Колко време отнема на кученцето да се привърже към стопанина си

куче човек Снимка: iStock

А ко наскоро сте отворили дома и сърцето си за куче, то може би сте си представяли сценарий като този: водите новия си космат другар у дома, къпете му, осигурявате му вкусна храна и лакомства, играете си, къпете се, а след това и двамата се оттегляте на дивана, пред телевизора, където се наслаждавате на кротка и спокойна дрямка... Вместо описания блян обаче, сблъсъкът с реалността ви носи по-скоро противоположното преживяване. Кучето е плахо, често срамежливо, объркано или дори уплашено, чувства се нерешително в новата си среда и хората в нея. 

куче човекСнимка: iStock

За да избегнете разочарованието, бъдете реалисти. Защото,

когато водите нов приятел у дома, важно е да имате предвид, че ще бъде необходим период на адаптация. А първите демонстрации на обич и привързаност от страна на животното може да се появят малко по-късно, отколкото очаквате. 

Dogsandcats.bg

Кучетата и периодите им на приспособяване

Изграждането на връзка с ново куче не нещо, което се случва само, нито в секундата, в която четириногото пристъпи прага на дома ви. Замислете се, самите вие едва ли сте се чувствали 100 процента комфортно в компанията на романтичния си партньор още след първия ви ден, прекаран заедно, нали? Същото важи и за отношенията, които изграждате с новия си кучешки спътник. За това – опитайте се да не бъдете строги към себе си или към животното. Вместо това се въоръжете с търпение.

куче човекСнимка: iStock

Не се притеснявайте, ако четириногото не се заинтересува веднага от кошницата с нови играчки, които така грижливо сте избрали за него. Или не е ужасно развълнувано относно съдържанието на паничката си, макар да сте се консултирали дълго и щателно със служителите в близкия зоомагазин относно най-добрия избор. На косматия ви другар просто му трябва малко време, за да се отпусне, да се почувства сигурно и безопасно в новия си дом. Осигурете му го и сами ще видите, как постепенно започва да излиза от черупката си. 

Запознанства с нови хора

Времето, което ще отнеме на кучето ви да се привърже към стопанина си варира, а факторите, които влияят върху това са възраст, темперамент, минали преживявания и ежедневната рутина на животното. Периодът на приспособяване е различен, но обикновено са необходими между три седмици и три месеца, за да може четириногото да се почувства удобно в новия си дом. 

куче човекСнимка: iStock

Като цяло, първите три месеца от живота на кученцето са най-важните що се отнася до общуването и формирането на взаимоотношения. На кутретата им е необходимо и по-кратко време, за да свикнат със собственика си, отколкото на по-възрастните, които често се нуждаят от малко повече комфорт и грижи, за да се отпуснат.

Как да изградите доверие с новото си куче

Изграждането на доверие започва още, преди новият ви приятел дори да пристъпи прага на новия си дом. Като начало, добре е да проведете сериозен разговор с всички членове на семейството ви, за да определите отговорностите, свързани с грижите за домашния ви любимец. Когато доведете животното у дома, най-доброто, което можете да направите, е да му осигурите тихо, комфортно и безопасно пространство, позволяващо му почивка, декомпресия и свобода.

куче човекСнимка: iStock

Няма определено период, което е необходимо на кучето да се привърже към стопанина си, но в повечето случаи това не е нещо, което ще се случи веднага. Въпреки че, сигурни сме, сте имали време, за да се подготвите за новия си другар и сте очаквали с нетърпение появата му, подгответе се, че може да отнеме дни, седмици или месеци, докато животното се почувства като у дома си. 

Можете да направите прехода по-плавен и за двама ви, като уважавате личното пространство на животното, установите рутина и отделяте достатъчно време, за да се опознаете. 

Вижте още: 

Ето как ще се промени връзката ви с партньора, щом си вземете куче

Какво да направим, ако партньорът ни не иска куче

Виж още