от 2 часа. Това може да е признак за сериозно усложнение и животът, както на майката, така и на неродените й кученца да е застрашен. 

куче бременноСнимка: iStock

В заключение, бременността при кучетата е сравнително кратка в сравнение с тази при хората, като обикновено трае около 9 седмици. И всеки ден има значение! Познаването на продължителността нагестационния период е важно за здравето на бременната женска и малките й. 

Вижте още:

Как протича бременността при кучетата

12 признака на фалшива бременност при кучетата

Виж още