Колко скоро след раждането кученцата започват да сучат

новородени кученца Снимка: iStock

Н овородените кученца разчитат до голяма степен на майка си, за да оцелеят и да се хранят. Млякото, което тя им осигурява, не просто изпълва коремчетата им – то изгражда имунната им система и им дава жизненоважната подкрепа, която й е необходима, докато се приспособят към живота във външния свят. 

новородени кученцаСнимка: iStock

Майката обикновено започва да произвежда мляко дни преди малките да се родят, така че когато раждането приключи, новородените кутрета могат да започнат да се хранят почти веднага. 

Първи часове на този свят...

Dogsandcats.bg

Кученцата се раждат гладни и с инстинкт да се хранят, сучейки от майка си. В рамките на няколко минути след като се появят на този свят, новородените се захващат за нея и започват да сучат. Млякото на майката им дава храната и антителата, от които се нуждаят, за да оцелеят извън утробата. 

кученцаСнимка: iStock

Кутретата ще продължат да сучат веднъж на всеки няколко часа през следващите около пет седмици, наслаждавайки се на богатото на хранителни вещества мляко, което им помага да растат. Докато дойде момента да бъдат отбити и захранени с по-твърди храни. 

Повече за захранването на малките кученца: 

Захранване на малкото куче

Кога кученцата започват да ядат мокра храна?

На каква възраст да вземем кученцето у дома

 

Виж още