Най-бързият начин да спрем хапането при малките кученца

кученце хапане Снимка: iStock

М алките кученца хапят по много причини, включително никнене на зъбки, изследване и игра. И колкото и да боли, важно е да се отбележи, че това се смята за нормално поведение при четириногите. Бъдете сигурни, че в даден момент косматият ви другар ще израсне тази фаза на прекомерно хапане. Междувременно обаче, особено ако имате по-едро четириногото у дома, добре е да предприемете някои мерки, които, в комбинация с управление, обогатяване и обучение, ще ви помогнат да спасите дрехите, кожата и мебелите си от цялото това дъвчене!

кученце хапанеСнимка: iStock

Хапането е нормално поведение при кучетата

Ако домашният ви любимец е прекарал (както е желателно!) първите дни от живота си със своите братчета и сестричета, то трябва да знаете, че те се хапят непрекъснато! Кутретата в едно котило се забавляват чрез хапането, но и по този начин получават незабавна обратна връзка относно допустимата сила на ухапването. Това учи кутретата да хапят все по-леко и да бъдат по-нежни, за да се случва играта. 

Докато растат, кученцата постепенно започват да стават все по-добре в инхибирането на захапката си. Или казано с други думи – в контролирането на натиска й така, че да не причиняват болка или увреждане на околните. Играта чрез хапане на този етап вече се е превърнала във вид обогатяваща форма на социализация между четириногите. 

Dogsandcats.bg

кученце хапанеСнимка: iStock

Важно е обаче да отбележим, че ние не сме кучета. Не можем да ръмжим, лаем, нямаме опашка и генерално – да общуваме като косматите ни другари. Как тогава да участваме в техните начини на комуникация пълноценно?

Управлявайте средата на вашето кученце

За да се случват нещата плавно и естествено, необходимо е да подготвим домашният си любимец, като управляваме (доколкото можем!) околната среда. Използвайте клетка, кошара, каишка или бебешки вратички, за да ограничите нежелани взаимодействия или да блокирате достъпа на животното до определени помещения в дома си. Помнете – ако самите вие не попречите на кученцето да практикува дадени поведения (например, да дъвче крака на масата в хола ви), то няма как да научи, че това е нещо лошо. Защото, по същество, за домашния ви любимец това е доста забавно! 

кученце хапанеСнимка: iStock

Превърнете всеки ден на кученцето в ново приключение

Тъй като знаем, че хапането е нормално и естествено кучешко поведение, важно е да се опитаме да го пренасочим, за да намери то своя безопасен отдушник. Можете да държите устата на косматия си другар заета с играчки-пъзели тип конг (със скрито вътре лакомство). Ако животното е в период на никнене на зъби, замразяването на тези артикули ще се отрази чудесно на възпалените му венци. 

Погрижете се и домашният ви любимец да получава достатъчна физическа активност, съчетана с упражнения и възможности за безопасна социализация. Играта с други четириноги е чудесен начин косматият ви другар да получи подходяща обратна връзка относно натиска на захапката си.

кученце хапанеСнимка: iStock

Обучение на кученцето

Ръцете ви не са играчки! Колкото по-рано установите това правило и колкото по-стриктно се придържат останалите членове на семейството ви към него, толкова по-добре! Може и да не се замисляте, но много от начините, по които хората играят с кученцата, всъщност ги учат да хапят. Когато, например, се борим с кутрето, използвайки ръцете си, това може да обърка животното кога е добре да хапе и кога не. Нашият съвет е да избягвате тези игри, особено по време на етапа на развитие, когато четириногото се учи на инхибирането на захапката. Стремете се всеки път, когато започвате да играете с косматия си другар, да имате играчка в ръката си.

Кученцата често стават „най-хапещи“, когато са уморени или не им се обръща достатъчно внимание. Винаги подкрепяйте (с лакомства и похвали) решението на домашния си любимец да се абстрахира от разсейващите фактори, да ходи редом до вас на повод, да седне или легне, когато е развълнуван (вместо да скача, хапе или лае). Използването на положително подсилване ще ви помогне да изградите силна връзка с четириногия си спътник. 

кученце хапанеСнимка: iStock

Никога не наказвайте кучето си

Наказанието, било то физическо или вербално, няма да спре кучето да ви ухапе. Използването на силови методи може да предизвика повишено раздразнение или страх, които се проявяват като ръмжене, лай, по-силно хапане и дори – по-агресивно поведение. Прилагането на наказания в крайна сметка ще разруши връзката, която се стремите да създадете с вашия питомец. И тъй като резултати няма да има, далеч по-добре е да се придържате към използването на обучение на база положително подсилване, управление на естествените инстинкти и поведения, и обогатяване на средата.

кученце хапанеСнимка: iStock

Вижте още: 

Изпитват ли кученцата болки при растеж

Колко дълго можем да оставим малкото кученце само

Виж още