На каква възраст да вземем кученцето у дома

сладко кученце Снимка: iStock

А ко сте решили да си вземете кученце, то сигурни сме, нямате търпение да донесете в дома си тази очарователна топчица любов! И не искате да пропуснете нито една ценна минута в компанията на новия четириног член на семейството ви.

Много стопани, водени от нетърпението си, правят грешката и не изчакват да мине необходимото време, преди да вземат кутрето в дома си. Ако кученцето е твърде малко, то довеждането му на непознато място може да повлияе на поведението до края на живота му – и не непременно по най-добрия начин.

Каква е идеалната възраст, на която да вземем у дома кученцето?

Dogsandcats.bg

Има различни мнения, както и различни фактори, които влияят върху отговора на този въпрос. Повечето ветеринарни лекари и животновъди обаче биха определили оптималната възраст, до която да изчакате, преди да донесете вкъщи животинчето - между 8-мата и 10-тата седмица. Ето защо.

Период на социализация

Периодът на социализация при кученцата обикновено трае между 6 до 12-седмична възраст. Защо той е важен фактор?

През това време четириногите мъници са най-чувствителни и любопитни в изучаването на нормите на заобикалящия ги свят. Те развиват нагласи и поведение, които ще запазят и като възрастни кучета. Според Американското ветеринарно дружество за поведение на животните, това е времето, през което кутретата трябва да бъдат изложени на нови хора, животни, стимули и среда, но това трябва да се случва контролирано, без да се предизвиква прекомерна стимулация. 

кученцаСнимка: iStock

Социализацията на кученцата през този период има огромен ефект върху поведението, увереността и привързаността, които животното ще запази през целия си живот. Това е и моментът, когато четириногото изгражда най-силна връзка с хората, които се грижат за него.

Учене от братчетата и сестричетата

При кучетата има това, което някои специалисти наричат „първичен период на социализация“. Той започва, когато животното стане по-наясно със света около себе си (някъде между 3 до 5 седмица). Чрез майката и останалите кутрета в котилото, животното започва да се учи на подходящо поведение на игра, как да общува и как да се отнася с останалите кученца. 

През този период четириногото се научава на елементарен контрол на импулсите си, както и на инхибиране (потискане) на ухапване, благодарение на обратната връзка с неговите братя, сестри и майка му. 

кученцаСнимка: iStock

Резултатите от проведени изследвания показват, че кученца, които са разделени от котилото си твърде рано, са по-склонни да проявяват проблеми в поведението и темперамента в зряла възраст. Включително – може да се плашат по-лесно, да са тревожни или агресивни, да пазят храната и играчките си по-настървено, както и да са по-реактивни и трудни за обучение. 

В другата крайност са животни, които прекалено дълго са оставени със своите братя и сестри. При тях може да се развие доминиращо или покорно поведение, което също да доведе до проблеми в развитието.

Грижа за кученцето от страна на развъдчика

Ако сте решили да си вземете куче от развъдник, важно е да се уверите, че сте доволни от решенията и начина, по който развъдчика се грижи за вашия бъдещ домашен любимец. Поинтересувайте се как животновъдът планира да процедира по отношение на отбиването, социализацията и времето, когато предстои да вземете кученцето в дома си.

Отбиване

Отбиването е друг фактор за определяне кога едно кученце е готово да напусне котилото. Повечето малки започват постепенното преминаване от млякото на майката към захранване с твърда храна между 3 до 5-седмична възраст. Този процес може да отнеме няколко седмици, като неминуемо е нещо ново и леко стряскащо за малчуганите. През този период не е желателно те да се изпращат в новия си дом – поне, докато не свикнат да се хранят с удоволствие сами.

кученцаСнимка: iStock

Различни кучета, различни ситуации

Някои развъдчици, специализирани в мини породи, могат да изберат да запазят малките до 8 седмици, защото тези кученца са много малки и крехки. Зависи и дали вие сами ще отидете да вземете животното – всичко е до индивидуална уговорка. 

В повечето случаи, експертите и опитните треньори препоръчват да изчакате до 8-9 седмица, преди да вземете кученцето си у дома. Това е добро време да развиете силна връзка с животното, то ще има направена и първата ваксина. Ще е прекарало и достатъчно дълъг период от време с останалите членове на котилото си, за да възприеме полезни навици и модели на поведение. 

В повечето случаи в живота търпението винаги си заслужава. За това – говорете с развъдчика и ветеринарния си лекар относно препоръките им за това кога е най-добрият момент да вземете новия космат член на домакинството си у дома. Направете това, което е най-добре за физическото и емоционално състояние на кутрето. 

Предстои ви цял един живот заедно, за това – няма за къде да бързате, нали?

 

Вижте още: 

Да се подготвим за пристигането на кученцето

Да научим кученцето как се казва

Виж още