Колко дълго продължава никненето на зъби при кученцата

малко кученце Снимка: iStock

М алко са животните на света, които са по-сладки от кученцата. Тоест, до момента, в който сладкото ви животиниче не започне да хапе. Независимо дали става въпрос за леглото му, възглавниците на дивана ви, обувките, ръцете или краката ви – кутретата не се спират пред нищо, когато започне никненето на зъбките им. 

Никненето на зъбите при кученцата започва още през втората седмица от живота им, пишат от Американския киноложки клуб. За това не е никак изненадващо, ако ви изглежда, че острите малки зъбки на питомеца ви имат сякаш магнетично привличане към пръстите на ръцете и краката ви.  

малко кученцеСнимка: iStock

Подобно на човешките бебета, основна част от развитието на кутретата е свързана с изследване на света чрез устата им. Различното при четириногите е, че първите им зъбки се появяват доста по-рано. Едва, когато навършат 3-4 месеца, тези остри като игли зъбки започват да падат, за да направят място на постоянните.

Dogsandcats.bg

Както може да ви каже всеки собственик, процесът по израстване на нови зъбки не е никак забавен. Възпалени венци, повишено слюноотделяне, дъвчене, хапане – това са все признаци, че домашният ви любимец сменя зъбите си. През този период е важно да осигурите на животното достатъчно играчки за дъвчене. Добре е да започнете и домашното обучение с някои команди, включващи забрана за гризане на мебелите ви.

Млечните зъби на кученцата приличат на 28 малки бръснача, които падат в продължение на няколко месеца. В зависимост от породата, повечето домашни любимци губят млечните си зъби на възраст между 3 и 6 месеца. Ако кучето ви все още има млечни зъби след 6 или 7-месечна възраст, което е по-често срещано при дребните породи четириноги, те вероятно няма да паднат сами и ще се наложи ветеринарна намеса. 

малко кученцеСнимка: iStock

По дефиниция, „никнене на зъби“ е процесът на поникване на млечните зъби при хората. Но ветеринарните лекари я използват, за да маркират фазата на падане на бебешките и смяната им с постоянни зъби при кучетата. Тя обикновено приключва до навършване на 6-7-месечна възраст.

Никненето на първите зъбки на кученцето може да започне още на втората седмица от живота му, но поведението на дъвчене и хапане започва по-късно – между трети до шести месец. Осигурете достатъчно играчки и използвайте положително подсилване, за да пренасочите желанието на кучето ви да дъвче нещо към предмети, специално предназначени за целта.

Вижте още: 

Най-бързият начин да спрем хапането при малките кученца

Какво да очаквате през първата година от живота на кученцето

 

Виж още